Στήριξη του τομέα υγειονομικής περίθαλψης της ΕΕ με 2,7 δισ. ευρώ

Στις 2 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ενεργοποίηση του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τ...


Στις 2 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ενεργοποίηση του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την άμεση στήριξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης των χωρών της ΕΕ στον αγώνα τους κατά της πανδημίας του κορονοϊού. 

Σήμερα, το Συμβούλιο έδωσε γρήγορα την έγκρισή του κι έτσι το μέσο, ύψους 2.7 δισ. ευρώ, μπορεί να αρχίσει να παρέχει άμεση στήριξη εκεί όπου την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το μέσο θα χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα εργαλεία της ΕΕ, για παράδειγμα το απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού rescEU, το οποίο αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ πέραν του αρχικά προταθέντος κονδυλίου των 80 εκατ. ευρώ. 

Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν δήλωσε τα εξής: «Ο προϋπολογισμός της ΕΕ ανέκαθεν ήταν το βασικό εργαλείο αλληλεγγύης της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και τη γρήγορη παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη, εντός και εκτός Ευρώπης. Σήμερα, τον κινητοποιούμε ξανά για να παράσχουμε πλήρη στήριξη σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή: στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Η συμβολή αυτή θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ιχνηλάτηση της νόσου με αλληλέγγυο τρόπο, καθώς θα επιτρέψει την επέκταση των διαγνωστικών τεστ και θα στηρίξει τη σχετική ιατρική έρευνα»

Σε πρώτο στάδιο, το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα συμβάλει στην κάλυψη επειγουσών αναγκών σε ιατρικό εξοπλισμό όπως μάσκες και αναπνευστήρες, στη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού και ασθενών σε διασυνοριακές περιφέρειες, στην πρόσληψη πρόσθετου υγειονομικού προσωπικού που θα μπορεί να αποσταλεί σε εστίες σε όλη την Ένωση, καθώς και στην κατασκευή κινητών νοσοκομείων. Χάρη στο Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, η Επιτροπή μπορεί να παρέχει απευθείας υπηρεσίες εκ μέρους των κρατών μελών και να εστιάζει τη βοήθεια εκεί όπου την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και η κινητοποίηση θα γίνουν σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη. Για τη διαχείριση αυτής της πρωτοβουλίας έχει συσταθεί μια εσωτερική επιχειρησιακή ομάδα. 

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει το Μέσο για να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών για μαζικές διαγνώσεις και τη σχετική ιατρική έρευνα. 

Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή θα παράσχει συντονισμένη ενωσιακή αντιμετώπιση καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, από το σημερινό στάδιο έως και τη στιγμή της εξόδου και της ανάκαμψης.

 Προκειμένου να καταστούν διαθέσιμα όλα τα δημοσιονομικά μέσα, η Επιτροπή θα χρειαστεί και το πράσινο φως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Related

What's hot? 847947896121809800

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item