Ακόμη και σε αυτό, μόνοι μας είμαστε...

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ  Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα σύμβολο της ορθοδοξίας και ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς....


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα σύμβολο της ορθοδοξίας και ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για παραπάνω από μία χιλιετία ο ναός αποτέλεσε το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εκεί γιορτάστηκαν οι θρίαμβοι της αυτοκρατορίας, ενθρονίστηκαν και αποθεώθηκαν οι νέοι αυτοκράτορες, εκεί βασιλείς και λαός θρήνησαν μετά από συμφορές. 

Από το 1453 μέχρι και το 1934 λειτουργούσε ως τζαμί και αυτό το καθεστώς άλλαξε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την επικράτηση του Κεμάλ Ατατούρκ. 

Η Αγία Σοφία ως μουσείο πλέον, άνοιξε τις πύλες της την 1η Φεβρουαρίου 1935 και 50 χρόνια αργότερα, στις 6 Δεκεμβρίου 1985, ανακηρύχθηκε από την UNESCO, Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. . Ύστερα όμως από την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, εν έτη 2020, θα μετατραπεί και πάλι σε τζαμί με τη πρώτη προσευχή να πραγματοποιείται στις 24 Ιουλίου. 

Γίνεται αντιληπτό πως η συγκεκριμένη απόφαση, να μετατραπεί ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε μνημείο μονομερούς χρήσης για την ικανοποίηση των θρησκευτικών αναγκών του Ισλάμ, δείχνει το έλλειμμα πολιτισμού που διακατέχει την ηγεσία της γείτονος χώρας αλλά και μεγάλο μέρος του λαού της. Περισσότερο όμως δείχνει και τις προθέσεις και βλέψεις του Τούρκου προέδρου. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια των ενεργειών της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια και μας δίνει ένα στίγμα προς τα που επιχειρεί να στρέψει την τουρκική "Δημοκρατία" ο Πρόεδρος Ερντογάν. 

Για τον Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να αντικαταστήσει τον Κεμάλ στη συνείδηση των συμπατριωτών του,. το Ισλάμ και η αναβίωση μέρους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πρέπει να είναι οι πυλώνες της σύγχρονης Τουρκίας, με την Κύπρο πρώτα και την Ελλάδα σε δεύτερη φάση, να νιώθουν έντονα τις πρακτικές της αναθεωρημένης αυτής πολιτικής, οι οποίες κρίνονται παραπάνω από επικίνδυνες. 

Περισσότερο επικίνδυνη όμως είναι η προοδευτική απώλεια όρασης και η αυξανόμενη κώφωση από την οποία πάσχουν οι υποτιθέμενοι σύμμαχοί μας. 

Προφανώς η προσβολή της εθνικής κυριαρχίας δύο χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η καταπάτηση διεθνών συμφωνιών δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για εκείνους. 

Η αδράνεια τους, αλλά και η απόφαση των μεγάλων δυνάμεων να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα, έχει δώσει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να περιφρονεί τους πάντες και τα πάντα. Η στήριξη της Αμερικής ελέω Τραμπ και επομένως και του ΝΑΤΟ, προσφέρει στη Τουρκία μια ελευθερία κινήσεων που δεν είχε ποτέ άλλοτε. 

Την ίδια ώρα, οι αστείες καταδικαστικές δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας ηχούν ως ανέκδοτο στα αυτιά της τουρκικής προεδρίας μιας και είναι οι ίδιοι που τον εφοδιάζουν με όπλα για τις εκστρατείες του σε Συρία και Λιβύη. 

Όταν λοιπόν δεν ιδρώνει το αυτί τους για όλα αυτά, περιμένει κανείς να ασχοληθούν με το θέμα της Αγιά Σοφιάς; Για εκείνους είναι ένας χριστιανικός ναός κι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σφραγίδα τα UNESCO και τίποτα παραπέρα. 

Δεν μπορούν να καταλάβουν πως αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Βυζαντίου, είναι ένα μνημείο οικουμενικών διαστάσεων, ένα μνημείο με διεθνή ακτινοβολία που κατέχει ξεχωριστή θέση στη συγκρότηση της εθνικής μας συνείδησης. 

Ακόμη και σε αυτό, μόνοι μας είμαστε.

Πέτρος Παπανικολάου

Related

What's hot? 3149083441473519462

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item