Κυρώσεις στη Λετονία από την ΕΕ για τους όρους "φέτα" και "ελληνικό γιαούρτι" ζητά ο Μ. Κεφαλογιάννης

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μανώλης ...


Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΜανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή τη συμμετοχή της Λετονίας με κρατικό περίπτερο σε Διεθνή Έκθεση στο Ντουμπάι που μάλιστα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου παρουσιάστηκαν από λετονική εταιρεία γαλακτοκομικά προϊόντα με τις ονομασίες «φέτα» και «ελληνικό γιαούρτι» ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβληθούν κυρώσεις προς τη Λετονία για παραπλάνηση των καταναλωτών, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιεί σε προϊόντα της το όνομα της φέτας ενός ελληνικού προϊόντος με Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και το όνομα του ελληνικού γιαουρτιού που ασφαλώς παραπέμπει σε ένα προϊόν που έχει προέλευση την Ελλάδα.

Αναλυτικά η ερώτηση

"Μεταξύ 16 και 20 Φεβρουαρίου διεξήχθη στο Ντουμπάι μία σημαντική διεθνής έκθεση τροφίμων με την ονομασία «GULFFOOD» με τη συμμετοχή δεκάδων εκθετών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στο περίπτερο της Λετονίας (αρ. περιπτέρου SG 22), όπου υπήρχε και επιγραφή πως η συμμετοχή και καμπάνια προώθησης των προϊόντων της χώρας χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η λετονική εταιρεία με επωνυμία TUKUMAPIENSπροωθούσε τα γαλακτοκομικά της προϊόντα. 

Μεταξύ των προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας υπήρχαν συσκευασίες τυριού με τον παραπλανητικό τίτλο FETAWhiteCheese δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις ότι πρόκειται για την ελληνική φέτα που έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και πρέπει να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων. Το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός των συγκεκριμένων περιοχών της Ελλάδος και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή. 

Υπήρχαν, επίσης συσκευασίες γιαουρτιού με ονομασία «GreekYogurt» οι οποίες παραπλανούν τους καταναλωτές καθώς παραπέμπουν στο ελληνικό γιαούρτι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δύο ερωτήσεις έχει ρητά δηλώσει ότι η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» θεωρείται γενικώς και γίνεται κατανοητή ως ένδειξη προέλευσης, δηλαδή γιαούρτι από την Ελλάδα, και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος θα μπορούσε να είναι παραπλανητική για τους καταναλωτές. 

Ερωτάται η Επιτροπή: 

- Είναι σε γνώση της η παραπάνω παραπλανητική συμπεριφορά που μάλιστα επιδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση; - Σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί για τη μη νόμιμη χρήση των όρων «φέτα» και «ελληνικό γιαούρτι» που εκτός των άλλων παραπλανούν ευθέως τους καταναλωτές; 

- Δεδομένου ότι η πρακτική αυτή συνιστά άμεση παραβίαση της προστασίας που παρέχεται από την καταχώριση ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, σκοπεύει να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά του εν λόγω Κράτους Μέλους, με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής, όπως στην περίπτωση της Δανίας τον Ιανουάριο του 2018;"

Related

What's hot? 3916783877998454546

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item