Η Επιτροπή εκταμιεύει 728 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο του SURE

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 14 δισ. ευρώ σε εννέα κράτη μέλη με την τέταρτη δόση χρηματοδοτικής στήριξης προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο ...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 14 δισ. ευρώ σε εννέα κράτη μέλη με την τέταρτη δόση χρηματοδοτικής στήριξης προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του μέσου SURE. 

Πρόκειται για την πρώτη εκταμίευση το 2021. Στο πλαίσιο αυτών των πράξεων, το Βέλγιο έλαβε 2 δισ. ευρώ, η Κύπρος 229 εκατ. ευρώ, η Ουγγαρία 304 εκατ. ευρώ, η Λετονία 72 εκατ. ευρώ, η Πολωνία 4,28 δισ. ευρώ, η Σλοβενία 913 εκατ. ευρώ, η Ισπανία 1,03 δισ. ευρώ, η Ελλάδα 728 εκατ. ευρώ και η Ιταλία 4,45 δισ. ευρώ. Και τα εννέα κράτη μέλη είχαν ήδη λάβει χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο του SURE το 2020, στο πλαίσιο μίας από τις τρεις πρώτες εκδόσεις και πράξεις εκταμίευσης που πραγματοποιήθηκαν το 2020. 

Τα δάνεια αυτά θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντεπεξέλθουν σε τυχόν αιφνίδια αύξηση των δημόσιων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων και για τους αυτοαπασχολουμένους. Οι χθεσινές εκταμιεύσεις ακολουθούν την έκδοση του τέταρτου κοινωνικού ομολόγου στο πλαίσιο του μέσου EU SURE, η οποία προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτές. Η αξιοσημείωτη υπερκάλυψη μεταφράστηκε σε ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, τους οποίους η Επιτροπή μετακυλίει απευθείας στα δικαιούχα κράτη μέλη. 

Μετά τις χθεσινές εκταμιεύσεις, 15 κράτη μέλη έλαβαν συνολικά 53,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE. Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εκταμιεύσεις SURE, το Βέλγιο θα έχει λάβει 7,8 δισ. ευρώ, η Κύπρος 479 εκατ. ευρώ, η Ουγγαρία 504 εκατ. ευρώ, η Λετονία 192 εκατ. ευρώ, η Πολωνία 11,2 δισ. ευρώ, η Σλοβενία 1,1 δισ. ευρώ, η Ισπανία 21,3 δισ. ευρώ, η Ελλάδα 2,7 δισ. ευρώ και η Ιταλία 27,4 δισ. ευρώ.

Τα κράτη μέλη μπορούν ακόμη να υποβάλουν αιτήσεις για λήψη χρηματοδοτικής στήριξης στο πλαίσιο του SURE, το οποίο διαθέτει συνολική ικανότητα παρέμβασης ύψους έως και 100 δισ. ευρώ. 

Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις: 

Η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τα εξής: «Στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, η ΕΕ κινητοποίησε έως και 100 δισ. ευρώ σε δάνεια για τα κράτη μέλη της ΕΕ με σκοπό την προστασία των θέσεων απασχόλησης και τη διατήρηση των ατόμων στην εργασία τους. Τα κεφάλαια κατευθύνονται τακτικά προς τα κράτη μέλη μας, βοηθώντας τα οικονομικά να μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.» 

Ο Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τη διοίκηση, δήλωσε τα εξής: «Μετά την τέταρτη επιτυχή έκδοση ομολόγων στο πλαίσιο του SURE, έχουμε πλέον εκταμιεύσει περισσότερο από το ήμισυ των κεφαλαίων που προβλέπονταν στο πλαίσιο αυτού του μέσου. Τα 15 κράτη μέλη που ωφελούνται από τις τέσσερις αρχικές εκταμιεύσεις είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένα για να αμβλύνουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Θα προχωρήσουμε στην ταχεία υλοποίηση του υπόλοιπου προγράμματος προκειμένου να παράσχουμε όλα τα εγκεκριμένα κονδύλια στα 18 κράτη μέλη που έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο αυτού του μέσου»

Ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα [σ.σ. προχθές], η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει επιπλέον 14 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων σε εννέα χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί σοβαρά. Η πανδημία εξακολουθεί να επιβαρύνει τις οικονομίες μας και, ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να φτάσουμε εκεί. Γι' αυτόν τον λόγο το SURE και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που αντιπροσωπεύει είναι τόσο σημαντικά.» 

Τα βήματα μέχρι σήμερα

 Στις 26 Ιανουαρίου, και για πρώτη φορά το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην έκδοση του τέταρτου κοινωνικού ομολόγου στο πλαίσιο του μέσου EU SURE, συνολικής αξίας 14 δισ. ευρώ. Η έκδοση συνίστατο σε δύο σειρές ομολόγων, η μία ποσού 10 δισ. ευρώ με ημερομηνία αποπληρωμής τον Ιούνιο του 2028 και η άλλη 4 δισ. ευρώ με ημερομηνία αποπληρωμής τον Νοέμβριο του 2050. 

Υπήρχε μεγάλη ζήτηση μεταξύ των επενδυτών (τα ομόλογα υπερκαλύφθηκαν πάνω από 8 και 12 φορές, αντίστοιχα), γεγονός που επέτρεψε εκ νέου στην Επιτροπή να επιτύχει πολύ ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, το επταετές ομόλογο τιμολογήθηκε με αρνητική απόδοση, της τάξης του -0,497 %. Αυτό σημαίνει ότι, κατά τη λήξη του ομολόγου, τα κράτη μέλη αποπληρώνουν 100 ευρώ για κάθε 105 ευρώ που λαμβάνουν. Το 30ετές ομόλογο τιμολογήθηκε ελαφρώς θετικά, στο 0,134 %, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικό αποτέλεσμα για τη συγκεκριμένη ληκτότητα. Οι όροι αυτοί μετακυλίονται απευθείας στα κράτη μέλη της ΕΕ. 

Τα ομόλογα που εκδίδει η ΕΕ στο πλαίσιο του SURE λαμβάνουν σήμανση κοινωνικών ομολόγων. Το γεγονός αυτό παρέχει στους επενδυτές των εν λόγω ομολόγων την ασφάλεια ότι τα αντλούμενα κεφάλαια θα εξυπηρετήσουν έναν πραγματικά κοινωνικό στόχο.

Related

What's hot? 3900918518857081402

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item