Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος: "Και αυτήν την κρίση θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ  Ως καταλύτη που επιτάχυνε τις εξελίξεις σε μία Ευρώπη που βάδιζε εδώ και χρόνια προς την ...

Lefteris Nikolaou-Alavanos - thecolumnist.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ 

Ως καταλύτη που επιτάχυνε τις εξελίξεις σε μία Ευρώπη που βάδιζε εδώ και χρόνια προς την ύφεση, χαρακτηρίζει την επιδημία του COVID-19 ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "The Columnist". Παράλληλα τονίζει ότι αν και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στήριξε την κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για την πανδημία, εντούτοις τα 4 δισ. που αναλογούν στη χώρα μας δεν είναι ούτε τα μισά από τις περικοπές που έχουν γίνει στο σύστημα υγείας. Ως προς την αντιπαράθεση Βορρά-Νότου βλέπει μία μάχη για τους όρους φθηνού δανεισμού των μονοπωλίων ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη "να μην πληρώσει την κρίση ο λαός" με μέτρα όπως η γενίκευση της ελαστικής εργασίας που, με αφορμή την πανδημία, "ήρθαν για να μείνουν". 

- Όπως γίνεται αντιληπτό από την έκταση και τη σοβαρότητα της πανδημίας του COVID19, καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αποτελεσματικά το πρόβλημα και κυρίως τις οικονομικές προεκτάσεις του. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα εκτός ΕΕ θα είχε καλύτερη προοπτική στην παρούσα συγκυρία; 

Λ.Ν.-Α.: "Η κατάρρευση των συστημάτων υγείας στις καπιταλιστικές χώρες, ακόμη και στις ισχυρότερες όπως οι ΗΠΑ, παρά τον ηρωισμό των υγειονομικών, η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους, η ένταση της εκμετάλλευσης με παλιούς και νέους τρόπους – βλέπε τηλεργασία, αποδεικνύουν ξανά τη σήψη και την ιστορική χρεωκοπία του καπιταλισμού. Αυτό που υπονομεύει περαιτέρω τις υπαρκτές δυνατότητες της επιστημονικής έρευνας που θα μπορούσαν γρηγορότερα να βρουν θεραπεία και εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι ο “παγκόσμιος πόλεμος” που διεξάγεται ανάμεσα σε μεγάλες εταιρείες και καπιταλιστικά κράτη για την ανάπτυξη και το πατεντάρισμα του εμβολίου, του υγειονομικού υλικού. Μπορεί να γίνει σήμερα καλύτερα αντιληπτό ότι “ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός ιός”. Όλα αυτά φέρνουν πιο κοντά την ανάγκη της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, της κατανομής, των υπηρεσιών, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, το Σοσιαλισμό. 
Μία τέτοια Ελλάδα όπου η οικονομία και η εξουσία βρίσκονται στα χέρια του λαού της, έτσι ώστε να σχεδιάζεται η παραγωγή με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι με βάση την καπιταλιστική κερδοφορία μπορεί να έχει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μέσα και υποδομές, χωρίς την επικίνδυνη αντίληψη κόστους οφέλους, χωρίς την υγεία εμπόρευμα, με επιτυχία θα μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία. Αυτή η Ελλάδα δεν χωράει στην ΕΕ και στο καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί, που επιβάλλουν όρους για το ποιος θα ζήσει και ποιος θα αφεθεί στην τύχη του να πεθάνει. 
Εξάλλου, όχι από τύχη η σοσιαλιστική Κούβα, υπό καθεστώς αποκλεισμού πάνω από 50 χρόνια, “έβαλε τα γυαλιά” στην αλληλεγγύη προς τους λαούς ισχυρών καπιταλιστικών κρατών που χτυπιούνται από την πανδημία."

- Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου Αλληλεγγύης για τον κορωνοϊό ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ ενώ βασικό αίτημα των Νοτίων κρατών μελών συνεχίζει να αποτελεί η θεσμοθέτηση κορωνοομολόγων. Εσείς συμφωνείτε με αυτά τα μέτρα, τα οποία στηρίζει και η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων; 

Λ.Ν.-Α.: "Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ψήφισε τις προτάσεις σχετικά με την επείγουσα κινητοποίηση πόρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Γνωρίζουμε ότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για χρήματα τα οποία θα κατευθυνθούν στη στήριξη των εργοδοτών, χωρίς να λύνουν το βασικό πρόβλημα που είναι οι τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Θυμόμαστε καλά τους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ πριν 2 τετραετίες “περηφανεύονταν” που το ξεχαρβάλωσαν κλείνοντας νοσοκομεία και απολύοντας “χαραμοφάηδες υγειονομικούς”. Που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,τα κράτησε κλειστά κι υποβάθμισε τα υπόλοιπα περαιτέρω. 
Είναι δε αποκαλυπτικό ότι η χρηματοδότηση για την Ελλάδα από το σύνολο των ευρωπαϊκών κονδυλίων που κινητοποιούνται είναι γύρω στα 4 δισ., που είναι λιγότερο από το 1/2 της μείωσης που έγινε στον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σαν αποτέλεσμα των μνημονίων. 
Όμως, είτε με τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά κονδύλια, είτε με κορονο-ομόλογο, είτε με άλλου τύπου δανεισμό, τα “αντίβαρα” και τα “αντισταθμιστικά μέτρα”, τη διόγκωση του δημοσίου χρέους λόγω δανεισμού, θα τα πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που σηκώνουν το 95% των φορολογικών βαρών στη χώρα, από όπου - ας μην ξεχνάμε - προέρχεται και το ευρωπαϊκό χρήμα."

- Η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας αναμένεται να γίνει ορατή το αμέσως επόμενο διάστημα, παρά την ενεργοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης όπως το SURE που αφορά 100 δισ. ευρώ για τα κράτη μέλη. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τις εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης; 

Λ.Ν.-Α.:  "Το SURE πρόκειται για πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτών για τη μείωση του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους των επιχειρήσεων. Συνιστά την πλήρη καθιέρωση και νομιμοποίηση της μισής δουλειάς-μισης ζωής που αποτελεί μια ακόμα «βέλτιστη πρακτική της ΕΕ» με γενίκευση όλων των αρνητικών συνεπειών στα εργασιακά δικαιώματα: εκ περιτροπής εργασία, αναστολές συμβάσεων, διευθέτηση χρόνου εργασίας και πάει λέγοντας. Ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι: μπορείς να επιβιώσεις στην Ελλάδα του σήμερα με 350-400 ευρώ το μήνα, με νοίκια να τρέχουν, λογαριασμούς, με το κόστος των ειδών λαϊκής κατανάλωσης να είναι τεράστιο; 
Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί προβλέπουν ύφεση έως και 15% στην ΕΕ, ενώ προϋπολογίζουν απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα – της ισχυρής οικονομίας, της εξωστρέφειας και ανάπτυξης που έλεγε η κυβέρνηση μέχρι τον περασμένο Φλεβάρη – η ανεργία αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από το 24%. 
Σταθερά η οικονομία της ΕΕ έχανε δυναμικότητα τα προηγούμενα χρόνια και προχωρούσε προς την ύφεση. Η πανδημία αποτέλεσε έναν καταλύτη που επιτάχυνε τις εξελίξεις. Αποδεικνύεται ότι η καπιταλιστική κρίση που έρχεται είναι αποτέλεσμα της κανονικής λειτουργίας του συστήματος, δεν είναι “παρέκκλιση”, ούτε αποτέλεσμα μείγματος διαχείρισης. Είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης τεράστιων κεφαλαίων από τους επιχειρηματικούς ομίλους που δεν βρίσκουν ικανοποιητικές συνθήκες κερδοφορίας. Οι θεσμοί τις ΕΕ αυτούς ενισχύουν εδώ και χρόνια με τα διάφορα σχέδια “πράσινης ενέργειας”, “ψηφιακής οικονομίας”, “δικτύων 5ης γενιάς (5G)”. 
Το σύνθημα “να μην πληρώσει την κρίση ο λαός” περιλαμβάνει την πάλη ενάντια στη γενίκευση της ελαστικής εργασίας και της τηλεργασίας, για να παρθούν πίσω οι απολύσεις και οι αναστολές συμβάσεων, όλα όσα “ήρθαν για να μείνουν” με την επίκληση της πανδημίας. Για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους." 

Lefteris Nikolaou-Alavanos 2 - thecolumnist.gr
Νέες ηλεκτρονικές "αλυσίδες" χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τις εφαρμογές που ιχνηλατούν τις επαφές κάθε κρούσματος του ιού
  
- Χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη διάδοση του ιού στις κοινότητές τους στηριζόμενες σε GPS, πιστωτικές κάρτες και εφαρμογές στα κινητά μέσω των οποίων ιχνηλατούν έγκαιρα τις επαφές κάθε κρούσματος με αποτέλεσμα την προστασία χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. Διαφωνείτε με τη χρήση αυτών των εφαρμογών; 

Λ.Ν.-Α.: "Οι πανδημίες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όταν υπάρχουν συγκροτημένα κρατικά και δωρεάν συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Όταν υπάρχουν μηχανισμοί πρόληψης και ελέγχου, όταν τα δημόσια νοσοκομεία είναι στελεχωμένα και έχουν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό. Όταν τα δεδομένα της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας αποτελούν γέφυρα συνεργασίας, κοινή περιουσία της ανθρωπότητας, και δεν μετατρέπονται σε εργαλείο για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ούτε σε μυστικό όπλο για να προπορευτεί το κάθε μονοπώλιο στην κούρσα του εμβολίου με τους ανταγωνιστές του. 
Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο οι πανδημίες. Στην ιστορία του 20ου αιώνα, υπάρχουν τα παραδείγματα των σοσιαλιστικών κρατών, της ΕΣΣΔ, που έχοντας εγγυημένα τα δικαιώματα του λαού στην υγεία και την πρόνοια αντιμετώπισαν σοβαρές εξάρσεις και πανδημίες. Χωρίς κινητά τηλέφωνα, ίντερνετ, facebook και twitter. 
Οι εφαρμογές στις οποίες αναφέρεστε είναι μεταξύ των δεκάδων αντιδραστικών μέτρων που ήρθαν με αφορμή των κορονοϊό, αλλά θα μείνουν. Γιατί μέσα στο αντιδραστικό πλαίσιο που υπάρχει ήδη στην ΕΕ (Σένγκεν, Ευρωαστυνομία, Ευρωεισαγγελία, FRONTEX, βάσεις δεδομένων ανταλλαγής κι επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και θα αξιοποιηθούν για παρακολούθηση και διώξεις απεργών συνδικαλιστών, εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όπως και έγινε το προηγούμενο διάστημα. Η τεχνολογία στο πλαίσιο αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος, αντί να απελευθερώνει δυνατότητες για τους λαούς, τους φορά νέες - ηλεκτρονικές – αλυσίδες. Εξάλλου, η κυβέρνηση άνοιξε τη συζήτηση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων γενικά, προχωρώντας την ατζέντα του χτυπήματος του δικαιώματος στην απεργία, της λειτουργίας των συνδικάτων."

- Πώς αναμένετε να επηρεάσει η κρίση τις ισορροπίες εντός της ΕΕ και ιδίως εκείνες μεταξύ Βορρά και Νότου; 

Λ.Ν.-Α.: "Οι βαθιές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ είναι ήδη εμφανείς ακόμη και μπροστά στον κίνδυνο μεγάλης συρρίκνωσης του ΑΕΠ της ΕΕ που προβλέπει η ΕΚΤ. Με το παραμύθι της “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης” προσπαθούν να κρύψουν ότι η ΕΕ, η Ευρωζώνη, είναι από τη φύση τους συμμαχία ανταγωνιζόμενων μεταξύ τους κρατών και οικονομιών που, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, “δείχνουν τα δόντια τους” ανάμεσά τους, αλλά κυρίως απέναντι στους λαούς. Εκείνες οι χώρες ιδιαίτερα που έχουν μικρότερα ελλείμματα θέλουν να αξιοποιήσουν αυτό το σχετικό πλεονέκτημα έτσι ώστε ακόμη και κατά την εξέλιξη της κρίσης να προπορευτούν στη σκληρή κούρσα των οικονομικών ανταγωνισμών που θα συνεχίζεται. Η αντιπαράθεση που εμφανίζεται σαν “Βορράς-Νότος” πρόκειται στην πραγματικότητα για μία σκληρή μάχη με επίκεντρο τη Γερμανία και την Ιταλία για τους όρους δανεισμού φθηνού χρήματος για τα μονοπώλια καθεμιάς που θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. 
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχθούν να βάλουν “υποθήκη” τους μισθούς, τις συντάξεις, να χάσουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς, να τσακιστούν τα δικαιώματά για να ξελασπώσουν τους ομίλους." 

- Τελευταία όλο και περισσότεροι κάνουν λόγο για αναπόφευκτη αλλαγή στο κυρίαρχο μοντέλο της παγκοσμιοποίησης και ενίσχυση του ρόλου του κράτους στην οικονομία ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορωνοϊού. Συμμερίζεστε αυτές τις απόψεις; 

Λ.Ν.-Α.: "Το κράτος δεν είναι ένας αμερόληπτος διαιτητής που αποφασίζει υπέρ του “κοινού καλού”. Στην καπιταλιστική κοινωνία είναι κράτος της άρχουσας τάξης, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σε περίοδο ανάπτυξης αλλά και σε περίοδο κρίσης τα δικά τους συμφέροντα εξασφαλίζει: δείτε τις δεκάδες θεσμοθετημένων “προνομίων” προς το μεγάλο κεφάλαιο (φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, συντελεστές υπεραπόσβεσης, δωράκια σε εφοπλιστές, καναλάρχες κ.α) και τις συντριπτικές “υποχρεώσεις” που καλούνται οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι να αναλάβουν στο όνομα του “εθνικού συμφέροντος”. 
Είτε με “λιγότερο κράτος”, είτε με “περισσότερο κράτος”, είτε με “νεοφιλελευθερισμό”, είτε με “νεοκεϊνσιανισμό”, ο καπιταλισμός ποτέ δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τις κρίσεις, πάντα χαμένος ήταν ο λαός που πλήρωνε το “λογαριασμό”. 
Μπροστά μας έχουμε τη φετινή Πρωτομαγιά σε συνθήκες πανδημίας κορωνοϊού. Η εργατική τάξη της χώρας μας πρέπει να αντλήσει πείρα από την ιστορία της: ακόμη και στις δυσκολότερες και πιο αντίξοες συνθήκες ό,τι κερδήθηκε ήταν με σκληρούς αγώνες σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, το κράτος και την εξουσία του. Ο πραγματικός ιός, ο ορατός εχθρός είναι η ίδια η καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα. 
Αυτόν πρέπει να βάλουμε στο στόχαστρο! Με την οργανωμένη μαχητική μας δράση, η εργατική τάξη κι ο λαός, συνεχίζουμε για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας!"

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 637640068532450828

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
"Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι υπαρξιακές προκλήσεις, η γεωπολιτική σκακιέρα και το κρίσιμο σταυροδρόμι"

FACEBOOK

TWITTER

item