Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν: "Xρηματοδοτική βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα"

Μήνυμα σαφούς και ουσιαστικής στήριξης της Ελλάδας έστειλε στη σημερινή συνέντευξη τύπου στα ελληνοτουρκικά σύνορα η Πρόεδρος της Ευρω...


Μήνυμα σαφούς και ουσιαστικής στήριξης της Ελλάδας έστειλε στη σημερινή συνέντευξη τύπου στα ελληνοτουρκικά σύνορα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, δεσμευόμενη για χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, ενίσχυση προσωπικού, πλωτών μέσων και υλικοτεχνικής υποδομής μέσω του Frontex και κινητοποίηση του Μηχανισμού Προστασίας.

Πιο αναλυτικά, η Πρόεδρος ανέφερε τα εξής:

"Πρόκειται, πράγματι, για έκτακτες περιστάσεις. Μόλις βρεθήκαμε στην παραμεθόριο περιοχή και είδαμε πόσο τεταμένη και δύσκολη είναι η κατάσταση. Οι ελληνικές αρχές είναι αντιμέτωπες με ένα πολύ δύσκολο έργο για τη συγκράτηση της κατάστασης. Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες συνοριοφύλακες και λιμενικούς, θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες, την αστυνομία, τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, και θέλω να ευχαριστήσω και τον Frontex για τις άοκνες προσπάθειές τους. Είναι σημαντικό για μένα το ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να σας πω ότι οι ανησυχίες των Ελλήνων είναι και δικές μας ανησυχίες. 

Τα σύνορα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά σύνορα. Σήμερα στέκω εδώ, στο πλευρό σας, ως Ευρωπαία. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τη συμπόνοια μου για τους μετανάστες που με ψευδείς υποσχέσεις παρασύρθηκαν σε αυτή την απελπιστική κατάσταση. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ελλάδα. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η διατήρηση της τάξης στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης. Δεσμεύομαι πλήρως να κινητοποιήσω όλη την αναγκαία επιχειρησιακή στήριξη προς τις ελληνικές αρχές. 

Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, ο Frontex ετοιμάζεται τώρα να αποστείλει ομάδα ταχείας επέμβασης στα σύνορα. Ο Frontex ετοιμάζει την ανάπτυξη ενός περιπολικού σκάφους ανοικτής θάλασσας και έξι παράκτιων περιπολικών σκαφών, δύο ελικοπτέρων, ενός αεροσκάφους και τριών οχημάτων με ανιχνευτές θερμότητας. Ο Frontex θα αναπτύξει στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα άλλους 100 συνοριοφύλακες, επιπλέον των υπαρχόντων 530 συνοριοφυλάκων. Δεύτερον, μπορούμε να παράσχουμε στην Ελλάδα χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ. Η βοήθεια αυτή συνίσταται σε 350 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα, συν άλλα 350 εκατ. ευρώ που μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο διορθωτικού προϋπολογισμού. Η χρηματοδοτική βοήθεια προορίζεται για τη διαχείριση της μετανάστευσης γενικά, για τη δημιουργία και τη διαχείριση των απαιτούμενων υποδομών. Τρίτον, κινητοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας βάσει αιτήματος που υπέβαλε η Ελλάδα. Μέσω αυτού, η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια σε ιατρικό εξοπλισμό, ιατρικές ομάδες, καταφύγια, αντίσκηνα, κουβέρτες, ανάλογα με τις ανάγκες. 

Τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, ο Κυριάκος, ο Σαρλ, ο Ντάβιντ, ο Άντρεϊ και εγώ θα είμαστε σε πολύ στενή επαφή για να εξασφαλίσουμε όλη την στήριξη που χρειάζεται. Η διαχείριση της κατάστασης στα σύνορά μας δεν είναι υπόθεση μόνο της Ελλάδας. Αποτελεί ευθύνη ολόκληρης της Ευρώπης. Και θα τη διαχειριστούμε με συντεταγμένο τρόπο, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα. 

Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν. Θα μείνουμε σταθεροί και η ενότητά μας θα υπερισχύσει. Τώρα είναι ώρα για συντονισμένη δράση, ψυχραιμία και ενέργειες που βασίζονται στις αρχές μας. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός και οι άνθρωποι δεν είναι μέσα για την επίτευξη στόχων. Αυτές τις δύο αλήθειες θα πρέπει να τις έχουμε όλοι στον νου μας τις επόμενες ημέρες. Ευχαριστώ την Ελλάδα που, στην εποχή μας, αποτελεί την ευρωπαϊκή μας ασπίδα."

Related

What's hot? 7431411595456545581

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item