Ερώτηση Λευτέρη Νικολάου Αλαβάνου για τα πρόστιμα στους διήμερους αποσταγματοποιούς

Την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει πρόστιμα στους διήμερους αποσταγματοποιούς που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικου...


Την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει πρόστιμα στους διήμερους αποσταγματοποιούς που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος τους υπογραμμίζει σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ελληνας ευρωβουλευτής αναφέρει ότι: 

«Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι Αγροτικοί Σύλλογοι και ο Σύλλογος Αμβυκούχων της περιοχής του Τυρνάβου αντιδρώντας στην απαράδεκτη απόφαση υπ’ αριθμ. 5648 – 20/01/2020 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλει πρόστιμα ύψους 1000€ στα καταστήματα μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των διήμερων αποσταγματοποιών (αμπελοκαλλιεργητές με δικαίωμα απόσταξης και μικροί αμβυκούχοι). 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση που είχε καταθέσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τον Ιούλιο του 2019 σχετικά με την «εκτόξευση της φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά», όπου η Κομισιόν απαντούσε ότι "δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι μικροί αποσταγματοποιοί θα εκτοπιστούν αναπόφευκτα λόγω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας". 

Με την παρούσα εγκύκλιο που αποτελεί υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιχειρείται να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις και τα συμφέροντα των ποτοβιομήχανων και των μεγαλεμπόρων αλκοολούχων ποτών που έχουν καταφέρει, με ευθύνη και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), να κατοχυρώσουν ρητά τις ονομασίες τσίπουρο και τσικουδιά αποκλειστικά για τα εμφιαλωμένα προϊόντα τους. 

Δεδομένου ότι η χρήση των συγκεκριμένων όρων για τα προϊόντα απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών είναι εθιμικά κατοχυρωμένη και δεν απαγορεύεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία (Υ.Α.91354/2017 και Ν.2969/2001), την οποία μάλιστα επικαλείται η παραπάνω εγκύκλιος, ποια είναι η γνώμη της Επιτροπής για: 

- την παραπάνω αυθαίρετη απαγόρευση των ονομασιών «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» και την απονομή της αποκλειστικά στα εμφιαλωμένα προϊόντα των ποτοβιομήχων;
- τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η αυθαίρετη απαγόρευση στο εισόδημα των 6.000 αμβυκούχων – διήμερων αποσταγματοποιών και των περίπου 30.000 μικρών αμπελοκαλλιεργητών;»

Related

τσιπουρο 1435341486583517959

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item