Αίτημα για ειδικό Ευρωπαίο Εκπρόσωπο για την Αν. Μεσόγειο από την Εύα Καϊλή

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή καταδίκασε τις "νεοοθωμανικές γεωπολιτικές και επεκτατικές διεκδικήσεις Ερντογάν" στην Ολομέλεια...


Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή καταδίκασε τις "νεοοθωμανικές γεωπολιτικές και επεκτατικές διεκδικήσεις Ερντογάν" στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ δήλωσε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας Κύπρου είναι αδιαμφισβήτητα και δεν μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κανενός. Ταυτόχρονα πρότεινε επίσημα στον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέ Μπορέλ την ανάθεση σε έναν ειδικό εκπρόσωπο για την Ανατολική Μεσόγειο την συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα με την Τουρκία υπέρ μιας ειρηνικής συνύπαρξης με την ΕΕ, αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση των ελληνικών θέσεων και συνόρων ως αδιαπραγμάτευτα ευρωπαϊκών από την Τουρκία. 

Τέλος ζήτησε από την ΕΕ να "ενηλικιωθεί" όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική αφήνοντας κατά μέρους τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που μπορεί να πηγάζουν από οικονομικά συμφέροντα και εξοπλιστικές συμφωνίες κρατών μελών με την Τουρκία.

Στην συνέχεια, ακολούθησε η υιοθέτηση ψηφίσματος για την Τουρκία στο οποίο καλείται η γείτονα να σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας και να αποφύγει παράνομες έρευνες στη Μεσόγειο ενώ ταυτόχρονα καλείται το Συμβούλιο να συντάξει λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης καταδικάζοντας επιπλέον την νέα NAVTEX που εκδόθηκε χτες παρά τις συστάσεις που έχουν ήδη γίνει από την ΕΕ. 

Πολύ σημαντική είναι και η τροπολογία του S&D που υπερψηφίστηκε στην έκθεση για τις εξαγωγές όπλων στην οποία αναφέρεται ρητά ότι αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις στη Μεσόγειο ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα πρέπει να προβεί με αίτημα στο συμβούλιο με παρότρυνση, όλα τα Κράτη Μέλη να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. 

"Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα ενδεικτικό για το τι θα επακολουθήσει στην έκθεση Προόδου του 2020 για την Τουρκία. Μετά από πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την πολιτική μας ομάδα, πετύχαμε να υιοθετηθεί μια ομόφωνα ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία και στο ψήφισμα όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων την προηγούμενη εβδομάδα. Χαρακτηριστικά σχολιάστηκε ότι ήταν από τις λίγες φορές που υπήρχε ομοφωνία σε Συνεδρίαση Ολομέλειας απόλες τις χώρες και παρατάξεις", δήλωσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισπανός εισηγητής της έκθεσης Προόδου για την Τουρκία επανέλαβε στις εισηγήσεις του όσα τονίζει και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σε κάθε της παρέμβαση, πως Ελλάδα και Κύπρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ως ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουμε το μέλλον της σχέσης μας με την Τουρκία.

Related

What's hot? 69744184528976376

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item