Luca Jahier: "Να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε παγκόσμιο ηγέτη στην βιωσιμότητα"

ΓΡΑΦΕΙ Ο LUCA JAHIER  Σε αυτήν την εποχή επιταχυμένων μετασχηματισμών, διαπιστώνουμε πόσο εύθραυστες μπορούν να είναι οι δημοκρατίες μας, οι...


ΓΡΑΦΕΙ Ο LUCA JAHIER 

Σε αυτήν την εποχή επιταχυμένων μετασχηματισμών, διαπιστώνουμε πόσο εύθραυστες μπορούν να είναι οι δημοκρατίες μας, οι κοινωνίες μας κι ο πλανήτης μας. 

Ξεκίνησα την προεδρία μου τον Απρίλιο του 2018, εκτιμώντας ότι έπρεπε να ξανανακαλύψουμε το ανθρωπιστικό πνεύμα της Αναγέννησης προκειμένου να επιταχύνουμε την πορεία μας προς μια βιώσιμη Ευρώπη. Στον απόηχο του Μπρέξιτ και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, ήξερα πως η κοινωνία των πολιτών θα επιτελούσε ζωτικό ρόλο στη στροφή της οικονομίας μας προς πιο βιώσιμα και εξυπνότερα μοντέλα. 

Στο τέλος της θητείας μου αυτόν το μήνα, είμαι σε θέση να δηλώσω πως η Ευρώπη έδειξε για άλλη μια φορά την ανθεκτικότητά της. Οι εθνικιστές και οι ευρωσκεπτικιστές ηττήθηκαν στις ευρωεκλογές και η πανδημία COVID-19 έπληξε αδιαμφισβήτητα το πλαστό τους αφήγημα. Η ΕΕ έλαβε πρωτοφανή μέτρα και μέσα σε λίγους μήνες κατέρριψε ταμπού που έμοιαζαν λαξευμένα σε πέτρα, προστατεύοντας τους πολίτες και τις κοινότητές μας και επενδύοντας σε μια ισχυρή στρατηγική για το μέλλον με την ευρύτερη συναίνεση όλων των εποχών. 

Σήμερα, είμαι ολοένα και πιο πεπεισμένος ότι οι τρεις προτεραιότητες της προεδρίας μου ―βιώσιμη ανάπτυξη, ειρήνη και πολιτισμός― παραμένουν στον πυρήνα αυτής της Αναγέννησης για την Ευρώπη. 

Η πανδημία μπορεί να αποτέλεσε μήνυμα αφύπνισης, ωστόσο βιώνουμε ήδη την κλιματική αλλαγή και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ που εγκρίθηκε στον απόηχο της πανδημίας COVID-19 αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να αποφύγουμε τον Αρμαγεδδώνα και να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της βιωσιμότητας. 

Η κοινωνία των πολιτών μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Είμαστε οι πρώτοι μεταξύ των οργάνων της ΕΕ που άκουσαν τη Greta Thunberg και τους νέους ακτιβιστές για το κλίμα που κατέκλυζαν τους δρόμους για να ζητήσουν άμεση αλλαγή. Εμείς στην ΕΟΚΕ είμαστε οι πρώτοι που ανέπτυξαν μοντέλα κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Οι φορείς που εκπροσωπούμε, από κοινού με τις τοπικές αρχές, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης μετά την πανδημία, εργαζόμενοι για την αποφυγή του χάους. Βρισκόμαστε πλέον στις παραμονές της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που αποτελεί ευκαιρία να οδηγηθούμε σε μία νέα Ευρώπη, μαζί. 

Ο Ρομπέρ Σουμάν ανέφερε, στη διακήρυξή του πριν από 70 χρόνια, πως η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν. Ποτέ, σε κανένα μέρος του κόσμου, σε καμία στιγμή της ιστορίας, δεν βίωσαν οι γυναίκες και οι άνδρες τόσο μακρά περίοδο ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας· ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοια εξασφάλιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων όπως συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη. Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας. 

Η Ευρώπη δοκιμάζεται από σειρά κρίσεων, και αυτή τη φορά περισσότερο από ποτέ, από την απρόσμενη και πρωτοφανή πανδημία. Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι διαθέτουμε αρκετή ενέργεια και δημιουργικότητα για να αναδυθούμε και πάλι ισχυρότεροι, όλοι μαζί. Τώρα πρέπει, για άλλη μια φορά, να ανταποκριθούμε στην πρόκληση. 

Αυτός ο Οίκος της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας των Πολιτών, που πρόσφατα γιόρτασε τα 60 του χρόνια, καλείται να επιτελέσει ρόλο σε μια συγκυρία ανανεωμένης ικανότητας να επικεντρωθούμε στα πραγματικά σημαντικά, να είμαστε πιο ανοιχτοί στην αλλαγή και να προτείνουμε τρόπους οικοδόμησης της Ευρώπης «μέσα από απτά επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη», όπως είχε δηλώσει ο Ρομπέρ Σουμάν. 

Η αναγΕΕννηση θα έρθει από γυναίκες και άνδρες που τολμούν να καινοτομήσουν, να ονειρευτούν, να συμμετάσχουν, να διακινδυνεύσουν και να καλλιεργήσουν συλλογικό αίσθημα ευθύνης, ασκώντας παράλληλα ορθολογισμό στην εξερεύνηση νέων δρόμων με παθιασμένο και διαφωτισμένο ρεαλισμό.

*Ο Luca Jahier είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Related

What's hot? 4102102177504946244

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item