Να εξασφαλιστούν τα εμβόλια ως δημόσιο αγαθό, ζητεί η ευρωομάδα της Αριστεράς

Επιστολή με θέμα την εξασφάλιση των εμβολίων για τον COVID-19 ως δημόσιο αγαθό, τις πατέντες ευρεσιτεχνίας και τον μαζικό εμβολιασμό του πλη...


Επιστολή με θέμα την εξασφάλιση των εμβολίων για τον COVID-19 ως δημόσιο αγαθό, τις πατέντες ευρεσιτεχνίας και τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού απέστειλαν προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέστειλαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίντερβαν και Μανόν Ομπρί

«Προκειμένου να περιοριστεί ριζικά η πανδημία, η έγκαιρη και μαζική παραγωγή και η διαθεσιμότητα ασφαλών, αποτελεσματικών και προσιτών εμβολίων είναι ύψιστης σημασίας» αναφέρουν οι ευρωβουλευτές, υπογραμμίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη τα εμβόλια για τον COVID-19 να εξασφαλιστούν ως δημόσιο αγαθό. Για τον σκοπό αυτό τονίζουν πως «η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπους για να ξεπεράσει τα εμπόδια και τους περιορισμούς που απορρέουν από τις πατέντες ευρεσιτεχνίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και να εξασφαλίσει την ευρεία παραγωγή και διανομή των εμβολίων καθώς και τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού». 

Πέραν της εξασφάλισης των εμβολίων για τον COVID-19 ως δημόσιο αγαθό, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και οι Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς επισημαίνουν πως πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια και τις συμφωνίες αγοράς. Κλείνοντας την επιστολή τους στέκονται στον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο που θα είχε η διοργάνωση από την ΕΕμιας εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα εμβόλια και τη διαδικασία εμβολιασμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φόβοι και οι ανησυχίες του κόσμου. Τέλος, ζητούν τη διεξαγωγή συζήτησης αναφορικά με τα εμβόλια και όλες τις πρόσφατες σχετικές εξελίξεις στην προσεχή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά): 

"Αξιότιμε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 

Αξιότιμοι Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 

Αξιότιμα Μέλη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

Η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγούμενου κρίση, η οποία έχει προκαλέσει πολλαπλές, καταστροφικές συνέπειες στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. 

Προκειμένου να περιοριστεί ριζικά η πανδημία, η έγκαιρη και μαζική παραγωγή και η διαθεσιμότητα ασφαλών, αποτελεσματικών και προσιτών εμβολίων είναι ύψιστης σημασίας. Οι επιστήμονες εργάζονται εντατικά για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων για τον COVID-19 και η ΕΕ έχει διαθέσει σημαντικά ποσά για τον σκοπό αυτό. 

Αυτές οι προσπάθειες έχουν αρχίσει να αποφέρουν αποτελέσματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει δύο εμβόλια για τον COVID-19 και η διαδικασία εμβολιασμού έχει ήδη ξεκινήσει στα κράτη μέλη. Υπάρχει ωστόσο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με την έγκαιρη ανάπτυξη, παραγωγή και διαθεσιμότητα των νέων εμβολίων. 

Προκειμένου να αποφύγουμε οποιεσδήποτε καθυστερήσεις και ελλείψεις, τα εμβόλια για τον COVID-19 πρέπει να αντιμετωπίζονται στην πράξη ως δημόσια αγαθά. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπους για να ξεπεράσει τα εμπόδια και τους περιορισμούς που απορρέουν από τις πατέντες ευρεσιτεχνίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και να εξασφαλίσει την ευρεία παραγωγή και διανομή των εμβολίων καθώς και τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. 

Επιπλέον, η ΕΕ πρέπει να διοργανώσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα εμβόλια και τη διαδικασία εμβολιασμού για να αντιμετωπίσει τους φόβους και τις ανησυχίες των πολιτών. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η εκστρατεία θα πρέπει να συμπληρώνεται από πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια, τις συμφωνίες αγοράς – όχι μόνο της έκδοσης της σύμβασης με την CureVac-, συμπεριλαμβανομένων και όλων των ρητρών, των άρθρων και των διατάξεων. Για τον σκοπό αυτό, οι ώρες λειτουργίας για διαβούλευση με την CureVac για την προμήθεια των εμβολίων για τον COVID-19 που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παραταθούν για τους ευρωβουλευτές. Αυτή είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στα εμβόλια. 

Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να διοργανώσει στην προσεχή Ολομέλεια μια συζήτηση με θέμα τα εμβόλια, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να ενισχύσουν και να επιταχύνουν την δράση τους για τον έγκαιρο και μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. Σε διαφορετική περίπτωση, οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας δεν θα είναι σε θέση να ανακάμψουν. 

Όπως έχει υπογραμμίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κανείς δεν θα είναι πραγματικά ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς. 

Με εκτίμηση, 

Δημήτρης Παπαδημούλης, Μάρτιν Σίντερβαν, Μανόν Ομπρί"

Related

What's hot? 3426262649000029622

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item