Συζήτηση στο ΕΚ με τους επικεφαλής των φαρμακευτικών για την επιτάχυνση του εμβολιασμού

Σε ακρόαση των αρμόδιων επιτροπών την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν σαφήνεια σχετικά με την προμήθεια εμβολίων και επέμειναν ότι τα συμβό...


Σε ακρόαση των αρμόδιων επιτροπών την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν σαφήνεια σχετικά με την προμήθεια εμβολίων και επέμειναν ότι τα συμβόλαια πρέπει να τηρούνται. 

Οι ευρωβουλευτές απηύθυναν ερωτήματα σε διευθύνοντες συμβούλους και εκπροσώπους κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, Moderna, CureVac, Novavax, Pfizer και Sanofi, σχετικά με το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια για να επιταχυνθεί η θέση σε κυκλοφορία, η παρασκευή και η διανομή εμβολίων. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ευρωβουλευτές έθιξαν θέματα όπως οι παγκόσμιες μεταφορές τεχνολογίας, η κοινή χρήση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ο τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία προτίθεται να παρασκευάσει νέα εμβόλια ανταποκρινόμενη στις μεταλλάξεις που ανακύπτουν. Ρώτησαν επίσης τους διευθύνοντες συμβούλους των φαρμακευτικών πώς θα μπορούσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να επιταχύνει την έγκριση των σκευασμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ορισμένοι ευρωβουλευτές ρώτησαν αν η απαγόρευση των εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ θα βοηθούσε την Ευρώπη σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν θεσπίσει αντίστοιχες απαγορεύσεις. Στις απαντήσεις τους, οι εκπρόσωποι του κλάδου τόνισαν την πρόκληση που αντιπροσωπεύει η δημιουργία ικανότητας παραγωγής για εντελώς νέα και σύνθετα προϊόντα, καθώς και τον διεθνή χαρακτήρα των αλυσίδων εφοδιασμού. 

«Αυτή ήταν μια παγκόσμια πρωτιά: διευθύνοντες σύμβουλοι των κυριότερων παρασκευαστών εμβολίων εμφανίστηκαν ενώπιον εκλεγμένων αντιπροσώπων. Το βήμα αυτό ήταν καλό για τη διαφάνεια και για τη δημοκρατία. Είναι ζωτικής σημασίας να ασκείται δημοκρατικός έλεγχος και να ελέγχονται οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Επιπλέον, ο αγώνας για την παραγωγή εμβολίων εντείνεται και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη ενίσχυσή του. Αυτό ήταν το νόημα της ακρόασης», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων Pascal Canfin (Renew Europe, Γαλλία). «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να κερδηθεί η μάχη της ανάπτυξης εμβολίων. Η ομάδα επαφής που συγκρότησαν το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο μας», πρόσθεσε. 

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της βιομηχανίας αφορά τον τρόπο παραγωγής εξαιρετικά πολύπλοκων προϊόντων σε κλίμακα εντελώς πρωτοφανή», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Cristian Bușoi (ΕΛΚ, Ρουμανία). «Η ακρόαση αυτή ήταν έκφανση δημοκρατικού ελέγχου: θέλαμε να γνωρίζουμε πού εντοπίζονται οι δυσκολίες στην παραγωγή και να έχουμε σαφή εικόνα των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων του κλάδου. Θέλουμε όμως επίσης να βοηθήσουμε τη βιομηχανία να παραδώσει τις δόσεις εμβολίων που χρειαζόμαστε, διότι προτεραιότητά μας είναι να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό».

Σχετικές πληροφορίες

Η ανάπτυξη και διανομή αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 αποτελεί την πλέον αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία και βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάκαμψης της ΕΕ. Δεδομένης της σημασίας που έχει η επιτάχυνση της παραγωγής και της πρόσβασης σε εμβόλια, η ακρόαση αυτή αποσκοπούσε στη διερεύνηση των γεγονότων και στην εξεύρεση λύσεων για τη βελτίωση της ανάπτυξης των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 στην Ευρώπη. 

Ένας άλλος στόχος ήταν να διεξαχθεί ανοικτή συζήτηση με τους διευθύνοντες συμβούλους της βιομηχανίας φαρμάκων, την Επιτροπή και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τον τρόπο υπέρβασης των εμποδίων για την ταχύτερη έγκριση, παρασκευή, διανομή και ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια της νόσου COVID-19.

Related

What's hot? 3093171713721026045

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item