Παρέμβαση Κούλογλου για τις διώξεις δημοσιογράφων στην Τουρκία
Να αποτελεί προϋπόθεση ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να λάβουν κράτη εκτός ΕΕ ευρωπαϊκά κονδύλια,...
http://www.thecolumnist.gr/2020/05/blog-post_20.html
Να αποτελεί προϋπόθεση ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να λάβουν κράτη εκτός ΕΕ ευρωπαϊκά κονδύλια, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην επιτροπή έγινε συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για την διεύρυνση της ΕΕ, 'Ολιβερ Βαρχέλι, σχετικά με την οικονομική βοήθεια λόγω πανδημίας αλλά και για το μέλλον των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ένωσης προς κράτη της ανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας.
Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε ότι η πανδημία χρησιμοποιήθηκε από κάποιες κυβερνήσεις για να καταστείλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή να παραβιάσουν το κράτος δικαίου, όπως για παράδειγμα στην Τουρκία, όπου σημειώνεται επιδημία διώξεων δημοσιογράφων, συχνά επειδή έκαναν ρεπορτάζ για τον κορονοϊό. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε επίσης ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕ, εάν δεν υπάρχει διαχωρισμός στην αντιμετώπιση των κρατών που σέβονται αυτές τις δημοκρατικές αξίες από εκείνα που τις καταπατούν.
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του ευρωβουλευτή:
"Κύριε Επίτροπε, όπως γνωρίζετε η πανδημία χρησιμοποιήθηκε από κάποιες κυβερνήσεις με αντιδημοκρατικές τάσεις για να καταστείλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για να παραβιάσουν το κράτος δικαίου. Τέτοιες περιπτώσεις υπήρχαν και μέσα στην ΕΕ αλλά δεν αποτελούν το θέμα μας σήμερα»
Υπάρχει, όμως, το παράδειγμα της Τουρκίας, χώρας γειτονικής με την Ελλάδα, την χώρα μου, όπου δυστυχώς παρατηρείται συστηματική παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και παρεμπόδιση των δημοσιογράφων από το να κάνουν την δουλειά τους. Δεκάδες ρεπορτάζ λογοκρίθηκαν εν μέσω της πανδημίας, 200 δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο τις τελευταίες εβδομάδες και 31 συνελήφθησαν. Δώδεκα από αυτούς συνελήφθησαν ακριβώς γιατί κάλυπταν την επικαιρότητα σχετικά με την πανδημία*.
Διερωτώμαι λοιπόν εάν θα έπρεπε τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς άλλα κράτη να δίνονται υπό την προϋπόθεση του σεβασμού στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαφορετικά τι κάνουμε εδώ; Αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο όσους σέβονται το κράτος δικαίου και όσους όχι;"
Ο Ούγγρος Επίτροπος απέφυγε να καταδικάσει τις παραβιάσεις και περιόρισε την απάντηση του μόνο στην Τουρκία, αναφέροντας ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια κατευθύνεται βασικά σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τις οποίες πρέπει να διατηρηθούν οι επαφές.
*Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Αδέσμευτης Επικοινωνίας (BIA) που παρακολουθεί την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία: