Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 6,15 δισ. ευρώ κινητοποίησε η παγκόσμια πρωτοβουλία της Επιτροπής για τον COVID19

Η διάσκεψη δωρητών της εκστρατείας "Παγκόσμιος στόχος: Ενωμένοι για το μέλλον μας", που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτρο...


Η διάσκεψη δωρητών της εκστρατείας "Παγκόσμιος στόχος: Ενωμένοι για το μέλλον μας", που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την οργάνωση Global Citizen, κινητοποίησε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 6,15 δισ. ευρώ, προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη εμβολίων, θεραπευτικών αγωγών και διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό και στην εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε αυτά. Το ποσό που συγκεντρώθηκε θα στηρίξει επίσης την οικονομική ανάκαμψη των πλέον ευαίσθητων περιοχών και κοινοτήτων στον κόσμο. 29/06/2020 

Περιλαμβάνει δωρεά ύψους 4,9 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και 485 εκατ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Έτσι, το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου δωρεών στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊόΑναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτούEN•••, που δρομολογήθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 4 Μαΐου, ανέρχεται σε 15,9 δισ. ευρώ. 

Στην εν λόγω διάσκεψη δωρητών συμμετείχαν 40 κυβερνήσεις, οι οποίες δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν καθολική πρόσβαση στα φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Επίσης, δεσμεύτηκαν ότι θα βοηθήσουν να ανοικοδομηθούν, με δίκαιο και ισότιμο τρόπο, οι κοινότητες που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας. Ως κορυφαίο δείγμα παγκόσμιας αλληλεγγύης, η διάσκεψη είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν δωρεές ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα παρασκευής πάνω από 250 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για τις χώρες μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος. 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τα εξής: «Ο κόσμος θα απαλλαγεί από αυτή την πανδημία μόνο όταν τα εμβόλια, οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπευτικές αγωγές θα είναι διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά για όλους όσοι τα έχουν ανάγκη. Οι σημερινές δεσμεύσεις για δωρεές και η συνεισφορά της Ευρώπης μάς φέρνουν πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του παγκόσμιου στόχου. Η προσήλωση της Ευρώπης θα είναι μακροχρόνια. Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ικανότητα συστράτευσης που έχουμε για το κοινό καλό. Έχει διαμορφωθεί μια ισχυρή συμμαχία στον κόσμο, ώστε να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό — μαζί.» 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Βέρνερ Χόιερ, δήλωσε τα εξής: «Έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ότι, στο πλαίσιο της “Ομάδας Ευρώπη”, η στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ως αποτέλεσμα τη δέσμευση ποσού ύψους 4,9 δισ. ευρώ, με σκοπό να βοηθηθούν οι ευάλωτες χώρες να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψή τους από την πανδημία. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξακολουθεί να συμμετέχει πλήρως στις προσπάθειες που καταβάλλονται από κοινού με την “Ομάδα Ευρώπη” για την ελαχιστοποίηση των καταστροφικών επιπτώσεων αυτής της πανδημίας, ιδίως παρέχοντας χρηματοδότηση για τα συστήματα υγείας, την έρευνα και την οικονομική ανθεκτικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.» 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Global Citizen, κ. Χιου Έβανς, δήλωσε: «Η εκστρατεία “Παγκόσμιος στόχος: Ενωμένοι για το μέλλον μας” δρομολογήθηκε ως απάντηση στην πανδημία COVID-19, και είμαστε περήφανοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περισσότερες από 40 κυβερνήσεις από όλον τον κόσμο στην προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι θεραπευτικές αγωγές και τα εμβόλια για την COVID-19 θα είναι διαθέσιμα σε όλους, οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Η σημερινή δέσμευση δωρεάς ύψους 6,9 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων κοινοτήτων του κόσμου είναι ένα απίστευτο επόμενο βήμα για την έξοδό μας από την εποχή της COVID-19, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, καθώς κανένας δεν είναι ασφαλής μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς.» 

Το ποσό των 4,9 δισ. ευρώ προστίθεται στα 2 δισ. ευρώ που είχε ήδη δεσμευθεί ότι θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στις 4 Μαΐου. Το ποσό αυτό θα χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη, την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε όλες τις χώρες εκτός της ΕΕ, στο πλαίσιο της αντίδρασης της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας («Ομάδα Ευρώπη»). 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συγκεντρώνει σειρά επενδυτικών έργων για την ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγής εμβολίων, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών αγωγών για τον κορονοϊό, σε συνεργασία με την Επιτροπή, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI). Όλες αυτές οι προσπάθειες συμπληρώνονται από τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υγεία και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πανδημιών, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει συγκεντρώσει σειρά χρηματοδοτικών έργων ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ με εταίρους στους τομείς της υγείας και των βιοεπιστημών. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξήγγειλε νέο μνημόνιο συμφωνίας με τον ΠΟΥ, συμβουλευτική συμφωνία με τον CEPI, συνεργασία με την Αρχή Καινοτομίας του Ισραήλ, συμφωνία χρηματοδότησης με την Pluristem ύψους 50 εκατ. ευρώ με σκοπό την ανάπτυξη θεραπειών για την COVID-19, παροχή χρηματοδότησης στην BioNTech για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού, καθώς και αυξημένη συνεργασία με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τους ανθρώπινους οικισμούς «UN-Habitat».

Related

What's hot? 3925608763635890960

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item