Η κρίση του κορωνοϊού και η ταυτότητα της Ευρώπης στην νέα εποχή

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολλά συμπεράσματα για την κρίση του COVID-19 και το κόστ...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολλά συμπεράσματα για την κρίση του COVID-19 και το κόστος της "μη Ευρώπης" είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σήμερα στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum υπό το συντονισμό του επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα κ. Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου του ΕΚ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, της ευρωβουλευτού της ΝΔ και αντιπροέδρου της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου κ. Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη

Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η περαιτέρω ενοποίηση και η εξωστρέφεια της ΕΕ όπως και οι επενδύσεις σε πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακή οικονομία, σε ένα παγκόσμιο τοπίο έντονων αβεβαιοτήτων και σκληρών ανταγωνισμών, τέθηκαν επί τάπητος από τους συμμετέχοντες. 

Περιουσιακό στοιχείο της Ευρώπης το κοινωνικό κράτος, κατά τον κ. Παπαδημούλη

Πιο συγκεκριμένα, την ανάγκη για έναν πιο ισχυρό προϋπολογισμό, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής για να "μην μείνει κανείς πίσω" και τις επενδύσεις στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία, έθεσε ως προτεραιότητες της Ένωσης ο Αντιπρόεδρος κ. Παπαδημούλης για ένα μέλλον που θα γίνουν πράξη η άμβλυνση των ανισοτήτων και η βιώσιμη ανάπτυξη. Ένα μέλλον που πρέπει να δει απτή αλλαγή στη ζωή του ο Ευρωπαίος πολίτης για να μην φουσκώσουν και πάλι τα πανιά της ευρωπαϊκής Άκρας Δεξιάς. Μάλιστα χαρακτήρισε "περιουσιακό στοιχείο" της ΕΕ το κοινωνικό κράτος, που την κάνει να ξεχωρίζει παγκοσμίως. 

Παράλληλα, προέκρινε την αύξηση των ιδίων πόρων της ΕΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ως ένθερμος υποστηρικτής των "Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης" δεν γίνεται να αποτελεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός μόλις το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ την ίδια στιγμή που στις ΗΠΑ ο ομοσπονδιακός αγγίζει το εικοσαπλάσιο. Εξίσου έντονα τόνισε την ανάγκη για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα στήριξης των ανέργων, αναγνωρίζοντας ότι το πρόγραμμα SURE είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να μετατραπεί σε έναν παγκόσμιο ψηφιακό γίγαντα προσελκύοντας τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Τέλος, επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο οι ισχυρές οικονομίες της ΕΕ μέσα στην κρίση να προχωρήσουν σε σειρά εξαγορών επιχειρήσεων-φιλέτων των πιο αδύναμων, κυρίως του Νότου φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία η οποία ξόδεψε μόνη της 1 τρισ. ευρώ για την ενίσχυση της οικονομίας της, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι 26 μόλις 900 εκατομμύρια. Γι’ αυτό και μόνη επιλογή είναι η λύση της ισχυρότερης Ευρώπης με το ΕΚ συννομοθέτη

Το μοντέλο της ανοιχτής στρατηγικής οικονομίας, προέκρινε η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ασημακοπούλου

Από την πλευρά της η κ. Ασημακοπούλου υπογράμμισε ότι αυτό που μας δίδαξε η πανδημία είναι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στην πορεία της ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη να μην μετατραπεί η κρίση σε άλλη μία χαμένη ευκαιρία, ειδικά αναλογιζόμενοι το αστρονομικό ποσό που διατίθεται για την αντιμετώπισή της. Παράλληλα, προέκρινε το μοντέλο της ανοιχτής στρατηγικής οικονομίας, το οποίο θα στηρίζεται από την μία στο ανοιχτό εμπόριο και στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα χωρίς δασμούς και από την άλλη στην προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων. Το επίδικο, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ, είναι η Ευρώπη, "η οποία μπορεί να μην είναι το τέλειο όχημα είναι όμως το καλύτερο που διαθέτουμε", να αναπτύξει ένα σχέδιο προστασίας των στρατηγικών της επιχειρήσεων από εξαγορές τόσο μεταξύ των κρατών-μελών της όσο και από παγκόσμιες υπερδυνάμεις, όπως η Κίνα. Απώτερος στόχος κατά την ευρωβουλευτή της ΝΔ είναι η δίκαιη κατανομή ευημερίας για όλους που θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ένα πεδίο στο οποίο η Ευρώπη πρέπει να έχει "το πόδι κολλημένο στο γκάζι" και η πράσινη οικονομία.

Βασικός ο ρόλος του μηχανισμού rescEU στην νέα υγειονομική πολιτική της ΕΕ, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη

Τη δυνατότητα να μετατραπεί η Ευρώπη σε φάρο προοπτικής για την ανθρωπότητα μέσα σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας συνεργασίας και αλληλεγγύης ειδικά σε μία εποχή απαξίωσης διεθνών θεσμών όπως ο ΟΗΕ και ο ΠΟΥ, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑ Νίκος Ανδρουλάκης. Αφού στηλίτευσε την αρχική στάση της Γερμανίας να μπλοκάρει υγειονομικό υλικό προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, υποστήριξε ότι η νέα εποχή πρέπει να στηριχθεί σε δύο πυλώνες: ο πρώτος θα είναι ένα νέο πρόγραμμα για την υγεία όπου θα ενισχυθούν τα εθνικά συστήματα υγείας τόσο σε δράσεις όσο και σε υποδομές και αποθεματικά και ο δεύτερος με τον μηχανισμό rescEU, που θα λειτουργεί ως ένα πανευρωπαϊκό αποθεματικό τελικής καταφυγής, εάν εξαντλείται σε εθνικό επίπεδο. Μάλιστα ως εισηγητής του προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του S&D τόνισε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε η αγορά του υλικού να γίνεται απευθείας από την ΕΕ ενώ υποστήριξε ότι τα 800 εκατομμύρια ευρώ του ESM είναι αρκετά για να δημιουργήσει η Ελλάδα ένα αντάξιο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. 

Τέλος, προέκρινε τη δημιουργία ενός σφαιρικού μοντέλου της ΕΕ που θα βασίζεται στο σεβασμό των θεσμών και στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων ενώ ειδικά για το πρόγραμμα Erasmus, που αυξήθηκε στα 24,6 δισ. ευρώ, μία ενίσχυση κατά 8 περίπου δισ., υποστήριξε ότι είναι ένα μέσο προς το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.

Όπως γίνεται όλο και πιο έντονα αντιληπτό πλέον, η κρίση του κορωνοϊού επιτάχυνε τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας της Ευρώπης τόσο σε σχέση με το εσωτερικό της όσο και σε συνάρτηση με το εξαιρετικά ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον. Με δεδομένες τις προκλήσεις αλλά και τις δυνατότητες, μένει να δούμε αν το "μήνυμα" ελήφθη για μία περισσότερο συνεκτική και ισορροπημένη Ένωση.

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 1407810958834324121

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item