Την αναστολή των διαδικασιών του ΕΚ ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Την πλήρη αναστολή των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτός όσων σχετίζονται άμεσα με μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημί...


Την πλήρη αναστολή των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτός όσων σχετίζονται άμεσα με μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και "τις επιπτώσεις της (κοινωνικές και οικονομικές) στα εργατικά λαϊκά στρώματα", με μέτρα που αφορούν την υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα λόγω της πανδημίας, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη κατεπείγουσα εξέλιξη, ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντ. Μ. Σασσόλι.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς: κ. Νταβίντ Μαρία Σασόλι, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχετικά με τις έκτακτες διαδικασίες σύγκλησης, συνεδρίασης και λήψης αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο(ΕΚ).

Κύριε Πρόεδρε,

Τοποθετούμαστε στις προτεινόμενες έκτακτες διαδικασίες σύγκλησης, συνεδρίασης και λήψης αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), το επόμενο διάστημα, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους όλων των κρατών – μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των εργαζομένων στις υπηρεσίες του ΕΚ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις εξάπλωσης της πανδημίας και τον κίνδυνο απώλειας χιλιάδων ανθρώπινων ζωών - η οποία δεν θα ήταν ασφαλώς τέτοια αν η συνδυασμένη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων δεν είχε οδηγήσει σε απαξίωση και κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας σε όλα τα κράτη μέλη:

1. Ζητάμε την πλήρη αναστολή των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόσο στην Ολομέλεια όσο και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, μέχρι την 13η Απριλίου 2020 (οπότε και να επανεξεταστούν οι συνθήκες για τυχόν περαιτέρω αναστολή), με εξαίρεση όσες κοινοβουλευτικές και νομοθετικές διαδικασίες και λειτουργίες είναι απαραίτητες και σχετίζονται άμεσα με μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τις επιπτώσεις της (κοινωνικές και οικονομικές) στα εργατικά λαϊκά στρώματα, με άμεσα μέτρα που αφορούν την υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη κατεπείγουσα εξέλιξη.

2. Για την προτεινόμενη συνεδρίαση της 26 Μάρτη 2020, λαμβάνοντας υπόψη ότι η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαρτίζεται από ευρωβουλευτές προερχόμενους από διάφορα κράτη προτείνουμε:

α) Λόγω των έκτακτων και εξαιρετικών συνθηκών που διεξάγεται η συνεδρίαση, κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις του Κανονισμού και με μη προβλεπόμενη από αυτόν διαδικασία, για την αδιαμφισβήτητη νομιμοποίησή της, αυτή να εγκριθεί τουλάχιστον με πλειοψηφία του 50%+1 του σώματος, πριν από την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης. Πρέπει να προηγηθεί ηλεκτρονική απομακρυσμένη ψηφοφορία των ευρωβουλευτών για την έγκριση της έκτακτης αυτής σύγκλησης, της συνεδρίασης και της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας τόσο όσον αφορά τη φυσική παρουσία Ευρωβουλευτών, όσο και την ψηφοφορία εξ’ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα.

β) Την εξ' αποστάσεως και με ηλεκτρονικά μέσα ψηφοφορία των Ευρωβουλευτών σχετικά με τις εκθέσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα προτεινόμενα και άμεσα σχετιζόμενα με την αντιμετώπιση της πανδημίας νομοθετικά κείμενα, τα οποία πρέπει να τύχουν της έγκρισης της πλειοψηφίας που απαιτείται από τον Κανονισμό. Θεωρούμε βεβαίως αυτονόητο ότι πρέπει με τα υπάρχοντα διαθέσιμα μέσα (ηλεκτρονική υπογραφή, πιστοποίηση e-mail κ.ά.) και όσα άλλα τυχόν επιπρόσθετα απαιτηθούν, να διασφαλιστεί η γνησιότητα, αυθεντικότητα και εγκυρότητα της ηλεκτρονικής ψήφου των Ευρωβουλευτών. 

γ) Να δηλωθεί ρητά και κατηγορηματικά από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη Διάσκεψη των Προέδρων πριν και κατά την έναρξη της συνεδρίασης ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί εντελώς έκτακτη και κατ’ εξαίρεση διαδικασία λόγω των συγκεκριμένων περιστάσεων και δεν μπορεί ούτε πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για την επανάληψή της σε καμία περίπτωση, όταν εκλείψουν οι περιστάσεις αυτές ανωτέρας βίας που την επέβαλαν.

δ) Να είναι – όπως συνήθως – δυνατή η κατάθεση γραπτής αιτιολόγησης ψήφου όλων των Ευρωβουλευτών, ακόμη και αν δεν ήταν παρόντες στη σύνοδο της Ολομέλειας.

3. Σας δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση σχετικά με διάφορες ανεύθυνες απόψεις που διακινούνται για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη χρήση αντιδημοκρατικών διατάξεων του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για τις διατάξεις σχετικά με την απαρτία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 178 του Κανονισμού), που επιτρέπουν να συνεδριάζει με μερικές δεκάδες Ευρωβουλευτών ή με δήθεν «αντιπροσωπευτική σύνθεση» με κάποιους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων και να αποφασίζει για τη ζωή των εργαζομένων σε όλα τα κράτη μέλη κατά τέτοιο απαράδεκτο τρόπο. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αποκλεισμό πολιτικών δυνάμεων και φωνών που και στην παρούσα δύσκολη για τους εργαζόμενους κατάσταση υπερασπίζονται τη ζωή και την υγεία των λαών.

Οι ευρωβουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας 

Παπαδάκης Κώστας 

Νικολάου- Αλαβάνος Λευτέρης»

Related

What's hot? 3886133148381355761

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item