Ερώτηση Αρβανίτη στην Κομισιόν για τα ellinikahoaxes

Τα fake news αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας, φαινόμενο επικίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία, που θ...Τα fake news αποτελούν πλέον σημαντικό κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας, φαινόμενο επικίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία, που θα ήταν αδύνατον να φανταστεί κανείς στον κόσμο πριν από τη σημερινή κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, μπορεί να μην παράγουν οι ίδιες περιεχόμενό, έχουν όμως ευθύνη για το τι διακινείται σε αυτές. 

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016 (και αργότερα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) το Facebook, έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τους λεγόμενους fact checkers, μέλη του International Fact-Checking Association, ειδικούς στην αναγνώριση και κατάρριψη fake news σε κάθε χώρα δραστηριοποίησής του. 

Στην Ελλάδα, ο ρόλος αυτός ανατέθηκε στα Ελληνικά Hoaxes, που, σύμφωνα με την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν από καιρό δείξει ότι δεν σκοπεύουν να τηρήσουν την πρώτη και βασικότερη -κατά τον IFCN- αρχή επαγγελματικής ακεραιότητας των fact-checkers, αυτήν της αμεροληψίας. Ως εκ τούτου, "οι εκλεκτοί fact-checkers της πλατφόρμας", ομοιάζουν περισσότερο με "εντεταλμένους σερίφηδες παρά με εγγυητές ποιοτικής ενημέρωσης". 

Με βάση την παραπάνω θέση της Ε.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με αφορμή την πρόσφατη λανθασμένη κατηγοριοποίηση της είδησης ως fake news ότι καταργούνται τα καλλιτεχνικά στην εκπαίδευση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL Κώστας Αρβανίτης κατέθεσε την Παρασκευή γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν, στην οποία, αναδεικνύουν όψεις της δομής, στελέχωσης και λειτουργίας των συγκεκριμένων fact-checkers, που, κατά τον ευρωβουλευτή, "λειτουργούν βλαπτικά ως προς την ποιότητα του έργου τους" και οδήγησαν, μόλις πριν από λίγες ημέρες στην αναπαραγωγή fake news. Μάλιστα, οι ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η γιγάντια διαδικτυακή πλατφόρμα θα προβεί σε ουσιαστικά βήματα για την καταπολέμηση των fake news, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Πιο αναλυτικά, ολόκληρη η ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη έχει ως εξής:

"Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις, το Facebook αποφεύγει συστηματικά να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τον εντοπισμό, την επισήμανση και τον αποκλεισμό των Fake News. Στην Ελλάδα ακολουθείται το χειρότερο σενάριο, καθώς η παρακολούθηση των Fake News έχει ανατεθεί σε site (ellinikahoaxes.gr), το οποίο δεν διαθέτει ούτε δημοσιογραφική πείρα, ούτε επαρκές προσωπικό. 

Αντί να τηρεί στάση αυστηρής ουδετερότητας, το site μεροληπτεί συχνά υπέρ της κυβέρνησης φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει ως Fake News την άποψη αντικυβερνητικού αρθρογράφου. Η πρακτική αυτή αποθεώθηκε την Τετάρτη13/6, όταν, προφανώς στην προσπάθεια στιγματισμού αντιπάλων της κυβέρνησης και συμμετοχής στο πολιτικό παιχνίδι, τα ellinikahoaxes κυκλοφόρησαν alert για Fake News, το οποίο ήταν το ίδιο Fake News! Μετά από μαζικές αντιδράσεις πολιτών, το ellinikahoaxes παραδέχθηκε αργότερα ότι έκανε λάθος χωρίς να δώσει παραπάνω εξηγήσεις. 

Ερωτάται η Επιτροπή: Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε το Facebook να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση των Fake News στην ΕΕ και την Ελλάδα;"

Related

What's hot? 3663342205393941392

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item