Κώστας Αρβανίτης: "Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες που σας αναλογούν για το προσφυγικό"

"Τις μεγάλες ευθύνες μπροστά σε μια απευκταία τραγωδία με πρόσφυγες στην Ανατολική Μεσόγειο" ανέδειξε ο Κώστας Αρβανίτης στη...


"Τις μεγάλες ευθύνες μπροστά σε μια απευκταία τραγωδία με πρόσφυγες στην Ανατολική Μεσόγειο" ανέδειξε ο Κώστας Αρβανίτης στην συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην συνεδρίαση με θέμα την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στον επικεφαλής της FRONTEX και να του επισημάνει τις ευθύνες του οργανισμού για την προστασία και διάσωση ανθρώπων που απειλείται η ζωή τους αλλά και την αποτροπή επικίνδυνων επαναπροωθήσεων που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. 

Παράλληλα, για μια ακόμη φορά ο Κώστας Αρβανίτης δεν παρέλειψε να καταγγείλει από το Βήμα του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου το βρώμικο ρόλο της Τουρκίας του Ερντογάν που όπως υπογράμμισε «εξακολουθεί να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες στις γενικότερες διεκδικήσεις της από την Ευρώπη. Παίζεται ένα παιχνίδι εδώ…» 

«Μη ρίχνετε τις ευθύνες στην Ελλάδα, κι εσείς έχετε ευθύνη», επεσήμανε με έμφαση κλείνοντας την παρέμβασή του, ενώ νωρίτερα είχε αναφερθεί στους υψηλούς τόνους που επέλεξαν οι δύο Έλληνες υπουργοί για να σημειώσει απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές: «Τι να πω κι εγώ ο οποίος χαρακτηρίστηκα ότι μεταφέρω fake news επειδή ρώτησα για πληροφορίες διεθνών οργανισμών συνεργαζόμενων με την Ελλάδα;» 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: 

"Είδα τους υπουργούς πάρα πολύ εκνευρισμένους και στεναχωρημένους που ειπώθηκε ο χαρακτηρισμός «Ακραία Δεξιά». Τι να πω κι εγώ, ο οποίος χαρακτηρίστηκα ότι μεταδίδω fake news επειδή μετέφερα ή ρώτησα για πληροφορίες διεθνών οργανισμών, συνεργαζόμενων με την Ελληνική Κυβέρνηση, όπως είναι ο ΔΟΜ, όπως είναι η UNCHR. 

Kύριε Λετζέρι, 

Όπως γνωρίζετε, στον Τύπο -αλλά και σε πορίσματα διεθνών οργανισμών- καταγράφεται πληθώρα διεθνών καταγγελιών για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του Ενωσιακού Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αυτό είναι το θέμα μας. 

Η FRONTEX, βάσει του κανονισμού της, οφείλει να έχει γνώση της κατάστασης που επικρατεί και να προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της. 

Εξάλλου, αυτή την στιγμή στην περιοχή βρίσκεται σε ανάπτυξη η επιχείρηση «Ποσειδών». Και είναι γνωστό ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες στις γενικότερες διεκδικήσεις της από την Ευρώπη. Παίζεται εδώ ένα παιχνίδι μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. 

Τα ερωτήματα που έχουμε ήδη θέσει, παραμένουν: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επιχείρηση «Ποσειδών»; Η FRONTEX με τα όργανα και τις τεχνικές δυνατότητές που διαθέτει, έχει αποτιμήσει τα καταγγελθέντα; Τι σας αναφέρει το προσωπικό που παίρνει μέρος στην επιχείρηση; Γενικά, έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές, τεκμηρίωση ή πληροφορίες για αυτά που έχουν καταγγελθεί; 

Οι επιτηρητικές σας δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου του EUROSUR, είναι δεδομένες και πολύ σημαντικές. Τις αξιοποιείτε ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη ανίχνευση μικρών σκαφών και να εξασφαλίζεται έτσι η προστασία και η διάσωση των επιβαινόντων οι οποίοι εμπλέκονται σε επικίνδυνες επαναπροωθήσεις, μεταξύ άλλων και με επικίνδυνες επιπλέουσες σκηνές;

Έχει γίνει γνωστό ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παραλαμβάνει, τις προσεχείς ημέρες, το πλωτό φράγμα μήκους 2.7 χιλιομέτρων που θα τοποθετηθεί Βορειοανατολικά της Λέσβου για να αποτρέπει τους πρόσφυγες. Αυτό συνάδει ή δεν συνάδει με την τρέχουσα επιχείρησή της FRONTEX στην περιοχή; Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια, όπως είπε ο Πρόεδρός μας.

Συνάδει με το Δίκαιο της θάλασσας και τα θεμελιώδη δικαιώματα; Σωστά το κάνει η Ελλάδα ή λάθος το κάνει η Ελλάδα; Ποιος παίρνει την ευθύνη; 

Θα ήθελα να σας θυμίσω τη σχετική επιστολή των Ευρωβουλευτών της LIBE GUE/NGL που σας στείλαμε ακριβώς ένα μήνα πριν. Υποθέτω ότ.ι λόγω φόρτου εργασίας δεν λάβαμε απάντηση. Είναι, ωστόσο, αδήριτη ανάγκη να μας δώσετε μια απάντηση σήμερα. 

Γιατί κι εσείς έχετε ευθύνη και δεν θα ρίξετε τις ευθύνες στην Ελληνική Κυβέρνηση επειδή ενδεχομένως σας βολεύει.

Σας ευχαριστώ πολύ."   

Το βίντεο της παρέμβασης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή LIBE του ΕΚ εδώ.

Related

What's hot? 7964132430367791350

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item