Διάλογος Παπαδημούλη-Λαγκάρντ στην Επιτροπή ECON του Κοινοβουλίου

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης , μίλησε στη...


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση Ανταλλαγής απόψεων με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ. 

Απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της ΕΚΤ, ο κ. Παπαδημούλης είπε τα εξής: 

«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε, ευχαριστώ κα Λαγκάρντ, και για την ενημέρωση που μας κάνατε. 

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν προβλέπουν μια μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους για όλη την ευρωζώνη, πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Για τη χώρα μου, την Ελλάδα, το χρέος έχει ανέβει πάνω από το 200% του ΑΕΠ. Το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει ως όριο το 60% του ΑΕΠ και οι προβλέψεις είναι ότι για αρκετά χρόνια, ίσως και για δεκαετίες, θα υπάρχει μια απόκλιση ανάμεσα στην πραγματικότητα και στον κανόνα. 

Πώς βλέπετε την άποψη, που υπάρχει ισχυρή μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, έτσι ώστε να γίνει ένα Σύμφωνο όχι μόνο Σταθερότητας αλλά και βιώσιμης ανάπτυξης; 

Και το δεύτερο ερώτημά μου: 

Δίπλα στην ισχυρή νομισματική πολιτική, πολλοί λένε ότι χρειάζεται και μια ισχυρή και με μεγαλύτερη διάρκεια δημοσιονομική πολιτική, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με δεδομένες και τις απειλές από ορισμένα κράτη μέλη ότι θα καθυστερήσουν ή και θα μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς εκτιμάτε εσείς τις προτάσεις, τις σκέψεις, που απ’ όσο ξέρω υπάρχουν και ως μελέτες μέσα στους κόλπους της ΕΚΤ, που ζητούν το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που έχει ήδη αποφασιστεί από το Συμβούλιο και ενδεχομένως κάποια του στοιχεία, να γίνουν και στοιχεία μόνιμης δημοσιονομικής πολιτικής, στο επίπεδο της ΕΕ και της Ευρωζώνης; 

Σας ευχαριστώ». 

H Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε στον Αντιπρόεδρο του ΕΚ ως εξής: 

«Σας ευχαριστώ πολύ.

Θέτετε σημαντικά ζητήματα και έχετε δίκιο. Το covid-19 μας οδήγησε σε ύφεση και σε μέτρα σε διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα την αύξηση του δημοσίου χρέους – είμαι σίγουρη ότι έχετε ελέγξει τα νούμερα και ότι δεν χρειάζεται να σας τα πω εγώ. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το χρέος. Έγκαιρα. Για να μειωθούν οι κίνδυνοι όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, και αυτό μεσοπρόθεσμα.

Η ανάκαμψη θα αρχίσει, όμως βραχυπρόθεσμα χρειάζεται στήριξη από τις εθνικές δημοσιονομικές αρχές και από τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών. Κάτι που πρέπει να συνεχιστεί και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται και που υπολογίζουμε κι εμείς σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που υποβάλλεται, δείχνουν ότι θα συνεχιστεί η κατάσταση όπως και το 2020 σε ένα βαθμό. Βέβαια όλα εξαρτώνται από το πώς θα προχωρήσει η πανδημία.

Μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι για μη βιωσιμότητα του χρέους υπάρχουν και πρέπει να τους προσέξουμε. Θα υπάρξει επιστροφή σε ένα βαθμό κανονικότητας βεβαίως, θα υπάρξει ανάκαμψη όπως είχαμε τον Μάιο και τον Ιούνιο –και ελπίζουμε και πιο μακροπρόθεσμα, κάτι το οποίο θα επηρεάσει και τον αριθμητή και τον παρονομαστή. Οπότε θα αυξηθεί το ΑΕΠ. Αλλά η βιωσιμότητα του χρέους είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ, γιατί υπονομεύει την κατάσταση. Και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης. Σίγουρα ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, το έχει αναφέρει ότι θα το αντιμετωπίσει, και η Επιτροπή πρέπει να προσέλθει με προτάσεις και βέβαια οι χώρες μέλη να συμφωνήσουν. Όλα αυτά βεβαίως, στις παραμέτρους της συνθήκης που θέτει και κάποιους περιορισμούς, εννοείται. 

Τώρα, για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Next Generation EU. Σίγουρα χρειάζεται καινοτομία από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η δική μου ελπίδα, όπως βλέπω τα πράγματα από τη δική μου οπτική, από την ΕΚΤ, είναι ότι θα εφαρμοστεί και θα αναπτυχθεί γρήγορα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες πολλών χωρών μελών έτσι όπως συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο και εγκρίθηκε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Τώρα το κατά πόσον θα πρέπει να αποτελέσει ένα μόνιμο μέσο, δεν θα το αποφασίσω εγώ ούτε μπορώ να πω τίποτε γι’ αυτό, παρατηρώ όμως ότι επηρεάζεται η κατάσταση – θα είναι αποτελεσματικό ελπίζω όταν θα αναπτυχθεί, και μπορώ να προτείνω να εξετάσουμε το κατά πόσον ένα τέτοιο μέσο, ή ένα αντίστοιχο μέσο με τις ίδιες αρχές, θα μπορούσε να επαναληφθεί κατ’ εξαίρεση σε επόμενη περίπτωση έκτακτης κατάστασης. 

Τώρα, πρόκειται για μια κατ’ εξαίρεση απόφαση και ήδη είναι εντυπωσιακή σαν απόφαση, αυτή που ελήφθη. 

Ευχαριστώ». 

Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο της συνομιλίας εδώ.

Related

What's hot? 1132287368120843640

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item