To Ευρωκοινοβούλιο δεν αποδέχεται τη συμφωνία για τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό

Οι διαδικασίες διαμόρφωσης του κοινού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της Συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής για το...


Οι διαδικασίες διαμόρφωσης του κοινού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της Συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό και τους ίδιους πόρους ολοκληρώθηκαν και πλέον το βλέμμα όλων είναι στην επόμενη μέρα καθώς ο ρόλος του ΕΚ να είναι κρίσιμος στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων. 

Στη σχετική διαπραγμάτευση μετείχε εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συντονιστής στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και οι εκπρόσωποι της ηγεσίας όλων των Πολιτικών Ομάδων -Αριστεράς, Πρασίνων, Σοσιαλιστών, Renew και ΕΛΚ- πλην των συντηρητικών (ECR) και της Ακροδεξιάς (ID). 

Το τελικό κείμενο του κοινού ψηφίσματος περιλαμβάνει 27 σημεία και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην αυριανή έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μεταξύ των πιο σημαντικών σημείων του ψηφίσματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 

- Δεν αποδέχεται τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ασκεί έντονη κριτική για τις σημαντικές περικοπές που περιλαμβάνονται. 
- Εκφράζει τη λύπη του για τις τεράστιες περικοπές των επιχορηγήσεων και την επιδείνωση της αναλογίας μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων. 
- Εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η αποκλειστική προσκόλληση σε εθνικά συμφέροντα και θέσεις θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη κοινών λύσεων γενικού συμφέροντος. 
- Ζητά ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή νέων ίδιων πόρων. 
- Ζητά την κατάργηση όλων των επιστροφών (rebates) και των εκπτώσεων το συντομότερο δυνατό. - Ζητά ένα νομικά δεσμευτικό στόχο για τις δαπάνες που θα σχετίζεται κατά 30% με το κλίμα καθώς και έναν που θα σχετίζεται κατά 10% με τη βιοποικιλότητα. 
- Υποστηρίζει σθεναρά των εισαγωγή υποχρεώσεων για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και των επιπτώσεων στο φύλο. 
- Απαιτεί μια νομικά δεσμευτική μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. - Εκφράζει την έντονη λύπη του για το γεγονός ότι το Συμβούλιο έχει αποδυναμώσει σημαντικά τις προσπάθειες για τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ζητά τη θέσπιση μηχανισμού για το κράτος δικαίου. 
 - Υπερασπίζεται το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου ως αρμόδια σε όλα τα επίπεδα αρχή για τον προϋπολογισμό. 

Αναφερόμενος στο κοινό ψήφισμα ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: 

"Το κοινό ψήφισμα -Αριστεράς, Πρασίνων, Σοσιαλιστών, Renew και ΕΛΚ- είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταγράφει τα θετικά της Συνόδου Κορυφής, αλλά δεν διστάζει να ασκήσει σφοδρή κριτική στα πολλά αρνητικά σημεία του συμβιβασμού και καταθέτει δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων που διεκδικεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως συννομοθέτης για μια ισχυρότερη, πιο αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη. Κάναμε καλή δουλειά και ελπίζω αύριο η Ολομέλεια να την εγκρίνει με ευρύτατη πλειοψηφία."

Related

What's hot? 8513194425924449585

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item