Η Ένωση στηρίζει την διαπεριφερειακή καινοτομία στην μάχη κατά του κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές μιας νέας χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ πρωτοβουλίας για διαπεριφερειακές συμπράξεις σε τέσσερις...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους νικητές μιας νέας χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ πρωτοβουλίας για διαπεριφερειακές συμπράξεις σε τέσσερις τομείς: καινοτόμες λύσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, κυκλική οικονομία στον τομέα της υγείας, βιώσιμος και ψηφιακός τουρισμός, και τεχνολογίες υδρογόνου σε περιφέρειες υψηλής έντασης άνθρακα. 

Ο στόχος αυτής της νέας πιλοτικής δράσης, η οποία βασίζεται στη θετική εμπειρία που αντλήθηκε από παρόμοια δράση για «διαπεριφερειακά έργα καινοτομίας» που δρομολογήθηκε στα τέλη του 2017, είναι να κινητοποιηθούν οι περιφερειακοί και οι εθνικοί φορείς καινοτομίας για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού. Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει επίσης στην ανάκαμψη, αξιοποιώντας τα νέα προγράμματα της Επιτροπής μέσω της επέκτασης έργων σε νέους τομείς προτεραιότητας, όπως η υγεία, ο τουρισμός ή το υδρογόνο. 

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε τα ακόλουθα: «Οι διαπεριφερειακές συμπράξεις αποδεικνύουν ότι, όταν αναπτύσσουμε συνεργασίες που υπερβαίνουν τα σύνορα, είμαστε ισχυρότεροι, καθώς βρίσκουμε έξυπνες και χρήσιμες λύσεις για όλους. Αυτή η νέα πιλοτική πρωτοβουλία για τη στήριξη διαπεριφερειακών καινοτόμων συμπράξεων είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο που διαμορφώνεται σήμερα λόγω του κορωνοϊού, καταδεικνύοντας τη μεγάλη προσήλωση και συμβολή της πολιτικής για τη συνοχή στην ταχεία αντίδραση και ανάκαμψη της Ευρώπης.» 

Σε συνέχεια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος την οποία δημοσίευσε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2020, επιλέχθηκαν τέσσερις διαπεριφερειακές συμπράξεις, υπό την καθοδήγηση μίας ή περισσότερων περιφερειών που έχουν αναλάβει τον συντονισμό: 

- Η Χώρα των Βάσκων (Ισπανία), μαζί με άλλες τρεις περιφέρειες, θα επικεντρωθούν στη στήριξη ενός αναδυόμενου βιομηχανικού κλάδου για την πρόβλεψη και την πρόληψη της πανδημίας του κορωνοϊού

- Όσον αφορά την κυκλική οικονομία στον τομέα της υγείας, η σύμπραξη RegioTex για την καινοτομία στον κλωστοϋφαντουργικό τομέα περιλαμβάνει 16 περιφέρειες υπό την καθοδήγηση της περιφέρειας της Βόρειας Πορτογαλίας (Πορτογαλία)

- Στον τομέα του βιώσιμου και ψηφιακού τουρισμού, η σύμπραξη που συντονίζεται από το Time Machine Organisation, ένα διεθνές δίκτυο συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, της επιστήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβάνει πέντε περιφέρειες και την Κύπρο, υπό την καθοδήγηση της περιφέρειας της Θουριγγίας (Γερμανία)

- Προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων βασισμένων στις τεχνολογίες υδρογόνου σε περιφέρειες υψηλής έντασης άνθρακα με ευρεία γεωγραφική κάλυψη, θα συγχωνευθούν δύο συμπράξεις: η ευρωπαϊκή σύμπραξη «Hydrogen Valleys», που συγκεντρώνει 12 περιφέρειες υπό την καθοδήγηση των περιφερειών της Αραγονίας (Ισπανία), της Auvergne Rhône Alpes (Γαλλία), της Νορμανδίας (Γαλλία) και των Βόρειων Κάτω Χωρών (Κάτω Χώρες), και η σύμπραξη υπό την καθοδήγηση της περιφέρειας Košice (Σλοβακία) με τέσσερις άλλες περιφέρειες. 

Οι συμπράξεις αυτές θα επωφεληθούν από την υποστήριξη των εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής, οι οποίοι θα παρέχουν, μεταξύ άλλων, συμβουλές σχετικά με τον βέλτιστο συνδυασμό ενωσιακών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση έργων. Εκτός από αυτή την απτή στήριξη που παρέχει η Επιτροπή, κάθε σύμπραξη θα μπορεί να επωφεληθεί από εξωτερικές υπηρεσίες συμβούλων αξίας έως και 100.000 ευρώ για δραστηριότητες επέκτασης και εμπορικής αξιοποίησης. Τα κονδύλια προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Επόμενα βήματα 

Οι εργασίες με τις συμπράξεις θα ξεκινήσουν αυτόν τον μήνα και θα διαρκέσουν ένα έτος. Αυτό το πιλοτικό σχέδιο ενθαρρύνει περαιτέρω τη διαπεριφερειακή συνεργασία, παρέχοντας τη δυνατότητα στις συμπράξεις να υποβάλουν αίτηση για στήριξη στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων και του μέσου «διαπεριφερειακές επενδύσεις στην καινοτομία» από το 2021 και μετά.

Related

What's hot? 4248218259491579417

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item