Η Επιτροπή ολοκληρώνει τις συνομιλίες για την εξασφάλιση εμβολίου κατά της COVID19

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε χθες τις διερευνητικές συνομιλίες με την Johnson & Johnson για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά της...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε χθες τις διερευνητικές συνομιλίες με την Johnson & Johnson για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19. Προηγήθηκαν τα πρώτα θετικά βήματα με τη Sanofi-GSK στις 31 Ιουλίου. 

Η σχεδιαζόμενη σύμβαση με την Johnson & Johnson θα παράσχει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να το δωρίσουν σε χώρες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος ή να το ανακατευθύνουν σε χώρες του ΕΟΧ. 

Επιδίωξη είναι η Επιτροπή να διαθέτει ένα συμβατικό πλαίσιο για την αρχική αγορά 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, μόλις ένα εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της COVID-19, καθώς και να μπορεί να αγοράσει έως και 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου επιπλέον. Η Επιτροπή συνεχίζει εντατικές συζητήσεις και με άλλους παρασκευαστές εμβολίων. 

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής: «Οι ζωές των πολιτών μας και η οικονομία μας χρειάζονται ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Οι σημερινές συνομιλίες μας φέρνουν πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να συμβάλει ενεργά στον σκοπό αυτό»

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα για να εξασφαλίσουμε την ταχεία πρόσβαση σ᾽ ένα καινοτόμο εμβόλιο που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων για τους πολίτες μας και την ανθρωπότητα. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα συμβάλει αποφασιστικά στην προστασία των πολιτών από τον ιό. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη μας έως ότου το εμβόλιο φτάσει σε όλους»

Οι διερευνητικές συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν σήμερα έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία προαγοράς που θα χρηματοδοτηθεί από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, το οποίο διαθέτει κονδύλια που προορίζονται για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων τα οποία θα διαθέτουν διαφορετικά προφίλ και θα παρασκευάζονται από διαφορετικές εταιρείες. 

Τα βήματα μέχρι σήμερα

Η χθεσινή ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών με τη Janssen Pharmaceutica NV, μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες του ομίλου Johnson & Johnson, συνιστά ένα σημαντικό βήμα για τη σύναψη συμφωνίας προαγοράς και, συνεπώς, για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 17 Ιουνίου 2020. Στόχος της στρατηγικής αυτής είναι να εξασφαλίσει για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά εμβόλια υψηλής ποιότητας μέσα σε διάστημα 12 έως 18 μηνών. Για τον σκοπό αυτό και από κοινού με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή συνάπτει συμφωνίες προαγοράς με παραγωγούς εμβολίων που διατηρούν ή παρέχουν στα κράτη μέλη το δικαίωμα να αγοράσουν ορισμένον αριθμό δόσεων εμβολίου σε συγκεκριμένη τιμή, μόλις ένα εμβόλιο καταστεί διαθέσιμο.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να εξασφαλίσει ότι κάθε άνθρωπος που χρειάζεται εμβόλιο θα έχει πρόσβαση σ' αυτό οπουδήποτε στον κόσμο και όχι μόνο στην ΕΕ. Κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από τις 4 Μαΐου 2020, έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 16 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορωνοϊό —της παγκόσμιας δράσης για καθολική πρόσβαση σε δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια κατά του κορωνοϊού και για την παγκόσμια ανάκαμψη.

Related

What's hot? 3262189070517324231

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item