Ελίζα Βόζεμπεργκ: "Άμεση αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας στη Μάλτα"

Με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για την ανάμιξη κυβερνητικών αξιωματούχων της Μάλτας στην συγκάλυψη της δολοφονίας της δημοσιογράφου Da...


Με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για την ανάμιξη κυβερνητικών αξιωματούχων της Μάλτας στην συγκάλυψη της δολοφονίας της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη ζήτησε με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πολίτες της Μάλτας, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα που έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα. 

Στη σχετική συζήτηση, παρουσία της Αντιπροέδρου της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, κα. Věra Jourová, συμμετείχε πλήθος ευρωβουλευτών που εξέφρασαν κατά κύριο λόγο τη βαθιά τους ανησυχία για την ακεραιότητα και την αξιοπιστία των ερευνών σχετικά με τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκάλυψη αποτρόπαιων εγκλημάτων, όπως η μαφιόζικη εκτέλεση της δημοσιογράφου, προσβάλλει τις δημοκρατικές αξίες και τη νομιμότητα ενώ επισήμανε ότι η άρνηση παραίτησης του πρωθυπουργού Μουσκάτ ερμηνεύεται ως προσπάθεια παρεμπόδισης της ομαλής λειτουργίας των θεσμών. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κ. Βόζεμπεργκ:

«Μετά τη σύλληψη στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Μουσκάτ και τις αποκαλύψεις περί ανάμιξης αξιωματούχων στη δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνης Γκαρουάνα, οι πολίτες ζητούν επίμονα την παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές που επισκέφτηκαν τη Μάλτα εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται εδώ και τώρα να πάρουν θέση. 

Παρά τις κλιμακούμενες αντιδράσεις και την εμφανή δυσαρμονία κυβέρνησης και κοινωνίας, ο πρωθυπουργός Μουσκάτ αρνείται να παραιτηθεί τώρα. Γιατί δεν το κάνει; Έχουν άδικο όσοι θεωρούν ότι κατευθύνει πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης; 

Συνάδελφοι, όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται για συγκάλυψη αποτρόπαιων εγκλημάτων, μαφιόζικη εκτέλεση αγωνίστριας δημοσιογράφου και εκτεταμένη διαφθορά, τα θεμελιώδη δικαιώματα έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα. 

Η άρνηση παραίτησης του πρωθυπουργού Μουσκάτ, που ερμηνεύεται ως προσπάθεια παρεμπόδισης της ομαλής λειτουργίας των θεσμών, είναι μείζον θέμα και μας αφορά όλους. Η αλληλεγγύη που οφείλουμε σε κάθε κράτος μέλος, τώρα προβάλλει πιο αναγκαία από ποτέ. Γιατί το κράτος δικαίου, που στη Μάλτα σήμερα κλονίζεται καθημερινά, αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση τον ακρογωνιαίο λίθο των αξιών μας. 

Γι’ αυτό είναι χρέος μας να σταθούμε δυναμικά, έμπρακτα στο πλευρό του μαλτέζικου λαού και στον αγώνα τους για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας. Σας ευχαριστώ». 

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ εδώ.

Related

What's hot? 8818699582232932289

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item