Δεκτές 26 τροπολογίες Κουντουρά για την ισότητα των φύλων στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ

Είκοσι έξι τροπολογίες της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενας Κουντουρά υιοθετήθηκαν στην υπό διαμόρφωση Έκθεση του Ε...


Είκοσι έξι τροπολογίες της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενας Κουντουρά υιοθετήθηκαν στην υπό διαμόρφωση Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων στην Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μία ηχηρή παρέμβαση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή στην κατεύθυνση της εξάλειψης των ανισοτήτων λόγω φύλου, της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και της στήριξής τους στις πολιτικές που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η κυρία Κουντουρά, ως εισηγήτρια της Ευρωομάδας της GUE/NGL, συμμετείχε στη διαμόρφωση του κειμένου της Έκθεσης για την ισότητα των φύλων στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ, καταθέτοντας συνολικά 26 τροπολογίες που έγιναν δεκτές και οι βασικότερες είναι: 

- Να ενισχυθεί δυναμικά η συνεργασία της ΕΕ με τις τρίτες χώρες για την καταπολέμηση όλων των μορφών εμπορίας ανθρώπων, που πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά. 

- Να ενταχθεί συστηματικά στην εμπορική πολιτική και τις εξωτερικές εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ η διάσταση του αντίκτυπου που αυτές έχουν στις γυναίκες και την ισότητα των φύλων. Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες χωρίς να έχει διενεργήσει αξιολογήσεις των επιπτώσεων στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα των φύλων. Αυτό αλλάζει με την εκσυγχρονισμένη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ Χιλής και ΕΕ που για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο σχετικά με το φύλο και το εμπόριο. 

- Να δημιουργηθεί νέα σύνθεση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους υπουργούς των Κρατών της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, και ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική της. 

- Nα διασφαλιστεί η υγεία και τα δικαιώματα στον τομέα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας (SRHR), δεδομένου ότι υπάρχει μία ανησυχητική εξέλιξη διεθνώς αλλά και σε χώρες της ΕΕ, ειδικά όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. 

- Να εξασφαλιστεί πιο ενεργή συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες σε περιπτώσεις βίαιων συγκρούσεων και πολέμων. Ακριβώς λόγω του δυσανάλογου αντίκτυπου που έχουν οι βίαιες συγκρούσεις ιδίως στις γυναίκες και τα παιδιά, θα πρέπει η ΕΕ να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες μετέχουν πιο ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία. Πρόκειται για μέτρο που συνεισφέρει τόσο στην οικοδόμηση της ειρήνης, όσο και στην πρόληψη κάθε μορφής βίας. 

- Να υπάρξει συστηματική συνεργασία και στήριξη από την ΕΕ οργανώσεων γυναικών και θεσμών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν τα έμφυλα στερεότυπα στις κοινωνίες και να προωθηθούν τα δικαιώματα και η χειραφέτηση των γυναικών. 

- Nα βελτιωθούν ενόψει του επικείμενου ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης Ισότητας GAP IIΙ οι αδυναμίες που αναδείχθηκαν κατά την εφαρμογή του GAP II, όπως μεταξύ άλλων, η ανεπαρκής νομική βάση, το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, η απουσία επαρκούς προϋπολογισμού, τα μη αξιόπιστα δεδομένα και η μη αποτελεσματική παρακολούθηση της διαδικασίας. 

Σημειώνεται ότι σε καμία σχεδόν χώρα οι γυναίκες δεν είναι ακόμη ισότιμες με τους άντρες όσον αφορά το εισόδημα, την ποιότητα της εκπαίδευσης, την επαγγελματική κατάρτιση και την πρόσβασή στην υγειονομική περίθαλψη ή την τεχνολογία. 

Τις προτεραιότητες αυτές που έγιναν δεκτές με τις τροπολογίες της, παρουσίασε η κυρία Κουντουρά στη συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων και των Δικαιωμάτων των Γυναικών (FEMM), όπου συζητήθηκε η έκθεση. 

Παρ' ότι η θεμελιώδης αρχή της ισότητας αναγνωρίζεται στις συνθήκες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει ώστε να ενσωματώσει τη διάσταση του φύλου στην εξωτερική πολιτική της, υπογράμμισε η κυρία Κουντουρά στην παρέμβασή της. 

Τόνισε, τέλος, ότι επιβάλλεται να εγκριθεί μία προοδευτική έκθεση που θα θέτει τα δικαιώματα των γυναικών στην κορυφή της ατζέντας και ζήτησε να υπάρξει η αντίστοιχη αναγνώριση και στήριξη στην πράξη από τους ηγέτες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Related

What's hot? 5581222770628753826

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item