Οι ευρωβουλευτές φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά το σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν έναν εκτελεστικό και δύο επιχειρησιακούς κανονισμούς σχετικά με τις προβλεπόμενες μεθόδους είσπραξης ...


Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν έναν εκτελεστικό και δύο επιχειρησιακούς κανονισμούς σχετικά με τις προβλεπόμενες μεθόδους είσπραξης ή διάθεσης συγκεκριμένων ιδίων πόρων, που συνιστούν τα έσοδα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Οι τρεις αυτοί νόμοι δρουν σε συνδυασμό με την καίριας σημασίας απόφαση για τους ίδιους πόρους, η οποία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο και από το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2020. Αυτήν την περίοδο, τα κράτη μέλη βρίσκονται σε διαδικασία κύρωσης της απόφασης. Μέχρι τις 18 Μαρτίου την είχαν εγκρίνει 9 από τις 27 χώρες της ΕΕ (περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία κύρωσης). 

Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν διατάξεις που αφορούν τον υπολογισμό και την απλούστευση των εσόδων της ΕΕ, τη διαχείριση των ταμειακών ροών και τα δικαιώματα παρακολούθησης και επιθεώρησης. Οι διατάξεις αυτές είναι απαραίτητες για να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του σκέλους των εσόδων του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Μόλις τα κράτη μέλη ολοκληρώσουν τη διαδικασία κύρωσης της απόφασης για τους ίδιους πόρους, το πακέτο που εγκρίθηκε σήμερα θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021. Σε αυτό προβλέπεται για πρώτη φορά και η νέα εισφορά για τα πλαστικά. Η εισφορά αυτή είναι η πρώτη μεταξύ διαφόρων νέων πηγών εσόδων που θα θεσμοθετηθούν έως το 2026. Η απόφαση για τους ίδιους πόρους θα επιτρέψει στην ΕΕ να δανειστεί 750 δισ. ευρώ για το σχέδιο ανάκαμψης «Next Generation EU». 

Δηλώσεις των συνεισηγητών 

José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία): «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει και πάλι τον τόνο. Εγκρίνοντας το πακέτο αυτό, εξασφαλίζουμε ότι το σύστημα ιδίων πόρων της ΕΕ θα συμβάλει ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο ανάκαμψης "Next Generation EU", μόλις κυρωθεί η απόφαση για τους ίδιους πόρους από τα κράτη μέλη. Η σημερινή ψηφοφορία στέλνει μήνυμα ότι είναι ανάγκη να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά για να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη.»

Valérie Hayer (Renew, Γαλλία): «Για άλλη μια φορά, το Κοινοβούλιο ενεργεί γρήγορα, για να γίνει πραγματικότητα το σχέδιο ανάκαμψης. Από την πλευρά μας καλούμε πλέον όλα τα κράτη μέλη να κυρώσουν το σχέδιο ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις. Επιπλέον, η συμφωνία αποπληρωμής του Δεκεμβρίου δεσμεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μια ψηφιακή εισφορά της ΕΕ τον Ιούνιο, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί σε επίπεδο ΟΟΣΑ».

Related

What's hot? 8050343099121673729

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item