Ερώτηση Κόκκαλη για τη συμφωνία Κομισιόν-AstraZeneka

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης , κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων ...


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων που θα προκύπτουν από τη συμφωνία με την εταιρεία AstraZeneka. 

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής αναφέρεται στις ρητές δεσμεύσεις της Επιτροπής για κατανομή των εμβολίων με πληθυσμιακά κριτήρια, κάτι που δεν μοιάζει να τηρείται βάσει των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. 

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα προμηθευτεί κατ’ ελάχιστο δόσεις ίσες με τα 2/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού και εν τέλει το 90%, ενώ στην Ελλάδα θα φτάσουν δόσεις ίσες μόλις με το 30% του ελληνικού πληθυσμού και δη σε βάθος χρόνου 7 μηνών. Στην ερώτηση τίθενται επίσης τα ποιοτικά και κοστολογικά στοιχεία της συμφωνίας, δηλαδή η πρόσβαση στο καλύτερο διαθέσιμο εμβόλιο, στην καλύτερη τιμή. 

Όλη η ερώτηση έχει ως εξής:  

"H πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα τη συμφωνία με την AstraZeneka για 300 +100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχει ήδη φτάσει στη φάση 3, που αντιστοιχούν σε 2/3 του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχικά και 90% συνολικά. Μαζί με τα ΚΜ και τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες ευελιξίες του νομοθετικού πλαισίου για να επιταχύνει την έγκριση και διαθεσιμότητα επιτυχημένων εμβολίων. Αυτό περιλαμβάνει μια ταχεία διαδικασία έγκρισης. 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή: 

1. Στο πλαίσιο της επιταχυμένης διαδικασίας πως θα εξασφαλίσει τη διατήρηση των προτύπων ποιότητας και ασφάλειας καθώς και προσιτή τιμή για όλες τις φάσεις του COVID19; 

2. Η ευελιξία αυτή θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τις εταιρείες που έχει ήδη συμφωνία ή για τη καλύτερο εμβόλιο;

3. Πως θα εγγυηθεί την ισοκατανομή βάσει πληθυσμού όπως έχει ανακοινωθεί όταν ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι για την Ελλάδα προορίζονται μόνο 3 εκατομμύρια δόσεις που δεν αντιστοιχούν ούτε στο 1/3 του πληθυσμού και μάλιστα σε βάθος 7μήνου;"

Related

What's hot? 4725203612090977773

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item