Κοινή ερώτηση Κόκκαλη και Παπαδημούλη για την αξιοπιστία των επιδημιολογικών δεδομένων

Τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των επιδημιολογικών δεδομένων σχετικά με την πανδημία Covid-19 φέρνουν με κοινή ερώτηση προ...


Τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των επιδημιολογικών δεδομένων σχετικά με την πανδημία Covid-19 φέρνουν με κοινή ερώτηση προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τονίζουν την αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης σε ενωσιακό επίπεδο, καθώς και τη σημασία που έχει η ακρίβεια και η αξιοπιστία των επιδημιολογικών δεδομένων που γνωστοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ΕΚΕΠΝ) από τις εθνικές αρχές των κρατών μελών. 

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων που κάνουν λόγο για ελλιπή παροχή στοιχείων προς την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και για ύπαρξη παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων, ο  Δ. Παπαδημούλης και ο Π. Κόκκαλης καλούν την Κομισιόν να απαντήσει πώς διασφαλίζεται «ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρέχουν οι εθνικές αρχές είναι αξιόπιστα και δεν επηρεάζονται από σκοπιμότητες» καθώς και να αξιολογήσει «από πλευράς αξιοπιστίας και διαφάνειας τα δεδομένα που λαμβάνει το ΕΚΕΠΝ στο πλαίσιο αναφοράς κρουσμάτων από τα κράτη μέλη».

Τέλος, ρωτούν την Κομισιόν «πως προτίθεται να βελτιώσει το πρωτόκολλο αναφοράς κρουσμάτων προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία και η διαφάνεια των δεδομένων που λαμβάνει το ΕΚΕΠΝ από τα κράτη μέλη».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση: 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή 
Άρθρο 138 του Κανονισμού 
Petros Kokkalis (GUE/NGL), Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των επιδημιολογικών δεδομένων σχετικά με την πανδημία Covid-19 

"Ο αποτελεσματικός περιορισμός της εξάπλωσης του SARS-Cov-2 και ο μετριασμός των επιπτώσεων που έχει επιφέρει η παρούσα πανδημία στα υγειονομικά συστήματα, την κοινωνία και την οικονομία των κρατών μελών της ΕΕ καθιστά αναγκαία την συντονισμένη δράση σε ενωσιακό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, η συλλογική προσπάθεια της ΕΕ για την καταγραφή της γεωγραφικής διασποράς του ιού, του αντικτύπου του στον πληθυσμό και τα υγειονομικά συστήματα, καθώς και η επιτήρηση της αποδοτικότητας των εφαρμοζόμενων μέτρων για την ανάσχεση του ιού τελεί σε άμεση συνάρτηση με την παροχή ακριβών και αξιόπιστων επιδημιολογικών δεδομένων προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ΕΚΕΠΝ) από τις εθνικές αρχές των κρατών μελών. 

Λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατα δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων που κάνουν λόγο για ελλιπή παροχή στοιχείων προς την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και για ύπαρξη παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων, η Επιτροπή ερωτάται: 

- Πώς διασφαλίζει το ΕΚΕΠΝ ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρέχουν οι εθνικές αρχές είναι αξιόπιστα και δεν επηρεάζονται από σκοπιμότητες; 

- Πως αξιολογεί από πλευράς αξιοπιστίας και διαφάνειας τα δεδομένα που λαμβάνει το ΕΚΕΠΝ στο πλαίσιο αναφοράς κρουσμάτων από τα κράτη μέλη;

- Πώς προτίθεται να βελτιώσει το πρωτόκολλο αναφοράς κρουσμάτων προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία και η διαφάνεια των δεδομένων που λαμβάνει το ΕΚΕΠΝ από τα κράτη μέλη;"

Related

What's hot? 2268089794642702182

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item