Νέος κανονισμός ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων στην ΕΕ

Οι εταιρείες που παρέχουν δημόσια αγαθά, όπως υπηρεσίες υγείας ή εκμεταλλεύονται υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως δίκτυα ύδρευσης, ηλεκ...


Οι εταιρείες που παρέχουν δημόσια αγαθά, όπως υπηρεσίες υγείας ή εκμεταλλεύονται υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου, ακόμη και δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, αποτελούν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία του κάθε κράτους μέλους γι' αυτό και δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο λόγω αλλαγής ιδιοκτησίας. Ωστόσο, η απόκτηση αυτών των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας από ξένους επενδυτές μπορεί δυνητικά να προκαλέσει προβλήματα. 

Οι ξένοι επενδυτές μπορούν να επιδιώξουν την απόκτηση στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων που τους επιτρέπουν να ελέγχουν ή να επηρεάζουν εταιρείες της ΕΕ των οποίων οι δραστηριότητες είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Για τον λόγο αυτό, η ΕΕ έχει θεσπίσει κανόνες για ένα πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ που θα ελέγχει τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ένωση. 

Το νέο σύστημα θα βελτιώσει τον συντονισμό των μηχανισμών ελέγχου των κρατών μελών για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), θα προωθήσει τη συγκέντρωση πληροφοριών και θα ενισχύσει τη διαφάνεια. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να αντισταθούν στις τάσεις προστατευτισμού και να διατηρήσουν την ΕΕ ανοικτή στις ΑΞΕ, που αποτελούν κινητήρια δύναμη για την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Οι χώρες της ΕΕ θα είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να εξακριβώνουν ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην υποδομή ζωτικής σημασίας και στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας της ΕΕ δεν θίγουν τα συμφέροντά τους στον τομέα της ασφάλειας. Το εν λόγω σύστημα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη λειτουργίας εντός στενών, φιλικών προς τις επιχειρήσεις προθεσμιών και υπό αυστηρούς όρους εμπιστευτικότητας. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εξασφαλίσει ότι οι νέοι κανόνες επεκτείνονται σε τεχνολογίες ζωτικής σημασίας και σε ευαίσθητους τομείς των δημοκρατιών μας, όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι εκλογικές υποδομές. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 11 Οκτωβρίου 2020.

Related

What's hot? 3551691900663136049

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item