Πρόεδρος Luca Jahier: "Πρέπει να καταστήσουμε την Ευρώπη και πάλι ασφαλή"

Η επίτευξη ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να καταστεί πρωταρχική προτεραιότητα για το μέλλον της ΕΕ μετά την πανδημία της νόσου COVID-1...


Η επίτευξη ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να καταστεί πρωταρχική προτεραιότητα για το μέλλον της ΕΕ μετά την πανδημία της νόσου COVID-19. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα, σε κοινό διαδικτυακό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε με το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (CNEL) της Ιταλίας στις 15 Μαΐου 2020, όπου ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Luca Jahier απηύθυνε έκκληση για μια κοινή πολιτική της ΕΕ στον τομέα της υγείας. 

Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει δράση σε δύο μέτωπα: αφενός, για την πραγματοποίηση περισσότερων επενδύσεων στην οικονομική ανάπτυξη και την υποστήριξη μιας περιβαλλοντικά και τεχνολογικά δίκαιης μετάβασης και, αφετέρου, για την ισχυροποίηση της παρουσίας της στο διεθνές προσκήνιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ. 

Ο Luca Jahier συζήτησε τις ορθές πολιτικές επιλογές που απαιτούνται για τη θωράκιση του μέλλοντος των επόμενων γενεών, με τον Romano Prodi, πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Emma Bonino, γερουσιάστρια και πρώην Επίτροπο της ΕΕ, και τον Tiziano Treu, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας και Εργασίας (CNEL) της Ιταλίας. 

Ο κ. Prodi τόνισε την ανάγκη μιας ενωσιακής πολιτικής στον τομέα της υγείας, υποστηρίζοντας ότι μια πραγματικά παγκόσμια πολιτική της ΕΕ αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο και ότι είναι αδύνατο να υπάρξει αλληλεγγύη χωρίς πολιτική ισορροπία εντός της Ένωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η κ. Bonino, η οποία επεσήμανε ότι η ιδέα μιας κοινής πολιτικής της ΕΕ για την υγεία δεν είναι καινούρια, αλλά είχε ήδη υποστηριχθεί από τον Ρομπέρ Σουμάν και τον Αλτιέρο Σπινέλι, και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης και περαιτέρω εξισορρόπησης της παγκοσμιοποίησης. 

Ο κ. Treu υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιδιώξει την ανοικοδόμηση του ίδιου συστήματος που ίσχυε στο παρελθόν για τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες, αλλά να επικεντρωθεί αντίθετα στην πραγματοποίηση πράσινων επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι νέες τεχνολογίες οι οποίες, αν και ριψοκίνδυνες, αποτελούν επίσης ευκαιρία για την υλοποίηση της μετάβασης στο πλαίσιο της οικονομίας μας. 

Ολοκληρώνοντας με μια νότα αισιοδοξίας, ο κ. Jahier πρότεινε την ιδέα μιας κοινής στρατηγικής της ΕΕ και των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ευρώπης του αύριο: «Στο τέλος αυτής της πανδημίας, θα αυξηθεί το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, θα εκδηλωθούν κοινωνικές εντάσεις και θα επικρατήσει ανασφάλεια μεταξύ των πολιτών. Η κατάσταση αυτή θα αποτελέσει δίκοπο μαχαίρι για την Ευρώπη εάν τυχόν δεν παραμείνουμε ενωμένοι. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών διότι, διαφορετικά, θα δημιουργηθεί ένα ρήγμα που θα σηματοδοτήσει στην Ευρώπη για πάντα. Μαζί μπορούμε και μαζί θα τα καταφέρουμε!» 

Related

What's hot? 7418916979401046518

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item