"Ούτε ένα ευρώ χαμένο από το Ταμείο Ανάκαμψης", το μήνυμα της ΚΟ του ΕΛΚ

Σε διακοινοβουλευτική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ο του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης , με εθνικούς βουλευτές από όλα τα κόμματα...


Σε διακοινοβουλευτική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ο του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με εθνικούς βουλευτές από όλα τα κόμματα της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ, συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη διαδικασία επικύρωσης της απόφασης για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και υπογραμμίστηκε η ανάγκη μιας στενότερης επικοινωνίας μεταξύ εθνικών βουλευτών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να διασφαλίζεται η διανομή των χρημάτων αυτών με διαφάνεια για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και όχι για να εξυπηρετούνται λαϊκίστικες πολιτικές. 

Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε την ανάγκη ώστε η διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης από τις εθνικές κυβερνήσεις να γίνεται με διαφάνεια, κανόνες, σαφήνεια και λογοδοσία στο πλαίσιο πάντοτε ενός κράτους πρόνοιας και δικαίου. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα κονδύλια αυτά δεν πρέπει να σπαταληθούν σε ελλείμματα και δημοσιονομικές πολιτικές, αλλά να διοχετευτούν σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή και πράσινη εποχή, προστατεύοντας τις επόμενες γενιές και το μέλλον της Ευρώπης. 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Manfred Weber τόνισε μεταξύ άλλων: «Η αλληλεγγύη πρέπει να συμπορεύεται με την ευθύνη. Είναι ανάγκη να υπάρχει μια συνεχής επικοινωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους εθνικούς βουλευτές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα του Ταμείου θα δαπανηθούν για την απασχόληση με στόχο την επανεκκίνηση των οικονομιών μας. Οι εθνικοί βουλευτές πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, παρακολουθώντας την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων, ώστε τα 715 δις αυτά να πιάσουν τόπο»

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ αρμόδιος για τον προϋπολογισμό και τις διαρθρωτικές πολιτικές, Siegfried Muresan ανέφερε: «Πριν δώσει οποιαδήποτε έγκριση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης κράτους μέλους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εκδώσει τη δική του γνωμοδότηση την οποία η Επιτροπή οφείλει να λάβει υπόψιν. Οι εθνικοί βουλευτές αν αντιληφθούν ότι οι κυβερνήσεις υιοθετούν σχέδια με αδιαφανείς μεθόδους και χωρίς την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών, πρέπει να το γνωστοποιούν για να διασφαλίζεται πάντοτε η διαφάνεια και το κράτος δικαίου».

Η Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ αρμόδια για θέματα Περιβάλλοντος, Esther de Lange υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη πρέπει να είναι ψηφιακή και βιώσιμη προς το συμφέρον των πολιτών. Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και γι’ αυτό η απόφαση για τους Ιδίους Πόρους πρέπει να επικυρωθεί το συντομότερο δυνατόν από τα εθνικά κοινοβούλια για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση. 

Από την πλευρά της, η Α’ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola δήλωσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει σαφής σύνδεση μεταξύ της χρηματοδότησης και της προστασίας του κράτους δικαίου, διαφύλαξη της Δημοκρατίας και σεβασμός των ευρωπαϊκών αξιών. Χρειάζεται περισσότερη βιωσιμότητα και στόχος είναι τα κονδύλια αυτά να φτάσουν στους ευρωπαίους πολίτες για την ανοικοδόμηση ανθεκτικών κοινωνιών»

Τέλος, ο Πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Pablo Casado Blanco ανέφερε: «Τα κονδύλια πρέπει να διασφαλίσουν τις επόμενες γενιές προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τα εθνικά κοινοβούλια χρειάζονται επαρκή πληροφόρηση για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο αν υπάρχει απόλυτη διαφάνεια μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον λαϊκισμό και τις ακραίες απόψεις που έχουν κερδίσει έδαφος κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας»

Από την πλευρά τους, οι εθνικοί βουλευτές που πήραν μέρος στην εκδήλωση ανέφεραν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις χώρες τους η εξέλιξη του σχεδίου έχει να κάνει με τον λαϊκισμό και τις ακρότητες, ενώ συμφωνήθηκε ότι, τόσο οι ίδιοι όσο και οι εισηγητές των εθνικών κομμάτων που ανήκουν στο ΕΛΚ, θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για να παρακολουθούν από κοινού την πορεία του προγράμματος και να παρεμβαίνουν στις περιπτώσεις που δεν τηρείται η διαφάνεια και οι βασικοί κανόνες του κράτους δικαίου και πρόνοιας.

Related

What's hot? 170059717009568649

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item