Κατεπείγουσα ερώτηση της ΕΟ της Ν.Δ. για την έκτακτη κατάσταση στην Μόρια

Με αφορμή την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την ελληνική κυβέρνηση λόγω της καταστροφής του Κέντρου Υποδοχής και...


Με αφορμή την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την ελληνική κυβέρνηση λόγω της καταστροφής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, η Ευρωομάδα της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και κατόπιν πρωτοβουλίας της Ευρωβουλευτή, κας Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν ζητώντας άμεσες πρωτοβουλίες από την Ε.Ε. με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος για την παροχή συνδρομής στην Ελλάδα. 

Στην ερώτηση οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζουν την ανευ προηγουμένου καταστροφή μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στη Μόρια, σημειώνοντας την άμεση κινητοποίηση των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων, κατοίκων και μεταναστών αλλά και την αποφυγή ενδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Καταλήγοντας οι ευρωβουλευτές ρωτούν, πέραν της αναγκαίας έκτακτης βοήθειας από την Ε.Ε., ποιες πρόσθετες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα κατεπείγοντα μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κομισιόν για την παροχή άμεσης συνδρομής στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, δεδομένου ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών κυμάτων είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό πρόβλημα. 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως: 

«Τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα βιώνει μια άνευ προηγουμένου κατάσταση μετά το ξέσπασμα της εκτεταμένης πυρκαγιάς στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου 2020. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς φαίνεται ότι έχει καταστραφεί ολοσχερώς ολόκληρος ο καταυλισμός, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Ασύλου και του εξοπλισμού της, ενώ μεγάλες ζημιές έχει υποστεί και η γύρω περιοχή. 

Οι ελληνικές αρχές κινητοποιήθηκαν αμέσως για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης με την άμεση απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανηλίκων, την πρόβλεψη στέγασης των φιλοξενούμενων σε ειδικές σκηνές αλλά και την προστασία μεταναστών και κατοίκων με κάθε πρόσφορο μέσο. 

Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε χωρίς καθυστέρηση ολόκληρο το νησί της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς και ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα βαρύ φορτίο στον τομέα του μεταναστευτικού, ερωτάται η Επιτροπή: 

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει άμεσα σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για την παροχή συνδρομής στην Ελλάδα, λαμβανομένου υπόψη ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό; 

Μετά από εξέταση της αναγκαίας παροχής έκτακτης βοήθειας, ποια συγκεκριμένα πρόσθετα μέτρα σκοπεύει να λάβει με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης και την αποφυγή τυχόν ανθρωπιστικής κρίσης;»

Related

What's hot? 6150368840981641715

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item