Διάλογος Παπαδημούλη-Λαγκάρντ στην Επιτροπή ECON του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης , μίλησε σ...


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου (ECON) εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση με θέμα: «Νομισματικός διάλογος με την Christine Lagarde, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας»

Απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της ΕΚΤ, ο κ. Παπαδημούλης είπε τα εξής: 

«Κα Λαγκάρντ, 
σας καλωσορίζουμε και πάλι. 

Σας έχω ακούσει επανειλημμένα να λέτε ότι δεν αρκεί η νομισματική πολιτική και ότι για να αντιμετωπίσουμε μια κρίση χρειάζονται και μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής. Και είναι μια σωστή παρατήρηση. Εσείς πήρατε έγκαιρα κάποια μέτρα, με μια φιλόδοξη πολιτική αγοράς ενεργητικού, αλλά το ζητούμενο είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση που γεννά μεγαλύτερες ανισότητες και μεγάλη ύφεση μέσα στην ΕΕ, και με ισχυρότερα δημοσιονομικά εργαλεία. 

- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί θετικό βήμα το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ζητά και έναν ισχυρότερο Πολυετή Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό. Για να έχουμε μια ανάκαμψη βιώσιμη, ισχυρή και πιο δίκαιη. Θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημοσιονομική πολιτική, η οποία απέχει από την πρόταση του Συμβουλίου, καθώς βρισκόμαστε ακόμη και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων. 

- Το δεύτερο θέμα: Το μεγάλο σκάνδαλο FinCEN. Μετά τα Panama Papers, τα CumΕΧ, τα Cum Cum, έχουμε και πάλι αποκαλύψεις για ξέπλυμα χρήματος μεγάλης κλίμακας, στο οποίο εμπλέκονται και πάλι ευρωπαϊκές τράπεζες, τις οποίες η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει γενναία. Και σας ερωτώ: Έχετε ευθύνη γι’ αυτή τη συνεχιζόμενη αποτυχία; Τι μέτρα ελέγχου σκοπεύετε να πάρετε για να αντιμετωπιστεί αυτό το έντονο και εκτεταμένο οικονομικό έγκλημα, το οποίο πληρώνουν οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν έντιμα, και οι οικονομίες; 

- Και το τρίτο: Επειδή συχνά σας ακούω να λέτε για την ανάγκη να ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος της ΕΚΤ. Το θέλουμε και εμείς στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις 23 Σεπτεμβρίου, πριν λίγες ημέρες, το Bruegel δημοσίευσε μια μελέτη με προτάσεις συγκεκριμένες, για την ενίσχυση του δημοκρατικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τις έχετε δει, τις έχετε μελετήσει; Είστε διατεθειμένη να τις δεχθείτε;» 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής: 

«Ευχαριστώ πολύ κε Παπαδημούλη. 

- Για την πρώτη σας ερώτηση: 
Όπως έχω ήδη πει, με αυτήν την κρίση, ήταν πάρα πολύ σημαντικό το πώς προχώρησε η δημοσιονομική πολιτική και σε εθνικό επίπεδο – όπου έπρεπε να πηγαίνει χέρι –χέρι με τη νομισματική πολιτική. Αυτή η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας, εξαιτίας και της κρίσης. Ήταν αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα. Εσείς οι Ευρωβουλευτές, όντως, έχετε επικριτικό ρόλο όσον αφορά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) - για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητά του, και η Επιτροπή σας, η ECON, βρίσκεται στο κέντρο αυτών των συζητήσεων. Μια από τις αξίες του ΠΔΠ είναι ότι εκτείνεται σε βάθος πολλών ετών, κι έτσι δεν ανταποκρίνεται μόνο στις έκτακτες συνθήκες που έχουμε λόγω κρίσης, δηλαδή για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, αλλά περιλαμβάνει και ένα σχεδιασμό για το μέλλον της ΕΕ – αν θα είναι ”πράσινη”, ψηφιακή κ.λπ., με κονδύλια σε διάφορους τομείς, αναλογικά και με τα όσα προβλέπονται στο New Generation EU. Αυτό που συζητάτε και θα ψηφίσετε, θα καθορίσει το αν θα υπάρχουν αρκετές επενδύσεις στις στρατηγικές εκείνες οι οποίες θα μετατρέψουν και θα τροποποιήσουν τον πλανήτη μας. 

- Για το ξέπλυμα: 
Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι θέματα τα οποία εξετάζουν τα κράτη μέλη. Η ΕΚΤ δεν έχει θεσμικό ρόλο σε αυτά. Η Επιτροπή έχει κάνει κάποιες προτάσεις για να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλύτερος συντονισμός για να απαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα. 

- Για τον δημοκρατικό έλεγχο της EKT: 
Η λέξη “έλεγχος”, με κάνει να μην αισθάνομαι πάρα πολύ καλά. “Λογοδοσία” λέει η συνθήκη – αυτή είναι η σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ΕΚΤ. Ο όρος “έλεγχος” και η έννοια του ελέγχου έχει να κάνει περισσότερο με το Ελεγκτικό Δικαστήριο, που νομικά και παραδοσιακά ελέγχει αυτό το οποίο κάνουμε. Αλλά, σίγουρα στηρίζω απόλυτα τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και τα οποία θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όσο αλλάζουν και οι δραστηριότητές μας, για να συνεχιστεί η λογοδοσία προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ευχαριστώ». 

Δείτε τoν διάλογο Παπαδημούλη-Λαγκάρντ, εδώ 

Related

What's hot? 5342561505480945300

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item