Ερώτηση Παπαδάκη για τις προσφυγικές δομές ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έθεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας την κατεπείγουσα ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας των...


Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έθεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας την κατεπείγουσα ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας των προσφύγων και μεταναστών από τoν COVID-19, τόσο των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων όσο και εκείνων που παραμένουν εγκλωβισμένοι για μήνες στα ελληνικά νησιά. Σχεδόν πέντε μήνες αργότερα από την ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο τεράστιος συγχρωτισμός και η έλλειψη μέτρων υγιεινής στα hot-spots και τους άλλους καταυλισμούς συνεχίζουν να υφίστανται ενώ η κατάσταση να τείνει να εκτροχιαστεί με την επανάκαμψη της πανδημίας. 

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001906/2020 προς την Επιτροπή 
Άρθρο 138 του Κανονισμού 
Κώστας Παπαδάκης 

Θέμα: Μέτρα προστασίας προσφύγων και μεταναστών από την πανδημία του κορωνοϊού

"Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα hot-spots των ελληνικών νησιών βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ οι ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο τεράστιος συγχρωτισμός και η έλλειψη βασικών μέτρων υγιεινής αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν την εξάπλωση της πανδημίας. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ με μεγάλη καθυστέρηση ανακοίνωσε ανεπαρκή μέτρα που αφήνουν εκτεθειμένους τόσο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο και τους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι είναι ανοχύρωτοι λόγω και των τραγικών ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ενώ βρίσκεται μάλιστα σε εξέλιξη η πανδημία, η κυβέρνηση έφερε για κύρωση στην ελληνική βουλή την ΠΝΠ για την επίταξη ακινήτων, προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά και να μετατραπούν αυτά σε φυλακές προσφύγων της ΕΕ. 

Η εκρηκτική αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά με βάση την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου. 

Ερωτάται η Επιτροπή: 

Πώς τοποθετείται στο αίτημα, με ευθύνη του κράτους και χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ: 

1. να γίνει άμεσος οργανωμένος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες; 

2. να δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα στα hot-spot και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης; 

3. να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες;"  

E-001906/2020 
Απάντηση της κ. Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (12.8.2020) 

"Η Επιτροπή στηρίζει τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για κρούσματα COVID-19 σε καταυλισμούς. Προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί η άμεση εκκένωση των ευάλωτων ατόμων σε ειδικούς χώρους εκτός των καταυλισμών, μεταξύ άλλων σε ξενοδοχεία στα νησιά ή στην ηπειρωτική χώρα, σε διαμερίσματα ή σε ανοικτές εγκαταστάσεις υποδοχής. Οι πρώτες μεταφορές σε ασφαλή καταλύματα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιπλέον, υπάρχουν χωριστοί χώροι για νέες αφίξεις και είναι διαθέσιμα κοντέινερ για διαμονή, αναλώσιμα, ιατρικός εξοπλισμός και άλλες απαραίτητες εγκαταστάσεις  για σκοπούς απομόνωσης και θεραπείας. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στενά με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις. 

Η Επιτροπή συντονίζει επίσης τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων και σοβαρά άρρωστων παιδιών με τις οικογένειές τους από την Ελλάδα. Από τις 7 Ιουλίου 2020 έντεκα κράτη μέλη και η Νορβηγία συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή, ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση περίπου 2 000 ατόμων. Με τον τρόπο αυτόν θα υπάρξει περαιτέρω αποσυμφόρηση, ιδίως των ελληνικών νησιών. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, τα κράτη μέλη και τα συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν πάνω από 90 000 είδη ως υλική βοήθεια στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς της κινητικότητας, της υγείας, της υγιεινής και της στέγασης. Μετά τη δεύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στις 16 Απριλίου 2020, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη, η Ελλάδα έχει λάβει, μέχρι στιγμής, έως 168 κοντέινερ για διαμονή και 13 κοντέινερ για την υγειονομική φροντίδα από την Αυστρία, καταλύματα και είδη υγιεινής από την Τσεχία, πέντε ιατρικά κέντρα από τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, καθώς και εννέα πολυλειτουργικά κοντέινερ και 35 προκατασκευασμένες μονάδες στέγασης από τη Δανία".

Related

What's hot? 6844436220173218007

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item