Δημήτρης Παπαδημούλης: "Το ζήτημα της ισότητας να βρεθεί στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης"

Με τη θεσμική του ιδιότητα ως Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αρμόδιος για θέματα Ισότητας και ως Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπ...


Με τη θεσμική του ιδιότητα ως Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αρμόδιος για θέματα Ισότητας και ως Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα των Φύλων, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, έλαβε μέρος ως προσκεκλημένος ομιλητής και εισηγητής στη Διαδικτυακή Σύνοδο "Women’s European Council". 

Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και διοργανώθηκε από το θεσμικό όργανο της ΕΕ "European Women Alliance" (EWA), σε συνεργασία με την Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, εν όψει και της επίσημης Συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου. 

Εκτός από τον Δημήτρη Παπαδημούλη που εκπροσώπησε το ΕΚ και τη θέση του Προέδρου του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, στη διάσκεψη έλαβαν επίσης μέρος: η Mαργκαρέτα Μάντεριτς, που εκπροσώπησε την Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντουμπράβκα Σούιτσα, οι Επίτροποι Έλενα Ντάλι - Αρμόδια Επίτροπος για την Ισότητα, Μαρίγια Γκάμπριελ - Επίτροπος για την Καινοτομία, έρευνα, πολιτισμό, εκπαίδευση και Νεολαία, Νίκολας μιτ - Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Ελίζα Φερέιρα - Επίτροπος Πολιτικής Συνοχής, οι Αντιπρόεδροι του ΕΚ Μάιρεντ Μακ Γκίνες (ΕΛΚ) και Καταρίνα Μπάρλευ (Σοσιαλιστές), η Αντιπρόεδρος των Πρασίνων Χάιντι Χαουτάλα, κ.ά.. 

Ακολουθεί η ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη: 

"Aγαπητή Υπουργέ, 
Αγαπητοί Επίτροποι, 
Αγαπητοί Αντιπρόεδροι και Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 

Η πανδημία κορωνοϊού έχει αναδείξει τις πολλές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ιός δοκίμασε τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και πρόνοιας πολλών κρατών μελών, των κοινωνιών μας, των οικονομιών μας και του τρόπου ζωής και συνεργασίας μας. 

Το σχέδιο ανάκαμψης που προτείνεται είναι άκρως απαραίτητο, προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία της ΕΕ και να βοηθηθούν τα κράτη μέλη όπου πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και τις πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της, οι οποίες θα γίνονται αισθητές για χρόνια. 

Είναι θετικό πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αναγνώρισε τη σημασία των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας. Υπήρξε ένα κύμα αλληλεγγύης σε κάθε χώρα, από ανθρώπους που ενώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς και να απαιτήσουν την ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ, εάν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, μπορεί να βοηθήσει να αντιστραφούν πολλές από τις συνέπειες της πανδημίας που ήδη βιώνουν οι εργαζόμενοι. Ένα βασικό στοιχείο, ωστόσο, θα είναι η επιβολή προϋποθέσεων στη διαθεσιμότητα αυτών των πόρων. Δυστυχώς, οι γυναίκες δεν αναφέρονται σχεδόν καθόλου στο σχέδιο αυτό και μέχρι στιγμής δεν έχουν προταθεί σαφή μέτρα με στόχο το φύλο. 

Είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να διασφαλίσει πως το ζήτημα της ισότητας βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης. Μια ευημερούσα και κοινωνική Ευρώπη, ανεξαρτήτως φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε μια κρίση που είχε δυσανάλογο αντίκτυπο σε μια σειρά ευάλωτων ομάδων στην κοινωνία μας. 

Η διασφάλιση πως όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΕ έχουν αξιοπρεπή διαβίωση είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη. Δεδομένου ότι οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται και υποπληρώνονται σε πολλές θέσεις εργασίας πρώτης γραμμής, η ανάγκη να καλυφθεί το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων μέσω δεσμευτικών μέτρων διαφάνειας, στοχευμένων οικονομικών μέτρων και ενός ξεκάθαρου χάρτη πορείας, καθίσταται ακόμη πιο σημαντική."

Related

What's hot? 5207359615002701575

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item