Άμεσες λύσεις στα ζητήματα του ρατσισμού και της βίας ζητά το ΕΚ

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Παρασκευή με 493 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 67 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα...


Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Παρασκευή με 493 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 67 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα τον αποτρόπαιο θάνατο του George Floyd στις ΗΠΑ» και παρόμοια περιστατικά σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι ευρωβουλευτές καλούν τις αρχές των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τον δομικό ρατσισμό και τις ανισότητες, ενώ καταδικάζουν την αστυνομική καταστολή κατά ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων στις και την απειλή του πρόεδρου Trump ότι θα κινητοποιήσει τον στρατό της χώρας και την «εμπρηστική ρητορική» του. 

Το Κοινοβούλιο στηρίζει τις πρόσφατες μαζικές διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων σε όλο τον κόσμο, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις θεωρίες περί «λευκής υπεροχής» σε όλες τις μορφές τους. Ακόμη, καταδικάζει τα περιστατικά λεηλασίας, εμπρησμών, βανδαλισμών και καταστροφής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας που προκάλεσαν ορισμένοι βίαιοι διαδηλωτές, απαιτώντας ταυτόχρονα να καταγγέλλονται δημοσίως φαινόμενα «χρήσης δυσανάλογης βίας και ρατσιστικές τάσεις κατά την επιβολή του νόμου», όποτε και όπου και αν προκύπτουν. 

Η χρήση βίας από τις αστυνομικές αρχές θα πρέπει να είναι «πάντα νόμιμη, αναλογική, αναγκαία και η ύστατη λύση», τονίζουν οι ευρωβουλευτές, επισημαίνοντας ότι «η χρήση υπέρμετρης βίας κατά του πλήθους είναι αντίθετη προς την αρχή της αναλογικότητας» και τονίζοντας ότι περιστατικά αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα, καθώς και ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα μαγνητοσκόπησης περιστατικών αστυνομικής βίας προς χρήση ως αποδεικτικά στοιχεία. 

«Στοπ» στη διαμόρφωση φυλετικών και εθνοτικών προφίλ, αύξηση της διαφορετικότητας στην αστυνομία 

Το κείμενο καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να σταματήσουν τη διαμόρφωσης προφίλ βάσει φυλετικών ή εθνοτικών χαρακτηριστικών σε κάθε μορφή επιβολής του ποινικού δικαίου, αντιτρομοκρατικών μέτρων και ελέγχων της μετανάστευσης. Οι νέες τεχνολογίες σε αυτό τον τομέα δε θα πρέπει να δημιουργούν κινδύνους διακρίσεων εναντίον φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων, προσθέτει. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις και οι δυνάμεις επιβολής του νόμου πρέπει να έχουν «υποδειγματική στάση όσον αφορά την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων», δηλώνουν οι ευρωβουλευτές, ζητώντας και την βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά τη διαφορετικότητα στην αστυνομία. 

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από Ευρωπαίους εναντίον μαύρων πληθυσμών 

Οι θεσμοί της ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναγνωρίσουν επίσημα τις αδικίες και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο παρελθόν κατά των μαύρων και έγχρωμων πληθυσμών και των Ρομά, σύμφωνα με το ΕΚ, το οποίο προτείνει τα κράτη μέλη να εντάξουν την ιστορία των μαύρων και έγχρωμων πληθυσμών, αλλά και των Ρομά, στα σχολικά τους προγράμματα. 

Η καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής πρέπει να είναι προτεραιότητα της ΕΕ, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, που ζητούν από το Συμβούλιο «να προχωρήσει αμέσως στην απεμπλοκή και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την οριζόντια οδηγία για την καταπολέμηση των διακρίσεων», η οποία παραμένει στάσιμη από το 2008, όταν και υπέβαλε την πρόταση η Επιτροπή. 

Η ελευθερία του λόγου δεν προστατεύει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία 

Το ψήφισμα τονίζει ότι ο ρατσιστικός και ξενοφοβικός λόγος δεν προστατεύεται από την ελευθερία της έκφρασης και καταδικάζει το γεγονός ότι εξτρεμιστικές και ξενοφοβικές πολιτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο «καταφεύγουν όλο και περισσότερο στη διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων, καθώς και στατιστικών και επιστημονικών δεδομένων, και χρησιμοποιούν συμβολισμούς και ρητορική που απηχούν πτυχές ολοκληρωτικής προπαγάνδας, μεταξύ των οποίων ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός και το μίσος κατά μειονοτήτων».

Related

What's hot? 3487188327798507176

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item