David Sassoli: "Δείξτε θάρρος για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ"

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει την επόμενη εβδομάδα κατά τη σύνοδο της ολομέλειας ψήφισμα σχετικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης. Το ...


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει την επόμενη εβδομάδα κατά τη σύνοδο της ολομέλειας ψήφισμα σχετικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης. Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για το διάστημα 2021-2027 θα αποτελέσει κομβικό σημείο του ψηφίσματος αυτού και το ΕΚ θα επιμείνει στην ανάγκη προστασίας του ρόλου του Κοινοβουλίου στη διαδικασία αυτή με στόχο την διασφάλιση του δημοκρατικού ελέγχου, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. 

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί έγκαιρα συμφωνία, το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα έκθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας η οποία θα προτείνει την κατάρτιση Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για το επόμενο έτος.

Όταν η Επιτροπή παρουσιάσει τις αναθεωρημένες προτάσεις της, το Κοινοβούλιο θα είναι έτοιμο να αντιδράσει γρήγορα και αναμένεται να καθορίσει τη διαπραγματευτική του θέση κατά τη σύνοδο της ολομέλειας του Ιουνίου. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου David Sassoli προέβη σε δήλωση σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. 

Αναλυτικά, ο πρόεδρος ανέφερε τα εξής:

"Έφτασε η ώρα να δείξουμε θάρρος και φιλοδοξία όσον αφορά τις δράσεις που θα χρηματοδοτήσει ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διαδικασία αυτή μαζί με τους άλλους θεσμούς, ώστε να συνεισφέρει διαμορφώνοντάς τον στο καλύτερο δυνατό εργαλείο για τη στήριξη της οικονομίας και των πολιτών της Ευρώπης. Είναι επείγον να επιτευχθεί συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης και επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. 

Οι ευρωβουλευτές είχαν θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους ακόμη και πριν την σημερινή κρίση. Δεν είναι τώρα η ώρα να ελαττώσουμε τις φιλοδοξίες μας και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με ένα σχέδιο ή έναν προϋπολογισμό που δεν θα είναι επαρκή μέσα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έρχονται.

Το πακέτο ανάκαμψης πρέπει να είναι ευμέγεθες και να παράγει αρκετή προστιθέμενη αξία για τα δεδομένα της κατάστασης, στηριζόμενο με τη σειρά του σε ένα σθεναρό ΠΔΠ. Επίσης, δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούμε όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και τους στρατηγικούς μας στόχους. Η κρίση αυξάνει τις ανισορροπίες μεταξύ των περιφερειών της Ευρώπης και το σχέδιο ανάκαμψης θα πρέπει να μας βοηθήσει να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα. 

Οι πόροι που χρειάζονται τα κράτη μέλη, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πλήττονται θα πρέπει να διατεθούν άμεσα. Ο χρόνος είναι χρήμα. 

Ως αρχή αρμόδια για τον προϋπολογισμό, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εμπλακεί με την κατάρτιση του σχεδίου ανάκαμψης. Ακόμη, θα εξετάσουμε κριτικά την αναθεωρημένη πρόταση για το ΠΔΠ, ενώ επαναλαμβάνουμε και το αίτημά μας να υπάρξει ένα ‘σχέδιο Β’ σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθεί. 

Οι ευρωβουλευτές, ως δημοκρατικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των πολιτών, πρέπει να έχουν λόγο σχετικά με το πού επενδύονται τα χρήματα της ΕΕ, για το καλό όλων. Όπως έχει δείξει από την αρχή της θητείας του, το Κοινοβούλιο δεν είναι εδώ για να δίνει τυπικές εγκρίσεις σε προειλημμένες αποφάσεις.

Η αύξηση των ίδιων πόρων της ΕΕ, η οποία ανακοινώθηκε από την Επιτροπή, είναι θετική εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να είναι μόνιμη και να συνοδεύεται από νέους τύπους ίδιων πόρων - στοιχεία που αποτελούν προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας για το ΠΔΠ. 

Η κρίση που περνάμε επηρεάζει όλη την Ευρώπη. Εμείς, ως Ευρωπαίοι ηγέτες, πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει δυνατή και να εργαστεί για το καλό όλων των Ευρωπαίων, οι οποίοι στρέφονται σε εμάς τις δύσκολες αυτές ώρες".

Related

What's hot? 406310784256068254

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item