Η ΕΕ γιορτάζει τα 30 χρόνια του προγράμματος Interreg

Η ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία (ΕΕΣ), ευρύτερα γνωστή ως Interreg, που δρομολογήθηκε το 1990, αποτελεί εμβληματικό πρόγραμμα της πολιτ...


Η ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία (ΕΕΣ), ευρύτερα γνωστή ως Interreg, που δρομολογήθηκε το 1990, αποτελεί εμβληματικό πρόγραμμα της πολιτικής συνοχής, το οποίο παρέχει ένα πλαίσιο για την υλοποίηση κοινών δράσεων και ανταλλαγών πολιτικής μεταξύ εθνικών, περιφερειακών και τοπικών παραγόντων από διάφορα κράτη μέλη. Ο πρωταρχικός στόχος της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας (ΕΕΣ) είναι η προώθηση μιας αρμονικής οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής ανάπτυξης της Ένωσης στο σύνολό της. Το Interreg είναι δομημένο γύρω από τρεις άξονες συνεργασίας: διασυνοριακής (Interreg A), διακρατικής (Interreg Β) και διαπεριφερειακής (Interreg Γ). 

Πέντε προγραμματικές περίοδοι του Interreg διαδέχθηκαν η μία την άλλη: INTERREG I (1990-1993) - INTERREG II (1994-1999) - INTERREG III (2000-2006) - INTERREG IV (2007-2013) - INTERREG V (2014-2020). 

Το προγράμματα συνεργασίας του Interreg καλύπτουν το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 12 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της ΕΕ και των κρατών μελών, κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020. 

Η εκστρατεία για τα 30 έτη του Interreg θα πραγματοποιηθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2020 με τα εξής θέματα: γείτονες, περιβάλλον και νεολαία. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα γίνει ο απολογισμός των προηγούμενων επιτευγμάτων και θα εξεταστεί τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο και καλύτερα στο μέλλον. 

Με την ευκαιρία του επετειακού αυτού έτους, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κα Ελίζα Φερέιρα, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: 

"Το Interreg είναι ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα σημαντικό για μένα. Ως μοναδικό μέσο συνεργασίας, χρηματοδοτούμενο από τα κονδύλια για τη συνοχή, το Interreg επιτρέπει στις περιφέρειες και τις χώρες να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Τα έργα του Interreg δείχνουν στην πράξη ότι τα σύνορα δεν είναι κατ' ανάγκη εμπόδια, αλλά μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για ανάπτυξη και επιτυχή συνεργασία. Τα τελευταία 30 χρόνια, και χάρη στα πολυάριθμα έργα που υποστηρίχθηκαν από την ΕΕ, το Interreg έφερε πιο κοντά τους περισσότερους από 170 εκατομμύρια Ευρωπαίους που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές, βελτίωσε τη ζωή τους και δημιούργησε νέες ευκαιρίες για συνεργασία. 

Ο εορτασμός των 30 χρόνων του Interreg λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την ιστορία της ΕΕ. Καθώς αντιμετωπίζουμε σοβαρές παγκόσμιες και τοπικές προκλήσεις, πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Εδώ και 30 χρόνια το Interreg αναπτύσσει δράση για να μην αφήσει κανέναν στο περιθώριο και να χτίσει λιθαράκι-λιθαράκι την Ευρώπη. 

Στόχος είναι να συνεχίσουμε την αποστολή αυτή, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε την ευκαιρία του εορτασμού για να επανεξετάσουμε να ανασχεδιάσουμε και να δώσουμε νέα πνοή σ' αυτό που θεωρούμε θεμελιώδη αξία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: το πνεύμα συνεργασίας, που πηγάζει από τη βαθιά πεποίθηση ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι."

Related

What's hot? 5405762435974247463

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item