Στην Ιταλία θα κατασκευαστεί ένας από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές ΑΙ παγκοσμίως

Την Πέμπτη, η Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων και το κορυφαίο υπερυπολογιστικό κέντρο CINECA ανακοίνωσαν ότ...


Την Πέμπτη, η Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων και το κορυφαίο υπερυπολογιστικό κέντρο CINECA ανακοίνωσαν ότι η ευρωπαϊκή εταιρεία Atos αναδείχθηκε ανάδοχος για την προμήθεια του LEONARDO, ενός νέου υπερυπολογιστή παγκόσμιας κλάσης που θα λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Διαθέτοντας τεράστια υπολογιστική άνω των 248 Petaflop, o Leonardo θα μπορεί να εκτελεί πάνω από πάνω από 248 τετράκις εκατ. υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, γεγονός που θα τον κατατάσσει στους κορυφαίους υπερυπολογιστές του κόσμου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον επόμενο υπερυπολογιστικό στόχο, που είναι η εκτέλεση άνω του ενός πεντάκις εκατομμυρίων πράξεων το δευτερόλεπτο (Exaflop).

Η κατασκευή του Leonardo δίνει συνέχεια τόσο στην εξαγγελία που έκανε η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, για επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών, εξαγγελία η οποία εντάσσεται στο θεματολόγιο της ψηφιακής δεκαετίας για την ενίσχυση της ψηφιακής κυριαρχίας της Ευρώπης, όσο και στην πρόσφατη πρόταση νέου κανονισμού της Επιτροπής για την Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (EuroHPC). Αντικατοπτρίζει επίσης έναν από τους κύριους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη, την κινητοποίηση πόρων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οικοσυστήματος αριστείας και την επιτάχυνση της υιοθέτησης λύσεων βασιζόμενων στην τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων και από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Το νέο υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων LEONARDO θα βρίσκεται στην Ιταλία, στις εγκαταστάσεις του νέου κέντρου δεδομένων του CINECA, το οποίο κατασκευάζεται στο Tecnopolo Bologna. Η Cineca είναι μια μη κερδοσκοπική κοινοπραξία που αποτελείται από 69 ιταλικά πανεπιστήμια, 21 εθνικά ιδρύματα και τα ιταλικά υπουργεία Πανεπιστημίων και Έρευνας και Εκπαίδευσης. Θα κατασκευαστεί από τον Ευρωπαίο ανάδοχο Atos, ο οποίος επελέγη μέσω διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2019. Ο συνολικός προϋπολογισμός του LEONARDO ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ. 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ, ενώ η ανακοίνωση των NVIDIA και CINECA είναι διαθέσιμη εδώ. Η υπολογιστική ισχύς του LEONARDO θα σύντομα συμπληρωθεί με υπερυπολογιστές της EuroHPC στη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία.

Related

What's hot? 4421043013821929790

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item