Παρέμβαση Παπαδημούλη για τον ελληνικό τουρισμό στην μετά Brexit εποχή

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης , μίλησε στη...


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως Συντονιστής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συζήτηση με θέμα: "Θέσπιση του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit". 

Στην ομιλία του ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής: 

"Ευχαριστώ κε Πρόεδρε, 

Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσω την εισηγήτρια, Valérie Hayer, για το σχέδιο γνωμοδότησης που μας παρουσίασε. Όπως και τον κ. Murphy για τις σημαντικές επισημάνσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Ξεκινώντας θα ήθελα να σημειώσω πως θεωρούμε περιορισμένο το κονδύλι αυτό του Αποθεματικού των 5 δισ. ευρώ σε σχέση με τις πραγματικές αρνητικές συνέπειες λόγω του Brexit. Το αποθεματικό αυτό καλείται ως ένα καινούριο μέσο, να αντιμετωπίσει αρνητικές επιπτώσεις που ακόμα δεν έχουν εκτιμηθεί στην πλήρη έκτασή τους. Γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα κριτήρια με τα οποία θα εξασφαλίσουμε το δικαιότερο δυνατό διαμοιρασμό, αλλά και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων. Με αυτή την σκέψη υποστηρίζουμε τις προτάσεις της εισηγήτριας σε αρκετά θέματα, όπως την επιμήκυνση της περιόδου επιλεξιμότητας, τη θέσπιση ενός ελάχιστου ποσού που εγγυημένα θα λάβει κάθε χώρα, την επέκταση κατά ένα έτος της προθεσμίας για την μεταφορά και χρήση αδέσμευτων κονδυλίων. 

Σημειώνουμε επίσης με ιδιαίτερη προσοχή τις ανησυχίες που εκφράζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για την μέθοδο κατανομής, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζεται όσο το δυνατόν δικαιότερα η πραγματική έκθεση των κρατών μελών στις αρνητικές συνέπειες του Brexit. 

Σε ό,τι αφορά τους τομείς που θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά και να υποστηρίζονται από το Αποθεματικό, η αλιεία είναι, όντως, ένας σημαντικός τομέας. Νομίζω όμως ότι υποεκτιμάται και πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ο τομέας του τουρισμού, που θα υποστεί κι αυτός σημαντικές συνέπειες από το Brexit. Υπάρχουν αρκετές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο στην πατρίδα μου την Ελλάδα αλλά και αλλού, όπου ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους σχετίζεται με τον τουρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα πληγεί. 

Επιπλέον, θεωρούμε αναγκαίο τα κονδύλια και η αξιοποίηση αυτών των πόρων να συμβαδίζουν με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψιν και τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Με αυτά τα κριτήρια θα καταθέσουμε τις τροπολογίες μας, θεωρώντας ως καλή βάση το σχέδιο γνωμοδότησης. 

Σας ευχαριστώ."

Related

What's hot? 4423213477133942781

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item