Επιστολή 72 Ευρωβουλευτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον οινοπαραγωγικό τομέα
Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα ζητήματα του τομέα του οίνου συνυπέγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής ...
http://www.thecolumnist.gr/2020/04/72.html
Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα ζητήματα του τομέα του οίνου συνυπέγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της κίνησης ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος Κόκκαλης μαζί με 72 ευρωβουλευτές.
Ο κ. Κόκκαλης τόνισε χαρακτηριστικά ότι "Είναι επείγουσα ανάγκη, πλέον, η θέσπιση έκτακτων μέτρων, στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κρίση στον αμπελοοινικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα αντισταθμιστικό ταμείο, σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των καλλιεργητών.
Τα μέτρα στήριξης είναι επίσης θεμελιώδη για την οικονομική ανάκαμψη του τομέα και θα πρέπει να εφαρμοστούν εγκαίρως, ώστε να επιτρέψει στον κλάδο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας μετά τις κρίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιτρέψει την παράταση όλων των προθεσμιών που ισχύουν για τις δεσμεύσεις όλων των παραγωγών στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων και να θεωρήσει το Covid-19 ως ανωτέρα βία προκειμένου να εξαλειφθούν οι κυρώσεις."
Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή:
"Ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19, ο τομέας του οίνου διέρχεται μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Όπως συμβαίνει και σε άλλους γεωργικούς τομείς, οι οινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση των πωλήσεων και των εξαγωγών, ενώ η έλλειψη εργατών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ή στην προμήθεια υλικών, τους έχουν θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σε πτώχευση.
Μεγάλο πρόβλημα για τον αμπελοοινικό τομέα αποτελεί το γεγονός πως οι παγκόσμιες αγορές παραμένουν κλειστές αυτή την εποχή, ενώ βάλλεται σφοδρά και η βιομηχανία του τουρισμού. Ως εκ τούτου, ένα ποσοστό (μεγαλύτερο του 70%) των επιχειρήσεων οινοποίησης, αδυνατούν να διατηρήσουν τον όγκο εξαγωγών τους. Την ίδια στιγμή πολλές είναι οι αγροτικές περιοχές, όπου η αμπελουργία και η οινοποιία συμβάλλουν καθοριστικά στην εργασία, χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές.
Είναι επείγουσα ανάγκη, πλέον, η θέσπιση έκτακτων μέτρων, στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κρίση στον αμπελοοινικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα αντισταθμιστικό ταμείο, σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των καλλιεργητών.
Προτείνονται τροποποιήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να μπορεί ο τομέας, σε εθελοντική βάση, να αποστάξει οίνο με σκοπό την παραγωγή απολυμαντικών με βάση το αλκοόλ, προκειμένου να εξισορροπηθεί η αγορά της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό, ο αμπελοοινικός τομέας θα συμμετέχει στα προστατευτικά υγειονομικά μέτρα που έχουν θεσπίσει τα κράτη μέλη για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Τα μέτρα στήριξης του τομέα, όπως η πράσινη συγκομιδή, η ιδιωτική αποθεματοποίηση, η αναδιάρθρωση αμπελώνων και η ενίσχυση των δράσεων προώθησης είναι επίσης θεμελιώδη για την οικονομική ανάκαμψη του τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσφατα νομοθετικό πλαίσιο για να καταστήσει τις εκστρατείες προώθησης πιο ευέλικτες μετά τα αντίμετρα των ΗΠΑ. Ωστόσο, απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία για την αποφυγή επιβολής κυρώσεων σε φορείς που δεν μπορούν να συνεχίσουν τις τρέχουσες ενέργειες προώθησης λόγω της κρίσης Covid-19. Όλα αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν εγκαίρως, ώστε να επιτρέψει στον κλάδο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας μετά τις κρίσεις.
Οι προσωρινές νομικές προσαρμογές των ελέγχων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την επιτάχυνση των πληρωμών στους αγρότες είναι ευπρόσδεκτες. Τα, κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στο επόμενο οικονομικό έτος τα μη χρησιμοποιηθέντα κεφάλαια στο πλαίσιο των τρεχόντων εθνικών προγραμμάτων στήριξης του τομέα και να έχουν τη μέγιστη ευελιξία στη διαχείριση του συνόλου των παρεμβάσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιτρέψει την παράταση όλων των προθεσμιών που ισχύουν για τις δεσμεύσεις όλων των παραγωγών στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων και να θεωρήσει το Covid-19 ως ανωτέρα βία προκειμένου να εξαλειφθούν οι κυρώσεις. Τέλος, θα ήταν αναγκαία η επέκταση της διάρκειας των αδειών φύτευσης, η παράταση της αναφύτευσης και η ευελιξία στις απαιτήσεις επισήμανσης."