Περισσότερες μεταρρυθμίσεις προσδοκά το ΕΚ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Β. Μακεδονία

Οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου αλλά αναβλήθηκαν λόγω της κρίσης του COVID-19....


Οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου αλλά αναβλήθηκαν λόγω της κρίσης του COVID-19. Η Βόρεια Μακεδονία υπέβαλε αίτηση για την ένταξή της στην ΕΕ το 2004 και χαρακτηρίστηκε υποψήφια προς ένταξη χώρα το 2005 ενώ το Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία στις 25 Μαρτίου 2020, σε συνέχεια των προτάσεων της Επιτροπής για μια αναθεωρημένη μεθοδολογία διεύρυνσης. 

Τον Ιούνιο του 2020, η Επιτροπή παρουσίασε προτάσεις για το διαπραγματευτικό πλαίσιο των ενταξιακών συνομιλιών, οι οποίες αναμένεται να χρησιμοποιηθούν, μετά την έγκρισή τους, για τη διαδικασία ένταξης των δύο χωρών των Βαλκανίων. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν τα κείμενα αυτά και η Προεδρία του Συμβουλίου να τα παρουσιάσει επίσημα κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Όσο για την δημοσίευση των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 έχει αναβληθεί για το φθινόπωρο λόγω της πανδημίας. 

Μετά τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Ιουλίου, ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βόρεια Μακεδονία Ilhan Kyuchyuk (Renew, Βουλγαρία), και ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Βόρειας Μακεδονίας Andreas Schieder (Σοσιαλιστές, Αυστρία) δήλωσαν: 

"Χαιρετίζουμε την ομαλή και αμερόληπτη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας, ειδικά στο απαιτητικό πλαίσιο των σημερινών συνθηκών λόγω κορονοϊού. Η σημαντική συμμετοχή παρά την πανδημία δείχνει το υψηλό επίπεδο ενασχόλησης των πολιτών με τα κοινά και την επιθυμία διαμόρφωσης του μέλλοντος της χώρας. 

Oι ψηφοφόροι και οι πολιτικές δυνάμεις επέδειξαν δημοκρατική ωριμότητα, θέτοντας ένα σημαντικό ορόσημο για την περαιτέρω παγίωση της δημοκρατίας στη χώρα. 

Η κοινοβουλευτική Συνέλευση της χώρας που θα συγκροτηθεί σύντομα, μαζί με την κυβέρνηση, θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο για την οικοδόμηση συναίνεσης και τη συνέχεια της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων. Προσδοκούμε το σχηματισμό ισχυρής κυβερνητικής πλειοψηφίας η οποία θα μπορέσει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Ένας τέτοιου είδους συνασπισμός θα πρέπει να δημιουργηθεί με κοινούς παρονομαστές μια σθεναρή, μεταρρυθμιστική, χωρίς αποκλεισμούς ατζέντα από τη μία, και τη συνεργασία μεταξύ εθνοτικών ομάδων από την άλλη. 

Είναι απαραίτητο, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, η κυβερνητική πλειοψηφία και η αντιπολίτευση να συνεργαστούν χέρι με χέρι για το μέλλον της χώρας. Τώρα περισσότερο από ποτέ θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο η συναίνεση για την ευρωπαϊκή ατζέντα, με βάση τον πολυδεκτικό κοινωνικό διάλογο. 

Ως εκ τούτου, παροτρύνουμε τη νέα κυβέρνηση να κρατήσει την χώρα στην φιλοευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική της πορεία των τελευταίων ετών. 

Προτρέπουμε τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σύντομα επί του διαπραγματευτικού πλαισίου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να προγραμματιστεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που θα σημάνει την έναρξη των συνομιλιών, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν μία ακόμα κινητήρια δύναμη για την ενίσχυση του κράτους δικαίου σε θεμελιώδεις τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία των ΜΜΕ και η καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει αφοσιωμένο στη συνέχεια του διαλόγου με τη Sobranie, με βάση τις προηγούμενες συνεδρίες στο πλαίσιο του Διαλόγου Jean Monnet, αλλά και με την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να δεσμευτεί έμπρακτα για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για το κράτος δικαίου και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις οικονομικές, κοινωνικές, υγειονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. 

Παροτρύνουμε τις αρχές να λάβουν υπόψη τα προκαταρτικά συμπεράσματα της εκλογικής διαδικασίας που εξέδωσε η ειδική ομάδα αξιολόγησης των εκλογών (SEAM) του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΑ και αναμένουμε την έγκαιρη εφαρμογή των συστάσεων της τελικής της έκθεσης, η οποία θα δημοσιευτεί στις αρχές του φθινοπώρου».

Related

What's hot? 154972099449043281

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item