Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει την έκθεση των οικονομικών του Frontex

Με 531 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 80 αποχές, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να αναβάλουν την έγκριση των λογαριασμών του Frontex (του Ευρωπαϊκού ...


Με 531 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 80 αποχές, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να αναβάλουν την έγκριση των λογαριασμών του Frontex (του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) στο πλαίσιο της διαδικασίας απαλλαγής για το 2019, μέχρι να λάβουν πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με σειρά ζητημάτων.

Το Κοινοβούλιο αρνήθηκε επίσης να χορηγήσει απαλλαγή στο Συμβούλιο. Ωστόσο, το Συμβούλιο, σε αντίθεση με τα άλλα όργανα της ΕΕ, δεν δεσμεύεται από τα ιδρυτικά κείμενα της ΕΕ σχετικά με την ανάγκη έγκρισης της απαλλαγής από το Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές αρνούνται να εγκρίνουν τους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών κάθε χρόνο από το 2011, λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των εν λόγω θεσμικών οργάνων να παράσχουν στο Κοινοβούλιο τα αναγκαία στοιχεία και πληροφορίες.

Η διαχείριση των κονδυλίων από την Επιτροπή για το 2019 κρίθηκε επαρκής από 362 ευρωβουλευτές (164 ψήφισαν κατά και 156 απείχαν). Στις ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν Τρίτη και Πέμπτη, το Κοινοβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει απαλλαγή σε όλα τα άλλα όργανα και όργανα της ΕΕ. 

Frontex

Η απαλλαγή για τον Frontex ήταν το πιο αμφιλεγόμενο θέμα που εξέτασαν οι ευρωβουλευτές. Κατά την εξέταση των λογαριασμών του οργανισμού, εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις καταγγελίες περί συνενοχής του σε παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων όσον αφορά τη συμμετοχή του στην επαναπροώθηση μεταναστών, αλλά και για περιστατικά παρενόχλησης και για τη σημαντική ανισορροπία μεταξύ των φύλων στον οργανισμό, ιδίως στο επίπεδο του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ άλλων θεμάτων. 

Το Κοινοβούλιο ζήτησε τη συνεργασία του Frontex με την αρμόδια ομάδα ελέγχου του Κοινοβουλίου, η οποία διερευνά τα ζητήματα αυτά. 

Επόμενα βήματα

Οι ευρωβουλευτές ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις από τον Frontex σχετικά με τα εν λόγω ζητήματα. Εάν ο Frontex δεν δώσει επαρκείς εξηγήσεις και δεν λάβει μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης έως το φθινόπωρο, το Κοινοβούλιο μπορεί να αποφασίσει να αρνηθεί να εγκρίνει τους λογαριασμούς του.

Related

What's hot? 2225383081239249296

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item