Η ΕΕ αναπτύσσει της στρατηγική της για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Σήμερα, το ένα τρίτο των χρηστών του διαδικτύου είναι παιδιά. Το διαδίκτυο, όμως, εκτός από ευκαιρίες και πλεονεκτήματα, μπορεί να π...


Σήμερα, το ένα τρίτο των χρηστών του διαδικτύου είναι παιδιά. Το διαδίκτυο, όμως, εκτός από ευκαιρίες και πλεονεκτήματα, μπορεί να παρουσιάζει και κινδύνους για τα παιδιά και τους νέους, όπως η ακούσια πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο, η διαδικτυακή αποπλάνηση ή ο διαδικτυακός εκφοβισμός. 

Τα παιδιά μπορούν εύκολα να εκτεθούν σε υλικό για ενηλίκους, σε ιστότοπους χωρίς περιορισμούς στην πρόσβαση (για παράδειγμα, στην κατηγορία των ιστότοπων με περιεχόμενο για ενηλίκους, από τους 25 κορυφαίους, σε αριθμό επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι 23 παρέχουν άμεση, δωρεάν και απεριόριστη πρόσβαση σε σκληρά πορνογραφικό βίντεο). 

Είναι, επομένως, απαραίτητο οι γονείς να επιβλέπουν και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών. 

Το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για να καταστεί το διαδίκτυο ένα καλύτερο μέρος για τα παιδιά. Η στρατηγική αυτή βασίζεται στο πρόγραμμα της ΕΕ για ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου και αποσκοπεί στην υποστήριξη των παιδιών και των γονέων. Παρέχει μια επισκόπηση των υφιστάμενων μέσων γονικού ελέγχου και βοήθεια για την επιλογή των μέσων που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του καθενός. 

Επίσης, με τον νέο γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2018, θεσπίζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας για τα δεδομένα των παιδιών και αντιμετωπίζεται το ζήτημα του ορίου ηλικίας κάτω από το οποίο απαιτείται γονική συναίνεση για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ενός παιδιού (μεταξύ 13 και 16 ετών – καθορίζεται από κάθε χώρα της ΕΕ). 

Από το 2011, η ΕΕ διαθέτει νομικό πλαίσιο για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Related

What's hot? 248385844107255887

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item