Πρωτοφανής αριθμός Επιτρόπων στην Αντίς Αμπέμπα για τη 10η συνεδρίαση ΕΕ - Αφρικανικής Ένωσης

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταβαίνει αύριο στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας για τη 10η συνεδρία...


Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταβαίνει αύριο στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας για τη 10η συνεδρίαση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης σε επίπεδο επιτροπών, συνοδευόμενη από 20 επιτρόπους και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε βασικά ζητήματα, όπως η ανάπτυξη, η απασχόληση, η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, η ειρήνη, η ασφάλεια και η διακυβέρνηση, καθώς και η κινητικότητα και η μετανάστευση.

Η Πρόεδρος, κα φον ντερ Λάιεν, πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Η Ευρώπη και η Αφρική είναι φυσικοί εταίροι. Έχουμε έναν ιστορικό δεσμό και μοιραζόμαστε πολλές από τις σημερινές προκλήσεις. Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να αξιοποιήσουμε τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών μας, ώστε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους νέους.» 

Η 10η συνεδρίαση σε επίπεδο επιτροπών σηματοδοτεί μια πρωτοφανή συμμετοχή από την πλευρά της ΕΕ, η οποία καταδεικνύει τις σχέσεις προτεραιότητας που αντιπροσωπεύει η Αφρική για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη φιλοδοξία της να τις μεταφέρει σε ένα νέο επίπεδο. 

Εκτός από τον Ύπατο Εκπρόσωπο / Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, κ. Τζουζέπ Μπορέλ, την Πρόεδρο θα συνοδεύσουν οι Αντιπρόεδροι αρμόδιοι για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, κ. Φρανς Τίμερμανς, για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, κα Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, για μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, για τις διοργανικές σχέσεις και τη διερεύνηση προοπτικών, κ. Μάρος Σέφτσοβιτς, για τις αξίες και τη διαφάνεια, κα Βιέρα Γιούροβα, για τη δημοκρατία και τη δημογραφία, κα Ντούμπραβκα Σούιτσα, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Θα μεταβούν επίσης στην Αντίς Αμπέμπα οι Επίτροποι αρμόδιοι για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, κα Γιούτα Ουρπιλάινεν, για το εμπόριο, κ. Φιλ Χόγκαν, για την καινοτομία και τη νεολαία, κα Μαρία Γκαμπριέλ, για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, κ. Νικολά Σμιτ, για την οικονομία, κ. Πάολο Τζεντιλόνι, για τη γεωργία, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις, κα Ελίζα Φερέιρα, για τη δικαιοσύνη, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, για την ισότητα, κα Χέλενα Ντάλι, για τις εσωτερικές υποθέσεις, κα Ίλβα Γιούανσον, για τη διαχείριση κρίσεων, κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, καθώς και οι Επίτροποι αρμόδιοι για τις μεταφορές, κα Αντίνα Ιωάννα Βαλεάν, για την ενέργεια, κα Κάντρι Σίμσον και για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους

Η ΕΕ και η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο η Ευρώπη όσο και η Αφρική, όπως η ανάγκη να προωθηθούν η βιώσιμη ανάπτυξη και η απασχόληση, η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ειρήνη, η ασφάλεια και η χρηστή διακυβέρνηση, η κινητικότητα και η μετανάστευση. 

Η συνεδρίαση θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία για την ΕΕ να διαβουλευθεί με τους Αφρικανούς εταίρους της σχετικά με την επικείμενη ολοκληρωμένη στρατηγική για την Αφρική, την οποία η πρόεδρος, κα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε να καταρτίσει τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της και η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές Μαρτίου. 

Η παρουσίαση του σημαντικού αυτού εγγράφου θα αποτελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη διαδικασία διαβούλευσης που θα καταλήξει στην υπουργική σύνοδο ΕΕ-ΑΕ του Μαΐου του 2020 στο Κιγκάλι της Ρουάντα και στην προσεχή σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΑΕ του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου και οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν κοινή προσέγγιση σχετικά με τις κοινές προτεραιότητες. 

Ιστορικό σχέσεων ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης 

Η ΕΕ και η ΑΕ έχουν αναπτύξει σταδιακά μια σταθερή στρατηγική και πολιτική εταιρική σχέση με αμοιβαίες δεσμεύσεις. Αυτή η εταιρική σχέση βασίζεται σε κοινές αξίες και συμφέροντα, που κατοχυρώνονται στην κοινή στρατηγική Αφρικής-ΕΕ, η οποία εγκρίθηκε το 2007 στη σύνοδο κορυφής της Λισαβόνας. 

Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της ΑΕ πραγματοποιείται τακτικά σε διάφορα επίπεδα. Οι συνεδριάσεις σε επίπεδο επιτροπών και οι υπουργικές σύνοδοι πραγματοποιούνται ετησίως, ενώ οι σύνοδοι κορυφής ΕΕ-ΑΕ σε επίπεδο αρχηγών κρατών πραγματοποιούνται ανά τριετία. Κατά την 5η σύνοδο κορυφής ΑΕ-ΕΕ, το 2017, οι ηγέτες της Αφρικής και της Ευρώπης εντόπισαν οικονομικές ευκαιρίες για τη νεολαία, την ειρήνη και την ασφάλεια, την κινητικότητα και τη μετανάστευση, καθώς και τη συνεργασία για τη διακυβέρνηση, ως στρατηγικές προτεραιότητες για την περίοδο 2018-2020 και δεσμεύτηκαν να τις αντιμετωπίσουν από κοινού. 

Η ΕΕ παρουσίασε επίσης στη σύνοδο κορυφής του 2017 στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού το νέο της σχέδιο εξωτερικών επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία 10 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας έως το 2023, ιδίως για τις γυναίκες και τους νέους. Το σχέδιο φιλοδοξεί να κινητοποιήσει 47 δισ. ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. 

Κατά την τελευταία συνεδρίαση σε επίπεδο επιτροπών, τον Μάιο του 2018 στις Βρυξέλλες, η ΕΕ και η ΑΕ υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας. 

Οι δύο επιτροπές δεσμεύονται να είναι ενεργοί παράγοντες και κινητήριες δυνάμεις για την εφαρμογή της εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΑΕ, η οποία είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ σε ένα ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.

Related

What's hot? 2300222495810337779

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item