Υπερψηφίστηκαν από το ΕΚ όλες οι προτάσεις Κουντουρά για την ισότητα των φύλων στην εξωτερική πολιτική

Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, FEMM, υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία...


Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, FEMM, υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την προοδευτική έκθεση για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην Εξωτερική Πολιτική της EE, ενσωματώνοντας όλες τις θέσεις που υπέβαλε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και εισηγήτρια της Ευρωομάδας της GUE/NGL Έλενα Κουντουρά

Πρόκειται για μια σημαντική νίκη όλων των προοδευτικών πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου που εργάστηκαν προς στην κατεύθυνση της εξάλειψης των ανισοτήτων λόγω φύλου, της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών σε τρίτες χώρες και της στήριξής τους σε ολόκληρο το φάσμα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η έκθεση επισημαίνει ότι η επίτευξη της ισότητας των φύλων απαιτεί την πλήρη ευαισθητοποίηση και την συνεχή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών ενώ ζητάει από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να λάβουν επιπλέον μέτρα σε μια σειρά από τομείς. 

Η κυρία Κουντουρά διαπραγματεύτηκε την έκθεση ως εισηγήτρια της Ευρωομάδας της GUE/NGL και πέτυχε να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο της έκθεσης όλες οι προτάσεις της, και συγκεκριμένα:

- Να θεσπιστεί νέα, επίσημη σύνθεση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή των υπουργών των Κρατών της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, και ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική της. 

- Να ενσωματωθεί η διάσταση του φύλου στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και να θεσπιστούν άμεσα ειδικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου και μετανάστευσης προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να διασφαλίζεται η σωστή αναγνώριση και προστασία έναντι πιθανής βίας, παρενόχλησης, βιασμών και εμπορίας γυναικών στα κέντρα υποδοχής της ΕΕ. 

- Να ενισχυθεί δυναμικά η συνεργασία της ΕΕ και των Κρατών Μελών με τις τρίτες χώρες για την καταπολέμηση όλων των μορφών εμπορίας ανθρώπων (trafficking), που πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά, και να θεσπιστούν αυστηρές προϋποθέσεις και σχετικοί όροι κατά τη σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες. 

- Να ενταχθεί συστηματικά στην εμπορική πολιτική και τις εξωτερικές εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ η διάσταση του αντίκτυπου που αυτές έχουν στις γυναίκες και την ισότητα των φύλων. Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες χωρίς να έχει διενεργήσει αξιολογήσεις των επιπτώσεων στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα των φύλων. Αυτό αλλάζει με την εκσυγχρονισμένη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ Χιλής και ΕΕ που για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο σχετικά με το φύλο και το εμπόριο. 

- Να υπάρξει συστηματική συνεργασία και πραγματική στήριξη από την ΕΕ οργανώσεων γυναικών και θεσμών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν τα έμφυλα στερεότυπα στις κοινωνίες και να προωθηθούν τα δικαιώματα και η χειραφέτηση των γυναικών. 

- Nα διασφαλιστεί η υγεία και τα δικαιώματα στον τομέα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας (SRHR), δεδομένου ότι υπάρχει μία ανησυχητική εξέλιξη διεθνώς αλλά και σε χώρες της ΕΕ, ειδικά όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. 

- Να εξασφαλιστεί πιο ενεργή συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες σε περιπτώσεις βίαιων συγκρούσεων και πολέμων. Ακριβώς λόγω του δυσανάλογου αντίκτυπου που έχουν οι βίαιες συγκρούσεις ιδίως στις γυναίκες και τα παιδιά, θα πρέπει η ΕΕ να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες μετέχουν πιο ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία. Πρόκειται για μέτρο που συνεισφέρει στην πρόληψη των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης, καθώς και στην πρόληψη κάθε μορφής βίας. 

- Συνολικά να βελτιωθεί το πλαίσιο στήριξης των γυναικών στο νέο Σχέδιο Δράσης Ισότητας GAP III, που προωθεί η ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

Related

What's hot? 5650281804393648901

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item