Το ΕΚ υπερψήφισε την πολιτική συμφωνία για τη στήριξη των απόρων στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των συννομοθετών επί της πρότασης της Επιτροπής να διατεθού...


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των συννομοθετών επί της πρότασης της Επιτροπής να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για τη στήριξη των απόρων στην Ευρώπη κατά τη φάση της ανάκαμψης. 

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιήσουν κονδύλια της πρωτοβουλίας «Συνδρομή στην Ανάκαμψη για τη Συνοχή και τις Περιοχές της Ευρώπης» (REACT-EU), η οποία παρέχει πρόσθετους πόρους για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). 

Το ΤΕΒΑ παρέχει ήδη τρόφιμα, ρουχισμό και άλλη βασική υλική βοήθεια σε όσους τα χρειάζονται περισσότερο και χρηματοδοτεί δραστηριότητες για τη στήριξη της κοινωνικής τους ένταξης. Κατά μέσο όρο, από το 2014, περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι επωφελούνται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων, η ζήτηση στις τράπεζες τροφίμων έχει αυξηθεί έως και κατά 50 % σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον κορωνοϊό. 

Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κ. Νικολά Σμιτ, δήλωσε: «Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό λόγω της κρίσης και οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Χαιρετίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η οποία θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να κατευθύνουν μέτρα στήριξης σε όσους τα χρειάζονται περισσότερο μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Η πανδημία δεν μας πλήττει όλους εξίσου και αυτοί που υποφέρουν περισσότερο είναι οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες μας. Η συμφωνία αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να στέκεται δίπλα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.» 

REACT-EU: πρόσθετα κονδύλια για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού 

Το Μέσο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, NextGenerationEU, συνολικού προϋπολογισμού 750 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει 47,5 δισ. ευρώ για την πρωτοβουλία REACT-EU. Η πρωτοβουλία αυτή προσθέτει κονδύλια στα τρέχοντα προγράμματα της πολιτικής συνοχής και στο ΤΕΒΑ. Τα κονδύλια μπορούν να δαπανηθούν έως το τέλος του 2023, παρεχόμενης έτσι της δυνατότητας να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ της αρχικής, επείγουσας ανταπόκρισης στην κρίση και της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης που υποστηρίζεται από τα νέα προγράμματα στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να αποφασίσουν με ευελιξία πώς θα κατανείμουν τους πρόσθετους πόρους του REACT-EU μεταξύ των ταμείων. Τα περισσότερα κράτη μέλη σχεδιάζουν να διαθέσουν μέρος των εν λόγω πρόσθετων κονδυλίων στο ΤΕΒΑ, ώστε, μέσω σχετικών προγραμμάτων, να μπορέσει να συνεχιστεί η παροχή στήριξης σε αυτούς που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. 

Χάρη στην τροποποίηση του κανονισμού για το ΤΕΒΑ, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ποσοστό συγχρηματοδότησης από την ΕΕ έως και 100 %, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν επαρκή χρηματοδοτικά μέσα για την ταχεία εφαρμογή μέτρων υπέρ των απόρων. Επιπλέον, κατά τα προβλεπόμενα στο πλαίσιο του REACT-EU, το 11 % των πρόσθετων πόρων για το 2021 θα προχρηματοδοτηθεί.

Related

What's hot? 8014545860780751655

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item