Ασημακοπούλου: "Η Ευρώπη να αναλάβει δράση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου"

Κατ’ επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και...


Κατ’ επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, σχετικά με την αναγκαιότητα υποστήριξης της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμίνιου λόγω της έκτακτης κατάστασης που διαμορφώθηκε από την προκαλούμενη από τον COVID19 κρίση, δεδομένου ότι ο εν λόγω κλάδος παίζει έναν εξόχως σημαίνοντα ρόλο τόσο στην παραγωγή και προμήθεια ιατρικών εργαλείων και εξοπλισμού, όσο και στην συσκευασία τροφίμων, φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων.

Σήμερα, επισημαίνει η κα Ασημακοπούλου, η παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει δράση για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, για να διαφυλάξει την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και για να διευκολύνει την «πράσινη μετάβαση» της οικονομίας.

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο ρωτά η κα Ασημακοπούλου την Επιτροπή αν σκοπεύει, πρώτον, να επικαιροποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων προκειμένου να θεωρηθούν τα προϊόντα αλουμινίου ως βασική δραστηριότητα, δεύτερον, να προωθήσει κατά προτεραιότητα τις συμμαχίες στον τομέα των πρώτων υλών και των βιομηχανιών χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και, τρίτον, να χρησιμοποιήσει τη νέα βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ για να αναγνωρίσει τον τομέα του αλουμινίου ως στρατηγική αλυσίδα προσφοράς και αξίας για την Ευρώπη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 

Θέμα: Για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμίνιου ώστε να ξεπεραστεί η προκαλούμενη από τον COVID19 κρίση.

"Η Ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμίνιου παίζει σημαίνοντα ρόλο στην παραγωγή και προμήθεια ημικατεργασμένων προϊόντων, όπως είναι οι αναπνευστικές μηχανές, διάφορα ιατρικά εργαλεία και εξοπλισμός, καθώς και τα φύλλα αλουμινίου για τη συσκευασία τροφίμων, ποτών, ζωοτροφών, φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων. Τα παραπάνω προϊόντα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά στην παρούσα κρίση.

Επιπλέον, η συλλογή και η διαλογή αποβλήτων για ανακύκλωση αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας των περιορισμών στις μεταφορές και στην έλλειψη εργαζομένων, που, εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερη ανακύκλωση και συνεπώς περισσότερη καύση αποβλήτων και υγειονομική ταφή απορριμμάτων. Πολλές από τις μονάδες αυτές είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τομέας επηρεάζεται σοβαρά, ιδίως στην Ιταλία και στην Ισπανία. Στις χώρες αυτές, η παραγωγή αλουμινίου αναστέλλεται μετά από απόφαση των εθνικών αρχών.

Το αλουμίνιο είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο μη σιδηρούχο μέταλλο παγκοσμίως και το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο μέταλλο μετά το σίδηρο τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως. Η αλυσίδα αξίας στην Ευρώπη αριθμεί 600 μονάδες που καλύπτουν το 80% όλων των δραστηριοτήτων εξόρυξης, ημιεπεξεργασίας και ανακύκλωσης στην ευρύτερη Ευρώπη και 1 εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Σήμερα, ολόκληρη η παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη (αλουμίνια, πρωτογενής, ημιεπεξεργασία και ανακύκλωση) βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ το υλικό είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τη μείωση των ανθρακούχων εκπομπών. Η ΕΕ πρέπει τώρα να αναλάβει δράση για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας που είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και τη μακροπρόθεσμη πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας. Διαφορετικά, ολόκληρη η παραγωγή θα προέρχεται και θα εξαρτηθεί από την Κίνα.

Λαμβάνοντας υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης

- Σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικαιροποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων προκειμένου να θεωρηθούν τα προϊόντα αλουμινίου ως βασική δραστηριότητα;

- Προτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει κατά προτεραιότητα τις συμμαχίες στον τομέα των πρώτων υλών και των βιομηχανιών χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, ώστε να ληφθεί υπόψη ο βασικός ρόλος του αλουμινίου για την ευρωπαϊκή κυριαρχία στα στρατηγικής σημασίας υλικά προσφοράς;

- Προτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τη νέα βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ για να αναγνωρίσει τον τομέα του αλουμινίου ως στρατηγική αλυσίδα προσφοράς και αξίας για την Ευρώπη;»

Related

What's hot? 2465397637776389080

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item