The English Game: To... καραντινάτο ποδοσφαιρικό δώρο του Netflix!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Χ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ   Απνευστί... Εντάξει, ας μην είμαστε υπερβολικοί, αλλά το νόημα είναι αυτό. Το “ The English Game...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Χ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ 

Απνευστί... Εντάξει, ας μην είμαστε υπερβολικοί, αλλά το νόημα είναι αυτό. Το “The English Game” ήρθε ίσως ακριβώς πάνω στη στιγμή που -αρκετοί από εμάς- το είχαμε περισσότερη ανάγκη. Σε μια περίοδο που, ξέρουμε όλοι πόσο δύσκολη είναι, όσο και αν φαίνεται μεγάλο κομμάτι της social media κοινότητας να το διασκεδάζει με memes και challenges από δω και από εκεί, αλλά πάντα στο σπίτι, αυτό που λείπει περισσότερο είναι η αγωνιστική δράση. Πάσης φύσεως. 

Μόνο κάποιοι ανεγκέφαλοι -ή καιροσκόποι- ακόμα κρατάνε ψηλά τη σημαία της ανευθυνότητας και, το περιγράφει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ο πρώην παίκτης των Τσέλσι και Τραμπζονσπόρ, μεταξύ άλλων, Τζον Όμπι Μίκελ, για την Τουρκία που ακόμα παίζεται το άθλημα, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για τις ζωές, παρά μόνο για το χρήμα».

Τελικά, αποδείχθηκε λίγο μεγαλύτερη η εισαγωγή απ’όσο υπολόγιζα, αλλά σε ιδιαίτερους καιρούς, όλα πρέπει να προσαρμόζονται. Στα της σειράς τώρα... Το “The English Game” κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ξημερώματα Σαββάτου 21 Μαρτίου. Είναι μια σειρά αφιερωμένη στο πώς ξεκίνησε ουσιαστικά το πιο δημοφιλές άθλημα στον πλανήτη στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Αυτομάτως αντιλαμβάνεσαι όλα τα επακόλουθα που έρχονται με το αντικείμενο της σειράς. Ξέχνα φαντεζί εμφανίσεις και παπούτσια πάσης φύσεως στιλ και χρώματος, μιλάμε για λάσπη, τραχανοπλαγιές και ρούχα που θυμίζουν αυτά που φοράς όταν θες να κάνεις μερεμέτι στο σπίτι. 


Η ιστορία, η οποία έχει και κομμάτια μυθοπλασίας, αφορά στον πρώτο επαγγελματία ποδοσφαιριστή που υπήρξε ποτέ τον Φέργκι Σούτερ, τον οποίο έφερε στην Αγγλία από την σκωτσέζικη Πάρτικ η ομάδα εργατών Ντάρβιν. Αυτός, μαζί με τον φίλο και συμπαίκτη του Τζίμι Λοβ, ήρθαν να ταράξουν τα ήσυχα νερά της πόλης στην βόρεια Αγγλία, καθώς όπως είναι λογικό οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές ήταν ερασιτέχνες. 

Ωστόσο, το ζήτημα πάει και πιο βαθιά, καθώς αυτή η αυγή του επαγγελματισμού στο τότε «άθλημα κυρίων» όπως αποκαλούσαν το ποδόσφαιρο, ακόμη και με ψήγμα αμοιβών (3 λίρες την εβδομάδα στους παίκτες, περίπου 80 ευρώ σε αναλογία σήμερα) , βρήκε αντίθετους τους δημιουργούς του και παίκτες παράλληλα της ομάδας Ολντ Ετόνιανς, με πρωτεργάτη τον αρχηγό τους Άρθουρ Κίνιαρντ, που ήταν ερασιτέχνες και είχαν ξεκινήσει να ασχολούνται με το άθλημα από το κολλέγιο, θέλοντας να το κρατήσουν έτσι.

Κόντρες, συμφέροντα, έρωτες (εξού και η μυθοπλασία που λέγαμε) συντεχνίες, απεργίες, εξεγέρσεις και φυσικά όλα αυτά να κινούνται γύρω από την -δερμάτινη ακόμα τότε- στρογγυλή θεά, είναι κάτι που θα καθηλώσει κάθε ποδοσφαιρόφιλο. 

Θα έρθει να θυμίσει, σε μια περίοδο που αγώνες μπορούμε να απολαμβάνουμε μόνο σε επανάληψη, για ποιο λόγο υπάρχει τόση λατρεία και πόρωση γύρω από το συγκεκριμένο άθλημα. 

Ύμνος στο ποδόσφαιρο, τον “ιπποτισμό”, τη φιλία αλλά και την καθαρή σκέψη, το “The English Game” είναι εδώ για να σας προσφέρει έναν ιδανικό μίνι μαραθώνιο (λιγότερες από έξι ώρες τα ισάριθμα επεισόδια της σειράς) στις μέρες της κλεισούρας. 


Όπως είπαμε και στην αρχή, βλέπεται... Απνευστί! 

Γιώργος Χ. Αναγνώστου 

Related

What's hot? 803586659186552587

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item