Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για το περιστατικό στα Ίμια

Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, όπου τουρκική ακταιωρός εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων συγκρούστηκε με ...


Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, όπου τουρκική ακταιωρός εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων συγκρούστηκε με δύο ελληνικά σκάφη του Λιμενικού προκειμένου να διώξει ελληνικά αλιευτικά, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στον Ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ κ. Ζοζέπ Μπορέλ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, λαμβανομένου υπόψη ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΕ προειδοποίησε την Άγκυρα για επιβολή σημαντικών κυρώσεων, που θα υλοποιηθούν ενόψει της επόμενης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής τον ερχόμενο Μάρτιο, ζητά αξιολόγηση της τουρκικής στάσης καθώς το τελευταίο διάστημα η Τουρκία αμφισβητεί με κάθε τρόπο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, θέτοντας σε δοκιμασία τις διεθνείς ισορροπίες αλλά και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η κυρία Βόζεμπεργκ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η παράνομη παρεμπόδιση της αλιευτικής δραστηριότητας των Ελλήνων ψαράδων κοντά στις βραχονησίδες των Ιμίων από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι πολλές φορές Τούρκοι λιμενικοί έχουν απειλήσει ακόμα και με όπλα τους Έλληνες αλιείς ενώ αντίστοιχα έχουν προκαλέσει ζημιές στα δίχτυα και στον εξοπλισμό τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Βόζεμπεργκ: 

«Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, όταν τουρκική ακταιωρός εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων έκανε επικίνδυνους ελιγμούς για να διώξει ελληνικά αλιευτικά και συγκρούστηκε με δύο ελληνικά σκάφη του Λιμενικού, τα οποία υπέστησαν σημαντικές υλικές ζημιές. 

Η παράνομη παρεμπόδιση από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στην άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας των Ελλήνων ψαράδων κοντά στις βραχονησίδες των Ιμίων -και όχι μόνο- αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Πολλάκις, Τούρκοι λιμενικοί έχουν απειλήσει με όπλα Έλληνες αλιείς ενώ έχουν προκαλέσει ζημιές στα δίχτυα και στον εξοπλισμό τους. 

Η προκλητική στάση των Τούρκων στην περιοχή και η εν λόγω ενέργεια αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, που σκόπιμα αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και δυναμιτίζει το κλίμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επιλέγοντας την πολιτική της έντασης κατά παράβαση των σχέσεων καλής γειτονίας. 

Δεδομένου ότι η Τουρκία το τελευταίο διάστημα αμφισβητεί με κάθε τρόπο το καθεστώς του Αιγαίου, θέτοντας σε δοκιμασία τις διεθνείς ισορροπίες αλλά και τη σταθερότητα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: 

Πως αξιολογεί την τουρκική στάση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΕ προειδοποίησε την Άγκυρα για επιβολή σημαντικών κυρώσεων, που θα υλοποιηθούν ενόψει της επόμενης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής τον ερχόμενο Μάρτιο;»

Related

What's hot? 7384528997815688074

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item