"Κόκκινη κάρτα" από το ΕΚ στην παράνομη διαδικτυακή μετάδοση αθλητικών εκδηλώσεων

Σε έκθεση που εγκρίθηκε την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για την πάταξη του αυξανόμενου φαινομένου της παράνομη...


Σε έκθεση που εγκρίθηκε την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για την πάταξη του αυξανόμενου φαινομένου της παράνομης αναμετάδοσης ζωντανών αθλητικών γεγονότων. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να αποσαφηνίσει και να βελτιώσει το υφιστάμενο πλαίσιο της ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για αθλητικές εκδηλώσεις που μεταδίδονται ζωντανά, οι οποίες επί του παρόντος δεν υπόκεινται σε προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και να θεσπίσει ειδικές διατάξεις σχετικά με τα δικαιώματα των διοργανωτών αθλητικών εκδηλώσεων, για τους οποίους η αδειοδότηση των δικαιωμάτων μετάδοσης αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος. Ορισμένα κράτη μέλη, ωστόσο, έχουν θεσπίσει ειδική νομική προστασία προς όφελος των διοργανωτών. 

Έγκαιρη αφαίρεση παράνομου αθλητικού περιεχομένου

Σύμφωνα με το ΕΚ, οι υφιστάμενοι κανόνες πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να καλύπτουν τη συγκεκριμένη βραχυπρόθεσμη αξία της ζωντανής μετάδοσης αθλητικών γεγονότων και θα πρέπει να θεσπιστούν συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση της άμεσης αφαίρεσης παράνομου περιεχομένου, με αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας. Δεδομένου ότι το παράνομο «στρίμινγκ» είναι πιο επιβλαβές κατά τα πρώτα τριάντα λεπτά της εμφάνισής του στο διαδίκτυο, το Κοινοβούλιο ζητά την άμεση αφαίρεση ή απενεργοποίηση αυτών των διαδικτυακών ροών το αργότερο 30 λεπτά μετά την ενημέρωση της εκάστοτε πλατφόρμας από τους κατόχους δικαιωμάτων ή από κάποια πιστοποιημένη «αξιόπιστη πηγή επισήμανσης παράνομου περιεχομένου».

Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει τη σημασία της ταχείας ανάληψης δράσης για την αφαίρεση του παράνομου περιεχομένου από τις πλατφόρμες και ζητούν εκ νέου ένα σύστημα της ΕΕ που θα θεσπίζει κοινά κριτήρια για πιστοποιημένες «αξιόπιστες πηγές επισήμανσης παράνομου περιεχομένου». Στο ίδιο πνεύμα, ζητά την περαιτέρω εναρμόνιση των διαδικασιών και των αποζημιώσεων στο πλαίσιο του μελλοντικού νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες και άλλων στοχευμένων νομοθετικών προτάσεων για τον τομέα αυτό.

Δικλείδες ασφαλείας

Τα ασφαλιστικά μέτρα για την αφαίρεση παράνομων αθλητικών γεγονότων πρέπει να αποφεύγουν την αυθαίρετη ή υπερβολική παρεμπόδιση του νόμιμου περιεχομένου, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Τα μέτρα εφαρμογής της νομοθεσίας θα πρέπει να είναι αναλογικά και να περιλαμβάνουν πρόσβαση σε ένδικα μέσα, ιδίως για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. 

 
Οι νόμιμες επιλογές για παρακολούθηση αθλητικού περιεχομένου θα πρέπει επίσης να προωθούνται αποτελεσματικότερα στην ΕΕ και να διευκολυνθεί η ανεύρεση διαδικτυακού περιεχομένου από τους καταναλωτές. Η ευθύνη για τις παράνομες αναμεταδόσεις θα πρέπει να βαρύνει τους παρόχους αθλητικών ροών και όχι τους φιλάθλους ή τους καταναλωτές, αποσαφηνίζουν οι ευρωβουλευτές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο υιοθετήθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 117 κατά και 40 αποχές. 

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Angel Dzhambazki (Συντηρητικοί, Βουλγαρία) δήλωσε: «Η διαδικτυακή πειρατεία ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων αποτελεί μείζονα πρόκληση για τους διοργανωτές. Το πρόβλημα με τα υφιστάμενα μέτρα είναι ότι η επιβολή του νόμου γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση. Η έκθεση καλεί την Επιτροπή να αποσαφηνίσει και να προσαρμόσει την υφιστάμενη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων μέσω των οποίων θα ζητείται σε πραγματικό χρόνο η φραγή της πρόσβασης σε μη εγκεκριμένο διαδικτυακό περιεχόμενο ή η αφαίρεσή του.» 

Related

What's hot? 5827387643113923374

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item