Στο στόχαστρο της ΕΕ οι απάτες μέσω πιστωτικών καρτών

Είναι δεδομένο ότι οι συναλλαγές με κάρτες πληρωμής, συνολικού ύψους 3,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αποτελούν την πλέον διαδεδομέν...


Είναι δεδομένο ότι οι συναλλαγές με κάρτες πληρωμής, συνολικού ύψους 3,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αποτελούν την πλέον διαδεδομένη μορφή πληρωμής χωρίς μετρητά στην ΕΕ, όμως ομάδες οργανωμένου εγκλήματος θέτουν συχνά στο στόχαστρο τις συναλλαγές αυτές και αποκομίζουν 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από απάτες με κάρτες πληρωμής. Τα θύματα βρίσκονται συνήθως αντιμέτωπα όχι μόνο με οικονομική ζημία, αλλά και με την κλοπή της ταυτότητάς τους, την οποία χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια των θυμάτων. Για τον λόγο αυτόν, οι Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την απάτη μέσω πιστωτικών καρτών και διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών και για την κλοπή ταυτότητας. 

Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν μεγάλη ποικιλία γνωστών τεχνικών, όπως η αντιγραφή δεδομένων κάρτας ή η κατάχρηση των τερματικών POS, και επίσης προσαρμόζονται γρήγορα στις νέες τεχνολογίες. Καθώς γίνεται πιο διαδεδομένη η χρήση ασφαλέστερων πιστωτικών καρτών με ενσωματωμένο τσιπ (πρόκειται για το διεθνές πρότυπο ασφάλειας EMV που ανέπτυξαν αρχικά οι Europay, Mastercard και Visa), οι εγκληματίες στρέφονται όλο και συχνότερα στην απάτη χωρίς τη φυσική παρουσία κάρτας. 

Προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες, η ΕΕ έχει λάβει προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα. Τον Ιανουάριο του 2018 τέθηκε σε ισχύ αναθεωρημένη νομοθεσία για τις υπηρεσίες πληρωμών, η οποία αναμένεται να καταστήσει ασφαλέστερες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές χάρη σε ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας, όπως η αυστηρή εξακρίβωση ταυτότητας πελάτη που θα εφαρμόζεται από όλους τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. 

Επιπλέον, η ΕΕ ενημερώνει τώρα τη νομοθεσία του 2001 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας που αφορούν τα μέσα πληρωμής πλην των μετρητών, ούτως ώστε να την προσαρμόσει στις νέες ποινικές εξελίξεις. Στόχος είναι να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής, ώστε να καλυφθούν τα νέα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, να ενισχυθεί η συνδρομή προς τα θύματα, να διευκολυνθεί η καταγγελία εγκλημάτων, και να αναληφθεί πιο αποφασιστική δράση για την αποτροπή της διαδικτυακής και της ηλεκτρονικής απάτης. 

Περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπόλ, προειδοποίηση για την πρόληψη της απάτης με κάρτες πληρωμής

Related

What's hot? 238838273116524667

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item